bugün

kabaca non rem ve rem seklinde iki kisimdan olusan uykunun, 5. ve son evresidir. rem; rapid eye movements* ifadesinin basharflerinden alir adini. ruyalar bu evrede gorulur. bu evrede noronlarin isleyisi uyanik haldeki isleyise cok yakindir. o sebepten paradoxal uyku adini da alir.
yetiskin bir insan gecede 4 yada 5 kez rem'i yasar ki, bu ortalama 100 dakikaya denk duser.

rem sirasinda, bilgilerin islemlenmesi gerceklesir. beynin bu isleyisi model alinarak gelistirilen bir terapi metodu da vardir.
(bkz: EMDR)
insan beyninin çalışması ile güneşin doğması paralel olarak olmaktadır. insanlar eğer bu sırada uykularına devam ederlerse ve eğer bunu sürekli bir hale getirmişlerse, onları gelecek günlerde büyük bir depresyonun başlangıcı karşılar. çünkü beyniniz uyuduğunuzu algılamaz ve beyin hücreleri şişerek ödem oluşturur. öğlen kalktığınızda baş ağrısı, halsizlik, somurtkanlık ve negatiflikle karşılaşırsınız. fakat eğer güneş doğduğu anda uyanırsanız tekrar yatsanız bile beyniniz farklı bir uykuya programlanır ve bu sorunlarla karşılaşmazsınız.
açılımı ise rapid eye movementdır.
karabasan oldugunu zannedenlerin varligini ogrendiklerinde artık korkularının doga ustu guclerden kaynaklandıgını dusunmekten vazgectikleri uyku durumu.
cunku:
ruyalar genellikle rem uykusunda görülür.rem uykusunda motor nöronlar uyarılır, frenlenir. bunun sonucu gövde hareket edemez,kol ve bacaklar hafif oynatılabilir.bu nedenle insan rüyasından kopup kaçamaz. gözler hızla oynamaya baslar solunum hızlanır ve düzensizlesir. rem uykusunun hala suruyor olması, nrem uykusuna gecisin olmamasından kaynaklanan hadise yüzündendir.
Normal bir uyku döngüsünde, uykudan; yaklaşık 90 dakika sonra gözlemlenen uykudur.
rüya gördüğümüz ve kaslarımızın gevşediği evredir.

bu yüzden rüya görmüyorum. adam gibi 1.30 saat bile uyumuyorum ki.

bonus bilgi: narkolepsi hastalarında, döngünün başlangıcında görülür.
göz ve solunum sistemi hariç tüm vücut, bu uyku sırasında kitlenir.eğer aksi olsaydı rüyalarımızı yatakta oynuyor olurduk.
ayrıca rem uykusu sırasında birden beynin uyanıp bedenin kitli kalması durumu vardır. odaya bakar ama kesinlikle kıpırdayamazsınız, ardından anlık bi şekilde tekrar uyunur ve uyanılır...
(bkz: rapid eye movement).
Göz kapağından göz bebeklerinin hızlı hareketleri bariz şekilde görüldüğü için.
allahım uyandırma uykusudur.
açılın mekanın sahibi geldi!

uyku esnasında yaşanan, türkçeye hızlı göz hareketi olarak çevrilen olay.
bu esnada beynimiz gün içindeki öğrenilen bilgileri kalıcı hafızaya kaydeder ve bilinçaltımızdaki zamazingoları beynimiz bu süreçte rüya ile anlamlandırmaya çalışır. rem uykusuna geçiş ile göz ve solunum kaslarımız hariç tüm kaslar felç olur. bu aslında bir koruma mekanizmasıdır; rüya görürken fiziksel olarak rüyaya dahil olmayız ve olası kazalar yaşanmaz.

benim açımdan anladığım kadarıyla bilimsel açıklaması bunlardı ama ya benim olayım?

yıllardır bu rem uykusu denen mevzudan ötürü rahat uyuyamadım.

