değildir, sanatın tarihsel gelişimine bakarsanız, sanat sürekli ya dinin ya da aristokrasinin elinde olmuştur. 1800 lerden sonra neoklasizmin çökmesiyle romantik ve realist akımlar halka inerek hal için bir şeyler yapmaya çalışmıştır. demokrasi, eşitlik gibi hakların krallıkları bir bir yok etmesiyle ve kilisenin aşırı derecede zarar almasıyla artık sanatçı özgür kalmış ve alıcısı halk olmuştur. bu yüzden halk için sanat anlayışı benimsenmeye başlamıştır fakat sanatçı burada özgürdür. daha sonraları sanat iki büyük darbe yaşayacak ve komünist, kapitalist kavgasında bir propaganda aracı olarak kullanılacaktır. buna tepkiler tabi ki gecikmeyecektir fakat doğu bloğu çökünce hepten sanat kapitalistlerin eline kalacaktır. dün venetik, florensa, paris gibi şehirlerken bugün new york olacak. kapitalizm sanatı da ticari bir mal gibi sunup dün kilise ve dinin hizmetinde olan hür olmayan sanatçılar bugün sermayenin köpeği haline gelecek ve sanatçı gene belli dayatmalarla asla istediğin yapamayacak. şimdi sanat toplum için derseniz bu kafaya göre sanatçı asla özgür olamaz.
sanat sanat için olmak zorundadır, bir sanatçı sanatın kendi gerçekliği içinde ve hayal gücünde hiçbir etik, otoriter kısıtlamayla karşı karşıya kalmaksıızın tamamen hür bir şekilde sanatını icra etmelidir.
sanatsız bir toplumun da amuna koyayım.
beni duchamp ın yanına gömsünler. evet.
Ya uzun uzun yazdığınız şeylere bak ya. Sanat kim olum?
çoğu zaman sanat sadece para içindir.
sanat kendisi içindir.”şunu çağırın da bizi eğlendirsin” müzisyenlerine söylüyorum.4 akor müzisyenlere sesleniyorum.ya sanat icra ettiğinizin farkına varın,ya da salın gitsin yapmayın bu işi.
O zaman neden bir sinema filmi çekilince gişelerde patlama oluyor. Cenap Şahabettin bunu da açıklasın bari.
Sanat içindir.
sanatın varlığı sanat içindir.yani toplumun kaygısı gözetilmeden yapılır.senin soruna gelicek olursak demek ki adam çok iyi icra etmiş sanatını.sen de merak edip gidiyorsun işte.adam da sizin sayenizde cebine para koyabiliyor.ama asıl mevzuya bakmak lazım.senin için değil,sanat için yapıyor.

tabii ki bunu sektörleştirip milleye ekmek yedirmeye başladıkları için illaki para kaygısının sanat kaygısının önüne geçmesi gibi durumlar rövanşta.

fakat bunun böyle olması bile sanatın varoluşunun sanat için olduğu gerçeğini değiştirmiyor.

ben bir grup iş adamının fantezi dünyalarının yansıması olarak görüyorum böyle yatırımları.