bugün

fatih sultan mehmed'in ömrü vefa etmediği için yapamadığı ve haliyle bir hayal olarak kalan sefer. italyanın güneydoğusunda kalan aynı isimli kaleyi alan fatih han, maalesef hazırlıklar esnasında ölmüştür.

hamiş: eğer ki bu sefer yapılsa %100 başarıya ulaşacak ve doğu romadan sonra batı romayı da ele geçirecek osmanlı, tarihte eşi görülmemiş genişliğe ulaşacaktı. Kaldı ki gerçekleşmemiş ve tarih başka şekilde yazılmıştır.
rivayetlere göre otranto kalesi' ni osmanlılar' a bağlayan seferdir. ancak italyanlar çok geçmeden kaleyi geri almış ve osmanlılar' ın italya' nın güneyindeki geçici hakimiyetine son vermiştir.
fatih doktoru * tarafından zehirlendiği için * yarıda kalan sefer.
Fatih zamanında, yani 1480'de Gedik Ahmed Paşa'nın, Otranto'ya (Taranto) yaptığı sefer. detayları şu şekilde gelişmiştir :

Aragon ve Napoli kralı olan Alfonso, Akdeniz'de büyük bir imparatorluk kurmak amacıyla, Osmanlı Devleti'ne karşı düşmanca bir siyaset takip etti; Arnavutluk'ta iskender Bey'e yardım ederek, Türkleri Adriyatik kıyılarından uzak tutmak istedi. Yerine geçen oğlu Ferdinando I de, babasının siyasetini sürdürdü. Eğriboz adasının alınmasından sonra Ferdinando I, Osmanlılara karşı kurulan haçlı ittifakına girdi. Osmanlı Devleti de Venedik ile barış yaptığı halde (1479), Napoli krallığı ile anlaşmaya yanaşmadı. Fatih, Napoli krallığına karşı harekete geçti. Osmanlı Devletine vergiyle bağlı olan Zenta, Kefalonya ve Ayamavra adaları beyi Leonardo'nun Osmanlı Devletinin izni olmadan, Napoli kralının akrabalarından bir kızla evlenmesi sebep sayılarak Napoli krallığına savaş açıldı ve Güney italya'nın alınmasına karar verildi. Osmanlı Devletini bu sefere, Napoli krallığıyla savaş halinde olan Venedik de teşvik etti. Gedik Ahmed Paşa, Otranto limanına asker çıkardı ve Otranto alındı (11 Ağustos 1480). Gedik Ahmed Paşa, Otranto yakınındaki diğer kalelerin de ele geçirilmesiyle uğraştığı sırada, Fatih öldü; oğlu II. Bayezid Han, Gedik Ahmed Paşa'yı geri çağırdı. Gedik Ahmed Paşa, yerine Hayreddin Paşa'yı bırakarak italya'dan ayrıldı. Ferdinando I, Macar kralı Matyas Corvinus'un da yardımıyla, Türklerin zaptettiği kaleleri ve Otranto'yu geri aldı (10 Eylül 1481). II. Bayezid Han, Cem Sultan olayı yüzünden italya meselesiyle uğraşamadı. *
osmanlı devleti'nin güneydoğudan italya'ya girdiği deniz seferidir. ancak otranto ve civarı alındıktan sonra devamı getirilememiş olup, fatih sultan mehmet'in ölümünden sonra tamamen bırakılmıştır. bunu takiben maalesef italya'daki yalnız kalan birliklerin de şehit olma veya esir düşme şeklinde kaybedilmesiyle olumsuz sonuçlanmıştır. bu seferin yapılmış olması, fatih'in doğu roma'dan sonra batı roma'yı da fethederek geçmişteki roma imparatorluğu'nun tamamına hakim olmayı planladığının göstergesidir.
italya'nın kıyısında yer alan otranto kalesine yapılan seferdir. fatih sultan mehmet burayı fethetmiştir. burayı fethetmesinin nedeni ise italya üzerinden avrupa içlerine ilerlemektir. ancak ölümünden sonra burası kaybedilmiştir.
yapılamayarak, tek amacı topraklarını savunmak olan italyan askerlerinin ölmesini sağlamayan sefer.
italyanın topuğuna sıktığımız seferdir.