çocukluğumdan beridir başımın belası. ilk olarak 2006 da araştırmaya başlamıştım. karabasan olarak bahsedenler oldu. mevzuya uyandıkça olaylar daha da ilginçleşti. nedense bu rem anı beni hep yarı uyanıkken yakalıyordu.

en belirgin halini 2006-2015 tarihleri arasında yaşadım.neredeyse her gün. gecenin bir yarısı.. uyanık sayılırım. non rem(yeni uykuya dalmışlık hali) de bile değilim. aniden bir gürültü kopuyor kulağımda ve ne yaparsam yapayım hareket edemiyorum. sesimi çıkarmak için tüm gücümle çabalıyorum ama nafile. gözümü açtığım an ses azalmaya başlıyor ve bir süre sonra vücudum çözülüyordu. tamamen geçmeden gözlerimi kapattığımda ise yeniden başlıyordu. öyle zamanlar oldu ki bir çeşit oyun halini aldı bende. bazen gözlerimi açmıyordum ve geçmesini bekliyordum. çok zorlu geçen ve acı veren birkaç dakika sonunda her şey bitiyordu.

en sonunda 2 yıl önce bambaşka bir hal almıştı. artık kontrolümde değildi maalesef. uykudayım.. bilincim açık değil. yani non rem uykusundayım ama yaşadığım olayın farkındayım. yine rem uykusu yaşanıyor, bu durumu engelleyemiyorum ve uykudayım. bunu hissedebilmem çok ilginç.

şimdiye gelirsek neredeyse 1 yıldır en fazla 3-4 kez yaşadım. azalarak bitti lanet olasıca.

hülasa bebeğim rem uykusu çok korkunç ama beynimizin uyguladığı mükemmel ritüellerden biridir.
Rüya görürken vücudunuz gözle görülür değişimler gösterir. Adrenalinin salgınız artar, kan basıncınız yükselir, kalp atışlarınız hızlanır.

Rüyalar REM uykusunda yani uykunun 4. safhasında görülür ve toplam uyku sürenizin %15 ila %20'ini kaplar. Tam olarak uykuya daldıktan 30 ila 90 dakika sonra rüya görmeye başlarsınız.

Bir uyku boyunca 4 ila 7 kez REM uykusuna geçiş yapabilirsiniz. REM uykusunda kan basıncınız ve kalp atışlarınız sürekli dalgalanma gösterir ve artar. REM uykusunda kaslarınız tamamen gevşer ve vücudunuz tamamen hareketsiz kalır.

Gece boyunca yatağınızda sağa sola dönebilirsiniz ancak REM uykusunda hareket edemezsiniz. Bu duruma "REM felci" de denilmektedir.
REM uykusunda, zihin son derece aktiftir.
Ancak kimyasal bakımdan durum sizin uyanıkken bulunduğunuz bilinç durumundan farklıdır. REM uykusundayken yani rüya görüyorken, beyinde nöradrenalin ve seratonin eksiktir.

Bu kimyasallar beynin bilinçli hareket etmesine, problem çözmesine ve hatırlamasına yardımcı olurlar. Rüya görürken bu kimyasalların salgısı eksik olduğundan beyniniz rüyalarınızı hatırlamakta zorlanır.

Yandaki grafikte REM uykusundaki beyin aktiviteleri ile normal uykudaki beyin aktiviteleri arasındaki farkı görebilirsiniz. Beynin aktif çalışan kısımları kırmızı ile gösterilmiştir.

alıntı.
rapid eye movement. uyanmaya yakın son dört dakikalık uyku. Hatırlanan rüyalar bu zaman diliminde görülür. Hiç bir rüya gördüğünü hatırlamayan kişiler derin ve bölüntüsüz uyumuş demektir.
gözlerin feldir feldir gezdiği uykudur.
uykunun evrelerinden biri olup rüya görülen evre olarak da bilinir. araştırmalara göre sadece bu evrede insanın beyin dalgaları uyanıklık haliyle aynı şiddette ve hızdadır. motor nöronlar beyin tarafından inaktif hale geldiği için rüya görülen davranışlar yapılmaz ve baskılanır. ayrıca rem uykusunda uyandırılmak kişiye huzursuz, mutsuz bir ruh hali verir. o yüzden bazı toplumlarda işgence yapılmak istendiğinde yada esir olan kişilere uygulanır. bu kişileri rem uykusundan sürekli ani bir şekilde uyandırarak ruh hallerinin bozulması sağlanmaktadır.
Uykunun beş evresinden biridir. Genelde rüyalar bu evrede görülür.
(bkz: rem)
Belli bir süre boyunca, sistemli olarak rem uykusuna geçmeden uyandırılırsanız vücudun en sonunda uyur uyumaz geçmeye çabaladığı evre.