bugün

ruhu incelten, kibarlaştıran ibadet.
diet yapmak icin birebir. ayrica aclarin halini bir ay boyunca anlamak icin bir ay ac kalmak mantiksiz geliyor bana . o zaman evsizlerin halini de anlamak icin 1 ay sokakta yatalim.
yiğit özgürün konuyla ilgili bir karikaturu:
-cocuk: simdi hocam agzımızda suyu dolandırıp yutmadan cıkarırsak oruç bozuluyo mu?
-hoca: bozulmaz.
-cocuk: peki agza suyu aldık... hafiften dolandırıyoruz... inceden bademcige dokunuyo... derken hop, bi damla yapıstı diyelim bademcige... lıp, lıp , nefesle bi içeri bi dısarı girip cıkıyo...
-hoca: tam o anda cehennemi dusun...
-cocuk: haa... olmuyo diyosun... tamam simdi suyu agza aldık...
-hoca: lıkır lıkır iç itoglu it, bi bok olmaz senden...
muhteşem bir turgut uyar şiiri:

bir tabak tarhana koydu
önüne bir avuç maydanoz;
parmaklarını tuttu,bileğini,
kolunun içini öpüp bıraktı,
soğanı kırdı, böldü ekmeği ve
bekledi: zaman hızla içine
akıyordu..

"bu seferi gövde sana birikti"
dedi duyulur duyulmaz bir sesle.
yuce dinimizin en sevdigim ibadetlerinden biri yanlis anlasilmasin ibadetler arasinda kiyaslama yapmam hasa ! ama ben oruc ibadetinden buyuk zevk ve manevi tatmin almisimdir her zaman, orucun kisideki en buyuk etkisi sahsi kanaatimce, onu dinginlestirmesidir, ruhunu saflastirmasidir, sozgelimi insanlar orucluyken kavga etmezler, kotu soz soylemezler, olumsuz dusuncelerden uzak dururlar, cunku seytan oruc tutan insana yaklasamaz.

orucun faydasi buyuktur dostlarim, ramazan ayi disinda da belirli gunlerde oruc tutabiliriz.
güneşe tapmadan köken aldığı söylenen ibadet biçimi. güneşi çok seviyorum, o bir daha çıkana kadar aha da bir şey yemiyorum anlamında idi o herhalde zamanlar.
oruç sözcüğü selçuklular tarafından farsçadan alınmış rocik sözcüğünün türkçede söylenişidir. islamın şartlarından ve beş temelinden biri ramazan ayında oruç tutmaktır. oruç da namaz gibi bir farz-ı ayındır. hicret'in ikinci senesinde medine'de farz kılınmıştır.
başa vurdumu sarhoş gibi dolaştıran ibadet.
bu ramazan henüz bana daha uğramamış, islamın 5 şartından biri.(asıl konu başlığı "oruç tutmak" olmalıydı da, neyse)

ayın 29 una kadar zaman var, umarım birgün uğrar.

tüm oruç tutanların Allah oruçlarını kabul etsin, tutmayanlarınkini de kabul etsin...
açların halinden anlamak gerekçesi makul olmayan "ibadet". açların halinden anlamak, günün yarısında bir şey yemeyip iftar olunca yumulmak mıdır? "ramazan sofrası" diye bir kavram var, oksimoron gibi görünüyor durum sanki. insanların bir araya geldiği iftar vakitlerini ve ramazan sofrası ortamını eleştirdiğim anlaşılmasın, haddime de değil zaten, ancak açların halinin anlaşılacağı bir dönemde en son düşünülmesi gereken kavram, yemek tarifleri ve sofralarla sürekli vurgulanıyorsa, bahsi geçen gerekçe geçersiz gibi görünür. belki de "aç" argümanı bahanedir, olay sadece "ibadet"tir, manevi vicdanı rahat tutmaktır?
günümüzdeki anlamı bazı kesimlerce iftardan sahura kadar homini gırtlak ye, sahura kadar uyanık kal, sahurdan sonra uyu, 12-1 gibi uyan, biraz televizyon izle, 2-3 gibi gene uyu, 5-6 gibi uyan, iftarı bekle, zengin iftar sofrasında ne bulursan ye, tekrar başa dön. şeklinde algılanan ibadet şekli. görülebildiği gibi açın halinden çok iyi anlanabiliyor. hakkıyla tutana saygım var.
kesinlikle zayiflamak isteyenlerin uzak durmasi gereken dini hadisedir. oruc tutmaya diet gozuyle bakmak buyuk hatadir.

