bugün

duyulduğu zaman insanlarda merak uyandıran konudur. ben de araştırmıştım bi aralar. aklımda kalan sebepleri sıralayıp, mantık süzgecinden geçirmeye çalışayım:

-ulaşım şartları müsait değildi. aylarca sürecek bi ziyaret devletin başıboş kalmasına sebep olurdu.

-padişahı korumakla görevli askerler de padişahla gitmek zorundaydılar, ki bu koca bi ordunun masrafı demek. kişisel mesele olduğu için o masrafları devlet hazinesinden karşılayamaz. padişah da olsa bu kadar geliri olduğunu sanmıyorum.

-kendileri adına vekil gönderdiklerini duymuştum her yıl ama ayrıntılarını bilmiyorum.

şimdilik aklıma gelenler bunlar. kaldı ki bunların hepsi geçersiz olsun yine de ben şahsım adına bunu karalama kampanyası olarak kullanmam. çünkü şartlar elverdiği halde yerine getirmemişlerse bu onların şahsi günahı olur. benim kapasitem ne ki birilerini ibadetinden dolayı yargılayayım?
o zamanlar hacca gitmek uzun zaman aldıgı icin tahtlarını o kadar süre boş bırakmaktan çekindikleri için gitmemişlerdir.
padişah en basitinden yakın bir yere sefere gittiğinde bile ayaklanma çıkıyordu. kaldı ki uzak bir yere ordusunu istanbulda bırakıp hacca gitmek topuğuna değil sıkmaktır. orduyu para dağıtıp kendine bağlamak çok kolay. e o zaman ordusuyla gitsin diyeceksin sen şimdi o da olmaz orduyla yola çıkmak masraftan başka birşey değil ordunun ihtiyaçlarına bir gamyon akçe gider amk.
adam hacca gidip dönene kadar saltanat 3 kez el değiştirir de ondan.
Osmanlı dönemi hukukuna göre, halkın huzuru şahsi ibadetten daha üstün sayılıyordu.
Dönemin islam alimleri, dışarıdan saldırı ve içeriden fitne çıkabilme ihtimaline karşın, devletin başı olan padişahın hacca gitmesine cevaz vermiyorlardı.
Ayrıca padişahın uzun süreliğine bir yerden bir yere gitmesi askeri anlamda yoğun hazırlık gerektirirdi,
Bu da maddi külfet demekti.
Padişahın olmadığı dönemler fetret olarak adlandırılırdı,
ayrıca tahttan indirilme korkusu da vardı.

Aklıma gelenler bunlar.
ıı. mahmut hacca gitmiştir. hac vazifesini yaparken bir yandan da yeni çeri ocağını kaldırmak için asakiri mansurei muhammediye ordusunu kurmak için çalışmıştır. ordu hazırlıklarını yaparken de sonuçta haccını yapmıştır.
haremde cariye duduklemek varken hacca gitmek mi?

ama yobaz dindoslar osmanli torunudur tabi.
merkezi otoritenin sarsılma ihtimalinden dolayı. net. başka bir izaha gerek yok.
araştırdığım tüm kaynaklarda rastlayamadığım bir durumdur.
hacca gitmenin en önemli vasfı insanın "hür" olması imiş. söylentiye göre padişahlar kendilerini "milletin kölesi" olarak gördükleri için "hür" olmuyorlarmış, ve bundan dolayı da hacca gitme durumları olmuyormuş. bir keresinde bu manaya gelen birşeyler okuduğumu hatırlıyorum. doğruluk derecesi nedir, bilinmez.
aklı basında normal düşünen bir insan, uzun süren bir şahsi ibadet için koca devleti başsız bırakmanın akla sigmayacagini bilir. vekâleten de bu ibadet gayet olur.
islamiyete osmanlı padişahlarının yaptığı katkı düşünüldüğünde hiçbir kimsenin takmayacağı konu.
AMK sanki Viyana istanbul'a 5 dk uzaklıkta? istanbul'dan viyanaya savaşa giderken şehzadelerin tahta geçme riski yok muydu? Yıllarca zirvalarinizla beynimizi siktiniz.
Dığerlerini bilmemde fatih sultan mehmed'in özrü başkaydı.
yanılmıyorsam sadece şehzade cem sultan hacca gitmişti, onun da kellesi malumunuz.

kıscası: hacca gidenin kellesi de gider inanışı hakimdi.