intel CEO su, andy groove 'un türkiye'de de yayımlanmış kitabı. kitabın ismi bile literatüre girebilecek türdendir. ana fikri olarak: "sürekli paranoya içinde kalan insan, her türlü olumsuzluğa karşı bağışıklığı kuvvetlendiği için, zorluklarla başedebilecek yapıya kavuşmuştur doğal olarak" söylenebilir.
(bkz: kötüye bir şey olmaz)
(bkz: paranoyak olman takip edilmedigin anlamina gelmez)
(bkz: ani ve düzensiz aralıklarla karar değiştirenler hayatta kalır)
her şeyi tehlike zanneden ve herşeye önlem alan insanların tehlikelerden korunması ve kurtulmasıdır. ancak aynı insanların hayatının tadı kalır mı tartışılır.
edit: özür dilerim. teşekkürler sayın gammaz.
..diğerleri de onları takip eder.
"ne yani yaşayanların hepsi paranoyak mı" sorusunu akla getiren başlık.
ancak bir gökdelen amerikalısı söyler, diğer blue-collar amerikalılar da inanır buna. yüksek yüksek kule ormanlarının vahşi gorillerinin yaşamını anlatır en fazla.

"survive" kelimesinin karşılığı dilimize belgesel çevirileriyle girdi. "hayatta kalma"nın karşılığı yoktu bizim sosyal hayatımızda. "yaşayakalmak" sözcüğü de emperyalist baskılar karşısındaki milletlerin durumunu açıklamak için alev alatlı'nın zorladığı-türettiği bir kelime oldu.

başkalarını çiğneyerek yükseğe çıkanların, her an çiğnenmekten korkarak arkalarına bakmaları çok normal. böyle bir yaşama da ancak "hayatta kalmak" denebilir... nerde kaldı yaşamak?
hayatı kendilerine zindan ederler, kazanmaları gereken insanları kaybederler, kaybetmeye mahkumdurlarda. arkalarında doldurulması imkansız pişmanlıklar birikir sadece. hayat mı bu şimdi?
bana göre yanlış bir önermedir. paranoya stres yapar, kronik stres yaşlandırır, kanser eder adamı. bir kısmıda hapishanede alır soluğu zaten. Zordur işleri çok zor...
person of interest dizisinde geçen bir replik.
Literaturde paranoyak olmak gerçeklik ile bağını koparmis olmayı ifade eden bir ruh hastalığıdır.

Burada kastedilen ise aşırı sağlamcı olmaktır.
Poinin repliği ve doğru.