bugün

antakya merkezde en popüler mahallelerden biridir.2 tanesi anadolu lisesi olmak üzere 7 tane ilk ve orta dereceli okul,2 tane yürüyüş parkı 1 anfi tiyatro ...vs bulunur.
(bkz: sümer)
konuştukları dil sümerce, orta asya kökenli diller gibi* "sondan eklemelidir".
m.o. 4000 yilinda orta asya'dan gelip mezopotamya'ya yerlesmis medeniyettir. Ur, uruk, kis, lagas, nippur isimli sehirler kurmuslar, m.o. 3000'li yillarda civi yazisini bularak tarihi caglari baslatmislardir.
Sümerler, M.Ö. 4000-2300 yıllarında Güney Mezopotamya'da kültürleri,
yazıyı bulma, yasa çıkarma, mimari ve astronomi çalışmaları,
site devletleri, altın ve gümüşten değerli eşyaları,
alçı tabletlere ve papirüslere yazıp sakladıkları
tılsımlı ilahilerle yaygın bir uygarlık yaratmışlardır.
Müzikleri ise hem dinsel tapınma törenlerine özgü
gizemli bir güç taşır, hem de dünyasal zevklerin sesi olmuştur.*
hakkında hertürlü gereksiz bilgiye sahip olduğum uygarlıktır.
çemberi 360 dereceye bölmüşlerdir bu adamlar.
ilk defa ay takvimini ve savaş arabalarını kullanmışlardır
gümüşü para yerine kullanmış olup borç senetleriyle ticareti geliştirmişlerdir.
ve bu uygarlığın ilk yazılı kanunlarını Lagaş kralı Urgakina hazırlamıştır.
günümüz devletlerine taş çıkartırcasına uygar olan, tarihin en klas medeniyetlerinden biri.
Zeytinburnu'nda bir semt ismi.
dilinin orta asya dilleriyle çok fazla bir bağlantısı yoktur. göktürkçe'de de, sümerce'de de kelimelerin arasında iki nokta üstüste koyulur. benzerlik bundan kaynaklanmaktadır. internette filan sümerce'nin türkçe olduğu fikri epey itibar görse de, akademik ortamlarda -en türkçüler arasında bile- pek rağbet edilmez.
birbirinden bağımsız site denilen şehir devletleri halinde yaşamış olan uygarlıktır. en önemli şehirleri; ur, uruk, lagaş'tır. bu şehir devletleri ensi veya patesi denilen rahip-krallar tarafından yönetilmekteydi.

çok tanrılı inanca sahip sümerlerin tapınaklarına ziggurat denirdi. mezopotamya'da evler ve tapınaklar taş az olduğundan kerpiç ve tuğladan yapılmıştır. hem bu özelliğinden hem de sık sık istilalara uğradığından bu yapılar günümüze kadar ulaşmamıştır.

günümüz uygarlığının temeli olan yazıyı* ilk kez sümerler bulmuştur.*

tarihte ilk yazılı hukuk kuralları sümerler tarafından oluşturulmuştur. bu özellikleri ile sümerlere dünyadaki ilk hukuk devleti diyebiliriz.

sümerlerin en önemli edebiyat eserleri; gılgamış destanı, yaradılış destanı ve tufan hikayesi'dir.

sümerler matematik ve geometrinin temellerini atnışlardır. (dört işlemi bulmuşlar, dairenin alanını hesaplamışlar, çarpma ve bölme cetvelleri hazırlamışlardır).

sümerler astronomide de gelişmişlerdir. (burçları bulmuşlar, bir ayı 30, bir yılı 360 gün olarak hesaplamışlardır). dünyada ilk kez ay yili hesabına dayanan takvimi sümerler bulmuşlardır.

son araştırmalara göre örf, adet,geleneklerine ve dil yapılarına, kullandıkları aletlere bakılarak sümerlerin mezopotamya'ya orta asya'dan geldikleri ve türk olabilecekleri tahmin edilmektedir.

