bugün

sosyal insanın katilidir.
sorsan medya amnk.
sosyal medyayı twitterdan ibaret sanan program. çok üzücü.
(bkz: sosyal medya tv)
bir bölümünde, canfeza'nın bir iki şarkısını canlı ve müziksiz söylediği program. mesela kaşağı:
http://youtu.be/L-d2eKYGM-k
(şarkının son bölümünü söylememiş ama)
görsel
anlatan güzel bir videosu için

http://www.youtube.com/watch?v=EHc5FOlqRTk
şu vatana, şu millete, hadi burayı geçtim, şu dünyaya kazandırdığı adam gibi bi insan yoktur. normal gazetelerde ses çıkarmayı beceremeyenlerin başvurduğu boş beleş bir yerdir.

ayrıca sosyal medya uzmanlarına para ödiyenler harbiden salaklar ya da bilgisayar kullanmayı bilmiyorlar*. ben onların yaptıkları işin 2 katını bedavaya kendim yaparım be!
özgür medyadır. Herkesin kendi "öznel" haberini yaptığı bu medyada, yalanı doğrusundan ayırmak için iyi araştırma yapmak gerekir.
Sosyal medyada bıraktığımız her iz bir “ben“ olarak makineleşiyor ve adı sosyal denilen bu alan da sosyallikle bütün bağlarımızı kesen bir katile dönüşüyor.

insan artık kendisine yetmiyor. insana sadece yaşamış olmak yetmiyor.
insan ne olduğunu ya da hayal ettiği hayatını -yalan bir rüyayı- herkes görsün, bilsin, yorumlasın, beğensin kıskansın, imrensin istiyor.
insan şimdilerde üretirmiş gibi görünen yığma bilgiyle kafa doldurup ihtiyaçmış gibi görünen fazlalıklarıyla ağırlaşıyor.
Her kitaptan üç beş cümleyle, her şairden bir iki mısra ile kendini tamamlanmış –olmuş- hissediyor.
Bu benlik olgusu insana kendisi dışında kalmış her şeyin önemsiz, düşünmeye kafa yormaya değmez olarak gösteren bir yanılgıya dönüştürüyor.
insan kendini hiç olmadığı kadar ciddiye alıp hemen ve hızlıca tükendiğinin farkına da varamıyor.
Her şeyi ilk defa söylemiş gibi şaşırıyor, beğeniler arttıkça gururdan kalelerini çoğaltıyor.
Kısaca sosyal medya bilgi enformasyonu yalanıyla bilginin değerini düşürüp, binlerce düşüncenin değere dönüştürülmeden atıldığı bir çöplüğe dönüşüyor.
Maalesef bu yanılgı, kendini ve yaptığını önemseme-önemsetme çabası; her değeri, her bilgiyi, her cümleyi, yaşanan dinamik hayatı, maneviyatı, aileyi, kültürü ve toplumu küçük gören bir gurura dönüştü.

nurdal durmuş Kitapsız Entelektüellik
Bu akşamki programda sözlüklerden bahsederken, ekşi sözlük, itü sözlük atıyorum diğer sözlüklerde felan diye bir cümlede bizi diğer sözlükler katagorisine soktular.
insanları tek tipleştirir.
bu geceki programda sözlükler kısmında uludağ sözlük'ün adının geçmemesi bir yana, ekşi sözlük yazarlarından o kadar adam arasından itaatsiz'in konuk olarak katılması ruhumda derin yaralar açtı.

edit: daha önce peder zickler 'de konuk olarak katılmıştı.
abartılı kullanıldığında yüz yüze iletişimin katilidir.
peder zickler'i konuk ettiği günden bu yana izlemediğim program. mehmet ali alabora'nın yerinde olsam vururdum ağzının ortasına bir tane o gece.
ismiyle içeriğinin uyuşmadığı kelime.bence asosyal medya olsaydı taş gediğine otururdu.
Günümüzde twitter dan ibaret oldugu zannedilir.
internetin kişilere açılmış kapısıdır. hem para kazanılır hem popülerlik arttırılır hemde yerden yere vurulur burada insanlar.
formattan bihaber yazar.
edit: illa 100 karakteri geçmem gerekiyormuş geçeyim bakayım , buyrun geçtim galiba geçiyorum lan şu an oha lan geçtim
dipnot:3 kelimeyle anlatılacak bir şeyi niye 10 kelimeyle anlatıp da okuyanı boğayım ki ?
kulağı tırmalayan yapısıyla konuyu bilmeyen birisi için çok saçma gelen kelime öbeğidir. Bilen için ise bu tamlama olmamış hissiyatı uyandırıyor.
(sosyal medya ney layyn)
#18829467 no'lu entrysi ile yarmış yazar.
güya twitter ın, face in reklamının yapılmaması namına, televizyonda bunların ismi geçmesin diye kullanılan kelime grubu.

