bugün
- kadir inanır14
- sözlüğü bırakmak istemek9
- true'nun çaylak olması11
- özlü sözler5
- türk soyu ve arap soyu birdir6
- velvet27
- evagreen2
- yürüyüş flörtü3
- the saturdays2
- yazarların iyi olduğu konular9
- erleg han ile revani yemek2
- seri gizli artı oy veren melek7
- dinci insanlar efkarlandığında ne içiyor sorunsalı8
- egay bey birader2
- yeni tanışılan kızdan istemek5
- bana dönmek istiyormuşsun2
- kemalist dünya19
- sedat pekmez21
- ana dilimiz kürtçe olsun kampanyası4
- aile evinde yaşamak13
- pringles 12 tl oldu kimsenin umrunda değil3
- türklere devşirme diye laf atan kürt5
- ekepe dönemindeki suç artışının sebebi3
- kürtçülerin algıları5
- kürtçülük5
- salak erkek neden bu kadar çok7
- 26 haziran 20265
- feminist sloganı2
- gerçekliği sorgulatan 5 iddialı film2
- 26 haziran 2026 türkiye abd maçı29
- aylık 318 bin lira iyi para mıdır sorunsalı2
- kemalistlerin sanki biraz şey olması10
- aylık 317 bin lira iyi para mıdır sorunsalı5
- kemalist vs ot yiyen köpek4
- arkadaşlar deja vu yaşıyorum2
- islam2
- ciguli kral3
- ktç abinin çaylak olması5
- sözlük yazarlarının kombinleri10
- kadir mısıroğlu'nun soyu18
- neden herkes evleniyor hala2
- eski sevgilinin dolgun göğüslerini özlemek7
- ebu muhammed el culani4
- galatasaray lobisi11
- kadir inanır'ın 58 yıllık kariyeri2
- savcı ile sevgili olan mafya2
- barda şişenin üstüne oturmuş kız görmek2
- artık şaşırmıyorum2
- amigo kızı olan sözlük kızları2
- ingiliz aksanı6
Paul Scherrer 3 Şubat 1890 de Gallen’de doğdu.1908’de ETH Zurich’e kaydoldu.2 dönem sonra botanik dalından matematik ve fizik dalına geçiş yaptı.1912’de Königsberg University’de 1 dönem geçirdi.Daha sonra University of Göttingen’de ‘’hidrojen molekülü üzerinde Faraday etkisi’’ üzerine doktora yaptı.1916’da doktora tezi devam ederken asistanıyla(Peter Debye) birlikte kristallerin yapısal analizinde x-ray metodunu kullanarak ‘’Debye–Scherrer’’ güç metodunu geliştirdiler.Geliştirilen bu metod günümüzde de Paul Scherrer enstitüsüde halen kullanılmakta olan saçılma tekniklerinin geliştirilmesine önemli katkı sağladı. Peter Debye bu çalışma ile birlikte 1916 yılında kimya dalında Nobel ödülünü almaya hak kazandı. ETH Zurich Scherrer’i deneysel fizik profosörlüğüne atadığında henüz 30lu yaşlardaydı.1. dünya savaşından sonra 1925’de ilk uluslararası fizik konferansını düzenledi.1927’de ETH fizik enstitüsünün en yetkili kişisi oldu ve nükleer fizik üzerine odaklandı ve araştırmalarını halen aynı aşamada olan bu dal üzerine yaptı(burayı tam çeviremedim sanırım). ETH Zurich’deki ilk ivme makinası 1940’da onun direktifiyle kuruldu. Enstitünün lideri ve araştırmacı olması işine yani temel işine paralel olarak ayrıca isviçre’de çeşitli enstitülere ve komitelere nükleer enerjinin yayılmasını içeren konularda hizmet ediyordu.1946’da isviçre federal konseyi Scherer’i atom enerjisi üzerine çalışma dalında kendisini başkan yardımcısı yaptı.Daha sonra 1958’de aynı konsey tarafından başkanlığa getirildi.Ek olarak;1954’De Geneva yakınlarında kurulan Cern’in kurulumunda yer aldı,1yıl sonra Würenlingen’de nükleer füzyon olanaklarının yapımı ve yönetimi çalışmaları için Reaktor AG’yi kurdu. Yetenekleri ve öngörüşleri katı hal fiziği,tanecik fiziği ve elctronik fiziği gibi yeni dalların ortaya çıkmasına yol açtı.Ve bu fizik dalları isviçre üniversitesinde araştırmaların yüksek standartlarda olmasına çok önemli katkılar sağlıyor.Scherrer Zürih üniversitesinde 40 yıl geçirdikten sonra 1960’da emekli olduğunda Basel üniversitesinde hobi olarak randevulu olarak öğretim yaptı.1969’da sürücü kazası sonucu yaşamı sona erdi.
https://tr.wikipedia.org/wiki/Paul_Scherrer
https://tr.wikipedia.org/wiki/Paul_Scherrer
Gündemdeki Haberler
Güncel Önemli Başlıklar