akadlar tarafından yıkılmışlardır.
sümerbank'ın sahibleri olup olmadıklarını düşündüğüm nesli tükenmiş zati muhteremlerdir.
geçen izlediğim belgeselde uzaylılardan teknoloji yardımı aldığı söylenen uygarlık. tarih sahnesinde bir anda varoldukları, tekerleğin bulunması gibi birçok yeniliğe öncülük etmiş oldukları için uzaylılarla bağlantılı oldukları söyleniyor.
astronomi konusunda henüz 1990'lı yıllarda ancak farkına varılmış birçok bilgiden tabletlerinde bahsetmişler. resimlerinde uzaydan gelen canlıları anlatırlar.
ayrıca güneşin çevresinde bir turunu 3600 yılda bir tamamlayan bir gezegenden bahsedilir. bazı bilimadamları bu bilinmeyen gezegende bizim atalarımızın yaşadığını düşünmekte. uzaylı atalarımızın gelip zamanında (kendilerinden) hibrit bir tür (insan) yarattığını, aynı sebepten dolayı zamanımızda tanımlanan uzaylı şekillerinin insana benzediği söylenir.
m.ö. 5000 yıllarında yaşamışlardır.
yazıyı bulup tarihi başlatmış ve akabinde de tarih olmuşlardır. her önemli ırk gibi türk olmaları muhtemeldir..
sümerliler türk değildir,türkler sümerlidir zira tarih sahnesinde türklerden daha eskidirler.ilk okulda tarih dersi görmüş herkes bilirki tarihin yöntemlerinden biri de kronolojidir yani sonra gelen oluşum önceki oluşumun olgusu olabilir veya birbirleriyle hiç ilişkileri yoktur.
ama türkmenlerle sümerlilerin ilişkisi bir tezden öte bir gerçekliktir.bilim adamlarının kültürler arasındaki bağları kurma yöntemlerinden biri de dil ilişkileridir sümerceyle türkçe arasında 300 den fazla olası ortak benzer kelime şimdiden tespit edilmiştir ve bilinmelidir ki sümerlilerin dili semitik veya aryan bir dil değildir türkçe gibi sondan eklemeli bir dildir.

dil benzerliğine örnekler:

DINGIR : tanrı
Tengri ,

EN-LIL, ILLIL:50, En-lil :elli(50)sayısı tanrı Enlil e verilen sayı.
Elli(50)

KURGI : belirli bir kuş
Gırğı, Garga, Gırğawul, Garlawaç...
Karga

LU-ŞAMAN-LAL: Gezici,yöre yöre dolaşan adam, derviş.
Şaman=din adamı{Eski Şamanların da dervişler gibi yöre yöre dolaştıkları bellidir}.

MEN: ben (1. tekil şahıs)Men

EŞ :gibi, eş,denk.

Eş=denk

DIMER :Demir, Temur

daha fazlası için ...
http://www.turkmenhost.com/documents/Gerey/5000.htm

kısacası sümerliler proto-türkler olabilirler bu bir şaka değildir.
MÖ 3200 civarı yazıyı kullanan ve tekerleğin resmini çizen ilk halk...
sümerler, nuh'un oğlu yafes'in oğlu, ''gomer'' soyundandır. (bkz: tufan)

mö. 3500 yıllarından itibaren mezopotamya'da şehirler kurmuşlardır.

ayı 30, yılı 360 gün olarak hesaplamışlardır.

bir yılı 12 ay olarak, gece-gündüzü 12 saat olarak, ay ve güneş tutulmasını hesaplamışlardır.

aritmatik ve geometrinin temelini atmışlardır. çarpma ve bölme cetvelini, dairenin 360 derece olduğunu bulmuşlardır.
Mezopotamya'da kurulan ilk uygarlıktır. Kanallar açmışlar ve bataklıkları kurutarak tarım ve hayvancılık ile uğraşmışlardır. ilk yazılı kanunlar, ilk takvim, ilk matematik bilgileri de yine kendilerine aittir.
Türk oldukları söylenir. aklada yatkındır.
dilleri türkçeyle alakalı olmayan, doğal olarak da türklerle pek bir alakasından söz edilemeyecek, muhtemelen oraya neolitik çağda yerleşmiş bir sürü halkın kaynaşmasıyla zaman içinde oradaki herkesler tarafından anlaşılabilecek, sümerce haline gelmiş dili konuşan(muhtemelen farklı tipolojik özelliklerdeki dilleri konuşan farklı kavimlerin duyduğu ihtiyaç yüzünden, bir "masabaşı" dili olduğu da düşünülmektedir bir takım filologlar tarafından) eski bir kavim. dinleri bir çok kültürü etkileyegelmiştir.
(bkz: ayrıyeten)

