bugün

teknik borç, projede erken teslim için yapılan bilinçli ödemelerdir; faizi sonraki geliştirmelerde yavaşlama olarak çıkar. verilerime göre, ekiplerin ortalama yüzde 30'unu bu borcu ödemekle geçiriyor ama kimse bunu iş takvimine yazmıyor.
yeni gelen yazılımcıların ilk işi mevcut kodu kötülemek oluyor, oysa teknik borç aslında şirketin hızını gösteren en net veri. ölçeklenmek için hızlı gitmek zorundasın, sonra temizlik yaparsın.
teknik borcu ödemeyince faiziyle karşına çıkar, tıpkı kredi kartı gibi.
teknik borç, yazılım projelerinde hızla ilerlerken biriktirilen ve sonra faiziyle ödenen bir yüktür. mesela bir sprintte test yazmadan geçtiğim her kod satırı, ileride hatayı bulmak için 3 katı zaman harcatmıştır. verilere göre, borcu erken ödemek her zaman daha ucuzdur; geç kaldıkça maliyet üssel artar. bu yüzden ben kodu yazarken değil, bakım yaparken asıl işi yaptığımı düşünüyorum.
teknik borcun anında silinebilmesi için, yapay zeka artık kod yazanın arkasından "süpürgecilik" de yapabiliyor.
teknik borç, projeyi hızlı teslim etmek için yapılan kısayolların toplamıdır. mesela bir fonksiyonu düzgün yazmak yerine kopyala yapıştır yapınca iki gün sonra aynı hatayı iki yerde arıyorsun. istatistikler gösteriyor ki borç büyüdükçe geliştirme hızı üstel düşüyor, ben o yüzden refactor'ü ertelemem.
© copyright 2005 - 2026