1- butun gun ac ve susuz kalan sisteminiz aksam yediginiz yemekleri depolar ve yakmaz. bir sure sonra bunlar yaga donusur.
2- gecenin bir vakti sahura kalkip yedikleriniz yine ayni sekilde "aman butun gun ac kalicam" korkusuyla sisteminiz tarafindan depolanir ve yakilmaz.
3- butun gun su icmediginiz icin metobolizmaniz dogru duzgun calismaz.
4- dini bir olaya "diet" gozuyle bakmak zaten sacmaliktir.

saglikli degildir. "organlarin dinlenmesi" olayi palavradir. en saglikli organlar, duzenli kullanilan organlardir. duzenli beslenme ve duzenli spor yaparak elde edilir.

ama ama ama ....oruc dini bir olaydir ve saygi gostermek icab eder. tutuyorsaniz allah kabul etsin.
özellikle bugün yapılması en zor ibadet. yanıyor lan buralar.** *
bakara suresi '' kur'an, gerçekle yalanın arasını ayırıcı bir belge olarak, doğru yolu göstermek üzere, ilkin ramazan ayında indirildi. sizden oya erişen oruç tutsun. kim hasta ya da yolcu olursa , bu ay içinde tutmadıklarını öbür günlerde tutbilir. allah, sizin için kolaylık ister, güçlük istemez. bu kolaylıklar sayıyı tamamlamanız , size gerçeğin yolunu gösteren allah ın büyüklüğünü bilip dile getirmeniz içindir. şükretmeniz umulur!'' '' ey inananlar ! sizin üzerinize oruç farz kılındı . nitekim, sizden öncekilere de farz kılınmıştı. günahlardan sakınmanız umulur! orucun günleri sayılıdır. sizden kim hasta ya da yolcu olursa, tutmadıklarının sayısı kadar fidye verirler. kim gönlünden gelerek iyilik yaparsa , kendi faydasınadır. ama oruç tutmanız sizin için daha iyidir.keşke bunu bilseydiniz!''
(bkz: oruç aruoba)
bir nevi fiziki antreman. olimpiyatlara hazırlanıyoruz, o göbek eriyecek.
islam dinine mensup kişilerin yılda 1 ay tuttuğu hede. açların halini anlamak için tüm gün oruç tutulur, sonra bin bir çeşit yemeklerle, tatlılarla oruç açılır. zaten bütün fakirler de öyle açıyor orucunu. e nerede kaldı fakirleri, açlığı anlamak? aç olan, fakir olan zaten tüm gün yine aç olacak, akşam da az bir şey yiyebilirse ne mutlu. toparlarsak; açarken öyle çok zengin, her türlü yemeği barındıran sofralardan kaçınmanın ibadeti daha mantıklı kılacağına inanıyorum. 3 tane hurma, bir bardak su, bir tas çorba ve yarım somun ekmekle çok daha lezzetli olur iftar.
ramazan ayında tutulan kutsal bir ibadet şekli.
(bkz: oruç musun)
dünyayı zevkli kılan faaliyetlerden birisidir. çişini bir kaç saat tutmak sonra salmak gibi.
Sahurda eşek kadar yiyen insan akşama kadar acıkmaz , ve oruç tutmuş olur .
tutana allah kabul etsin denilendir.
(bkz: herkesin tuttuğu kendine)
ORUÇ VE FAYDALARI
Ramazan ayında oruç tutmak islam'ın beş şartından biridir. Oruç, niyet ederek tan yerinin ağarmasından itibaren güneş batıncaya kadar yememek, içmemek ve cinsi ilişkide bulunmamak suretiyle yerine getirilen bir ibadettir.
