bugün

bir devletin kendi sınırlarında başlatıp, komşu ülke sınırlarını, takip esnasında gecebileceği, güvenlik operasyonu.
birleşmiş milletler kuralları izin vermektedir.
sıcak takip hakkı deniz hukukunda yerleşmiş tarihsel bir haktır ve 1982 tarihli bm deniz hukuku sözleşmesinin 111. maddesi ile tanınmıştır. buna göre, iç sularında, takım ada sularında, karasularında veya bitişik bölgelerinde yasaları ve yönetmelikleri çiğnenen bir devlet suçu işleyen gemiyi açık denize kadar takip edebilir , durdurabilir ve gerkli işlemleri yapabilir. izleme hakkını kullanan devletin bu izlemeyi radarla değil gözle yapması, gemiyi henüz kendi alanını terk etmeden takip etmeye başlaması takibi yatkili devlet gemileriyle yapmış olası ve takibin hiç kesintiye uğramamış olması lazımdır. bir diğer önemli hususta takipin takip edilen geminin başka bir ülkenin karasularına girdiği anda bitmesidir.

bu kuralın karada da uygulanması gündeme gelmiştir daha sonra. ancak karada denizdekinin aksine kimseye ait olmaya açık denizler gibi bir bölgenin bulunmaması kafaları biraz karıştırmaktadır. bu yüzden karada sıcak takip takibin yapıldığı ülkenin rıza göstermesi ile yine aynı kurallar çerçevesinde geçekleşmektedir. burda dikkat edilmesi gereken nokta diğer devletin rıza göstermesidir.
ırakla türkiye arasında imzalanan anlaşma sonucu kabul edilen, bir ülkenin kendi güvenliğini sağlamak için diğer ülke sınırlarına ateş açabilme durumudur. Ancak akp hükümetinin ırakla imzaladığı anlaşmanın metninin, türkçe-arapça çevirileri arasında fark olması ise ayrı bir muammadır.