konuştukları dil ergatif yapıda olan insanlardır. altay dil grubu ailesinde böyle bir özellik uzaktan yakından bulunmaz, hatta ve hatta ergatif herhangi bir dilin altayik sınıflandırmasında kabul edilen dillerle en ufak bir alakasının bulunması ihtimal dahilinde bile değildir. o yüzden türkçeyle herhangi bir alakasından bahsetmek abesle iştigal olan bir dili konuşmuş olan insanlardır.

olsa olsa, en fazla çevrelerinde bulunan altayik veya uralik kavimlerden dillerine girmiş olan bir kaç kelimeden bahsedebiliriz.
(bkz: hamurabi)
m.ö. 4500 - 5000 yıllarında yaşamış mezopotamya kavmi ve dahi uygarlığı. ticaret, sanat, kentleşme, astronomi ve yönetim konusunda dönemin ilklerine imza atmış medeniyet olmuş bu kavim, semavi dinlere olan benzerlikleri ile dikkat çekmiştir.
özellikle uzayla bozmuş olduklarından dolayı uzaydaki bir çok yıldızı, gezegeni, tanımlanamayan cismi (ufoları) resmetmişlerdir.
hatta o dönem şartlarıyla nasıl tespit ettikleri hala muamma olan, sümerlilerin yeşil mavi ikizler diye resmettikleri mars ve venüs gezegenleri hakkında, bırakın uyduları, teleskobu daha dürbün bile icad edilmemişken verdikleri bilgiler oldukça ilginçtir.
günümüz şartlarıyla yapılan araştırmalarda gerçekten bu iki gezegenin birinin yeşil diğerinin mavi olduğu ve özellikleri bakımından (ikiz gibi) birbirlerine çok benzedikleri tespit edilmiştir.
sümer yazıtlarında geçen bir diğer şaşırtıcı olgu ise uzaylılardır. yazıtta aynen şöyle geçer;
''bize gök yüzünden iki tane öğretici geldi bunların birisinin adı anunoki, diğerinin adı kukugan'dı bize bildiklerini öğrettiler.''*
sümerlilerin bir diğer enstantaneleri ise sümer mitolojisinde, nuh tufanının birebir yaşanmış yazılmış ve geminin boyuna kadar çizilmiş ölçüler verilmiş olmasıdır. olayın baş kahramanı utnapiştim'de hz nuh'un karbon kağıda fotokopisi imajındadır.

sanat, estetik, kültür, ekonomi konularında aşmış bu kadim kavim, kavimler göçü esnasında gıcık, hoyrat, yobaz, işgalci, savaşkan sami ırkları tarafından yıkılmış ve mitolojilerinde geçen güzel mesajlar veren kutsal tanrı ve tanrıçaları bile değiştirilerek birer savaş, kötülük, tanrılarına çevrilmiştir. (bkz: nanna sin)
mısırlıların bulduğu buğday birasını modernize ederek arpayla denemiş güzide insanlar topluluğu.
çiftlerin yüzük takma geleneğini de sümerler'de başlamıştır. ayrıca yedi sayısı onlar için çok önemliymiş, haftanın yedinci gününü dinlenerek geçirirmişler.
uzay bilimcilerin varlığını 1982'de onayladıkları bir gezegeni * bundan 7 bin yıl önce tespit etmiş insanlar. e o dönemin imkanları gezegen keşfetmeye elveremeyeceğine göre akla kafalardaki cevap geliyor. evet, evet onlar. (bkz: inanna/#5963656)