Peygamberimiz oruç tutanlar için şu müjdeyi veriyor: "Kim inanarak ve mükafatını Allah'tan bekleyerek Ramazan orucunu tutarsa geçmiş günahları bağışlanır."(El-Buhari, Savm:7)
Oruç,ancak Allah'ın hoşnutluğunu kazanmak için tutulur. Oruç, iyi bir irade terbiyesidir: insanlara iyi huylar ve ahlak güzelliği sağlar, insanı olgunlaştırır. Oruç, aynı zamanda müslümanı günah işlemekten ve cehennem ateşinden koruyan bir kalkandır. Acıma duygusunu geliştirir, sağlığımızın korunmasına yardımcıdır, nimetlerin değerini bildirir, olaylar karşısında sabırlı olmayı öğretir.
Yüce Allah bir hadisi kudsîde "Oruç benim içindir, o'nun mükafatını da ben veririm" buyurmuştur (Müslim, Siyam;30).
RAMAZAN ORUCU VE ORUÇ ÇEŞiTLERi
Ramazan orucu müslüman, akıllı ve ergenlik çağına gelmiş kimselere farzdır. Ramazan orucu, kameri aylardan Ramazan ayının bazen 29, bazen 30 gün sürmesine göre 29 veya 30 gün olarak tutulur.
Oruçlarda niyet önemlidir. Niyet kalp ile olur. Geceleyin imsaktan önce veya imsak vaktinde ertesi gün oruç tutacağını kalbinden geçiren bir müslüman o günün orucuna niyet etmiş olur. Oruç tutmak düşüncesi ile sahur yemeğine kalkan kimse de oruca , niyet etmiş sayılır. Ancak oruç tutan kimsenin hem içinden niyet etmesi, hem de dili ile "Niyet ettim Ramazan'ın yarınki orucuna" diye söylemesi daha iyi olur.
Beş çeşit oruç vardır:
1. FARZ ORUÇ: Ramazan orucunun edası ve kazası farzdır. Keffaret oruçlarının tutulması da farzdır.
2. VACiP ORUÇ: Adak oruçları ile bozulan nafile orucun kaza edilmesi vaciptir.
3. SÜNNET ORUÇ: Kamerî aylardan Muharrem ayının 9-10 veya 10-11. günlerinde oruç tutmak sünnettir.
4. MÜSTEHAP ORUÇ: Kameri ayların 13. 14. 15. günleri ile her haftanın Pazartesi ve Perşembe günleri, Şevval ayında 6 gün oruç tutmak müstehaptır.
5. MEKRUH ORUÇ: iki türlü mekruh oruç vardır:
a) Muharrem ayının sadece 10. günü, yalnız Cuma veya Cumartesi günleri oruç tutmak, iki orucu iftar etmeksizin birbirine eklemek veya senenin tamamını oruçlu geçirmek "TENZÎHEN MEKRUH"tur.
b) Ramazan bayramının birinci günü ile Kurban Bayramının 4 günü oruç tutmak "TAHRÎMEN MEKRUH"tur.
RAMAZAN'DA ORUÇ TUTAMAYANLAR NE YAPARLAR?
Oruç tutmayacak kadar hasta olanlar, hastaya bakanlar, Ramazan ayında yolculuk yapanlar, gebe veya emzikli olanlar, aşırı yaşlılar ve düşkünler, aybaşı hali veya loğusalık halinde bulunan kadınlar Ramazan ayında oruç tutmazlar. Bunlardan:
a) Aybaşı hali veya loğusalık halinde olan kadınlar ile emzikli ve gebe olan kadınlar, bu özürleri sona erdikten sonra ve Ramazan ayı dışında oruçlarını kaza ederler.
b) Yolcular, yolculukları bitince oruçlarına başlarlar. Ramazan ayında tutamadıkları oruçlarını Ramazan ayından sonra tutarlar.