"geçen gün sosyal medyada rastladım.. hanım retweetlemiş benim" dedikten sonra sen twitter ı nasıl saklamış oluyosun ben anlamıyorum.

bu bağlamda, filmlerdeki dumanı çıkan mozaiklenmiş sigara da beni düşündürür.
sıradan vatandaşların şehirleri ülkeleri dünyayı ele geçirdiği yoldur. bugün bir başbakanı bir sporcuyu bir sanatçıyı rezilde eder vezirde. bugün artık herkes istediği şeyi çekinmeden sosyal medya üzerinden dünyaya duyurabiliyor. çok önemli tespitler videoya dönüştürülerek , olaydan habersiz binlerce hatta milyonlarca insana ulaştırılıyor. bu da o insanların bilinçlenmesini sağlıyor. sosyal medyada yer alan insanlar gerçekten çok iyi gözlemci , çok iyi araştırmacı. bu özelliklere sahip olmayan insanlar sosyal medya ortamlarından zaten bi zevk almıyor.

bence günümüzün en büyük başarısıdır. ünlüler bile bazen iç güdüsel olarak bu sosyal medyaya karışmak istiyor. onlarda biliyorki bazı insanlar internet aracılığıyla her düşüncelerini söyleyebiliyor. bu durum onları korkutuyor aslında. onun için bu duruma karşı çıkmaktansa onlarda bu halkaya dahil olmak istiyor. twitter da bu iş için ideal bir ortam.

eskiden en sikindirik ünlüye bile ulaşmak zordu. şimdi halk gerçekleştirdikleriyle ünlülere medya önündeki figüranlara çok rahat ulaşabiliyor. ulaşmak şöyle dursun , tam tersi , artık medya önündeki insanlar sosyal medyadaki kitleleri takip ediyor. kendi hakkında yazılanları oluşturulan videoları merak ediyor.

bu akım bir çok ünlüye cazip geliyor ve hatta içine çekiyor. özentiden midir nedir bir çok ünlü çok pahalı cihazları olmasına rağmen cep telefonuyla görünteler çekip yayınlıyor.

kendi hayatlarının ne kadar izole bir hayat olduğunun farkına varıp , cep telefonlarıyla çekilmiş tamamen doğal yaşamlara aslında bir özlem duyuyorlar.

gün geçmiyor ki '' sosyal medyada bu haber çalkalandı '' gibi bir cümleyle söze başlamasın haber kanalları v.s programlar.

mesela eskiden cine5 vardı. ve şifreli televizyonculuğu onunla öğrendik. ama artık internet sayesinde sosyal medyadan link alıp maçı evde (biraz donsada) rahatlıkla izleyebiliyoruz. bu ayıp bir şey değil. işte vatandaşı şifreli hayata mahkum eden gözünü para hırsı bürümüş aşağılık insanlara verilmiş bir cevaptır. sıradan vatandaşlar güçlerini birleştirerek bir akım bir başkaldırı yaratmış oluyorlar.

kim peki bu sosyal medya: sen ben o biz siz onlar ...
sosyal medya sallandı, sosyal medya çalkandı, sosyal medya şöyle oldu böyle oldu diyorlar.

kim la bu? ergen gibi herşeye atarlanıyor.
Çok farklı bir mecrada özellikle incelenmesi gereken sosyolojik bir ortam. Aslında Türkiye'de popülerliği msn ile ortaya çıkmış olup 2007-2008 yıllarında Facebook ile gelen dalgayla türeyen yeni sitelerle hit olmuştur.