ORUCA NE ZAMAN VE NASIL NiYET EDiLiR
Orucun sahih olması için niyet etmek şarttır. Niyetsiz oruç makbul değildir.
Ramazan orucuna, akşamdan itibaren kuşluk vaktine kadar niyet edilebilir. Şöyle ki:
Normal olarak oruca, sahur yemeğini yedikten sonra niyet edilir. Ancak sahurda uyanamayıp yeme içme zamanının bittiği imsak vaktinden sonra kalkan bir kimse, güneş doğmuş olsa bile, kuşluk vaktine kadar o günün orucuna niyet edebilir. Yeter ki, imsak vaktinden sonra orucu bozacak bir şey yapmasın.
Sahura kalkmak istemeyen bir kimse, akşamdan sonra yarının orucuna niyet edebilir, geceleyin kalkıp tekrar niyet etmesi gerekmez. Ramazan ayında tutulamayan orucu, başka günlerde kaza ederken niyetin geceleyin «tan yeri ağarmadan önce» yapılması gerekir. Keffaret oruçları da böyledir. Bu oruçlara imsaktan sonra niyet edilmez.
Niyet esasen kalp ile olur. Yani geceleyin, yarın oruç tutacağını kalbinden geçiren kimse niyet etmiş demektir. Oruç tutmak düşüncesi ile sahur yemeğine kalkan kimsenin bu düşüncesi de niyettir. Oruca kalp ile niyet etmek yeterlidir. Ancak kalp ile yapılan bu niyeti dil ile söylemek daha iyidir. Bu sebeple, oruç tutacak olan kimse, hem içinden niyet etmeli, hem de dili ile: "Niyet ettim Ramazan-ı şerifin yarınki orucuna" diye söylemelidir.

ORUÇ NASIL TUTULUR
Oruç, imsâk vaktinde başlar. Oruca niyet eden kimse bu vakitten itibaren herhangi bir şey yiyemez, içemez ve orucu bozan şeyleri yapamaz. Bu durum akşam güneş batıncaya kadar devam eder. Güneş battıktan sonra yiyip içmek sûretiyle orucunu açar. işte niyet ederek, imsâk vaktinden akşam güneş batıncaya kadar yememek, içmemek, ve orucu bozan şeylerden sakınmakla bir günlük oruç tutulmuş olur.

ORUCU BOZUP KAZA VE KEFFARET GEREKTiREN HALLER
Oruçlu olduğunu bildiği halde kasden;
1- Yemek, içmek, (ister gıda maddesi, isterse ilaç olsun)
2- Cinsi ilişkide bulunmak.
3- Sigara içmek
Orucu bozar, kaza ve keffareti gerektirir.
Kaza: Bozulan orucun yerine gününe gün oruç tutmaktır.
Keffaret: Bozulan bir gün orucun yerine iki ay veya altmış gün peşpeşe oruç tutmaktır.
Ramazan ayında niyet ederek oruca başlayan bir kimse özürsüz olarak bile bile yiyip içse veya cinsi ilişkide bulunsa orucu bozulur. Bozulan bu orucun gününe gün kaza edilmesi, ayrıca oruç özürsüz olarak ve bile bile bozulduğu için de keffaret tutması gerekir.
Başlanan bir orucu bilerek bozmanın dünyadaki cezası keffarettir. Yani altmış gün birbiri ardınca oruç tutmaktır. Herhangi bir sebeple keffaret orucuna ara verilir veya eksik tutulursa yeniden başlayıp altmış günü kesintisiz tamamlamak lazımdır. Kadınlar keffaret orucu tutarken araya giren âdet günlerini tutmazlar, âdet halleri bitince ara vermeden temiz günlerinde oruca devam ederek altmış günü tamamlarlar.

ORUCU BOZUP YALNIZ KAZAYI GEREKTiREN ŞEYLER
1) Yenmesi mutad olmayan ve ilaç olarak da kulanılmayan şeyleri yutmak, (toprak, kağıt, pamuk gibi)
2) Buruna ilaç çekmek,
3) Kulağın içine yağ damlatmak,
4) Abdest esnasında ağzına ve burnuna su alırken kendi elinde olmayarak boğazına su kaçmak,
5) Ağzına aldığı renkli ipliğin boyası tükrüğe geçip, boyanan bu tükrüğü yutmak,
6) Zorla orucu bozulmak,
7) Ağız dolusu kusmak, (Kendi isteği ile)
8) Akşam vakti girmediği halde, akşam oldu zannederek iftar etmek,
9) imsak vakti geçtiği halde, imsak'a daha vardır zannederek yemek.
10) Kendi iradesi olmaksızın ağzına kar ve yağmur tanesi kaçan ve bunu yutmak
11) Meşru bir özür sebebiyle; makadından şırınga (iğne) yaptırmak

ORUCU BOZMAYAN ŞEYLER
1) Oruçlu olduğunu unutarak yemek, içmek, (unutarak yiyip içerken oruçlu olduğunu hatırlarsa hemen ağzını yıkayıp oruca devam eder, oruçlu olduğunu hatırladıktan sonra boğazından aşağıya bir şey geçerse orucu bozulur.)
2) Kulağına su kaçmak,
3) Göze ilaç damlatmak,
4) Gece yıkanması gerekirken sabahleyin yıkanmak,
5) Kendi isteği olmayarak kusmak,
6) ihtilâm olmak, (yani uyurken cünüplük hali meydana gelmek)
7) Kan aldırmak,
8) Kendi isteği olmayarak boğazına toz, duman girmek,
9) Ağzındaki tükrüğü yutmak.
10) Yemeksizin herhangi bir maddenin tadını boğazında hissetmesi
11) Nohut tanesinden daha küçük olan ve dişler arasında bulunan yiyeceği yutmak.

ORUÇLUYA MEKRUH OLAN HUSUSLAR
1- Bir şeyi dilinin ucuyla gereksiz yere tatmak
2- Lüzumsuz yere bir şey çiğnemek
3- Sakız çiğnemek
4- Kendisinden emin olmayan bir kişinin hanımını öpmesi, boynuna sarılması, kucağına alması.
5- Tükrüğü ağızda biriktirip yutmak
6- Kan aldırmak
7- Kendini zayıf düşüreceğini tahmin ettiği yorucu bir işte çalışmak.
8- Ağzına su alıp çalkalamak

(bkz: alıntıdır)
ramazanda tutulması farz olan fakat ramazan sonunda bayramının tutanlar tarafından değilde tutmayanlar tarafından kutlandığı ibadettir...
+ ayol bayram da geldi çattı daha kendime kıyafet alcooom...
- sen oruç tutuyor muydun ya?
+ hayoor. ne tutcam be...
- neyi tutacağını bilmiyor musun daha. neyse öğreten olur bir gün. çaktığıma bak hem oruç tutmuyo hem de bayram kutluyo. ulan salak o bayram oruç tutanlar için. senin için mi kokoş. ya ne gerizekalılar var ya şu alemde. çikerim böyle davayı. insanda biraz utanma olur. ulan hem orucu hikayeden say ondan sonra işine gelen kısmı olunca hemen atla bayram diye. ne yüzsüz şereefsiz mişsiniz be. * *
tutulması gereken şey........................
güncel Önemli Başlıklar