bugün

türkiyenin ilk yerli savaş uçağıdır. motoru hariç tamamen yerli üretimdir.
ilk yerli savaş uçağımızdır. 1938 yılında üretilmiştir. çoğunlukla gök okulunda eğitim uçağı olarak kullanılmıştır. nuri demirağ isimli bir üstad tarafından kurulan n.u.d fabrikasında üretilmiştir. bu uçak n.u.d. uçak fabrikası kapatılınca hava kuvvetlerinden emekli oluştur. hizmet dışı olduğu yıl 1942 yılıdır.

nud-36 rumuzuyla 24 adet uçak imal edildi. 1938 yılında, alman uzmanların da yardımıyla, nud-38 rumuzlu, çift motorlu ve madeni gövdeli, 6 kişilik yolcu uçağının dizaynına başlandı.

nuri demirağ'ın beşiktaş'taki fabrikada yapılan uçakları, türkiye'de olduğu kadar yurtdışında da büyük yankılar uyandırmıştı. özellikle çift motorlu, barışta yolcu uçağı, savaşta istenildiği zaman eksiksiz bir bombardıman uçağı görevini görecek şekilde yapılan ve saatte 300 kilometre hıza ulaşan ve 1000 km mesafe gidebilen nud-38'in yapılması, dünya uçak sanayicilerinin dikkatini birden türkiye`ye çekmişti.

sonraki yıllarda türk hava kurumu, sipariş ettiği uçakların testini eskişehir de bulunan pistte yapılmasını istedi. test uçuşunu henüz yeterli uçuş deneyimi olmayan baş mühendis selahattin alan yaptı. iniş sırasında hendeğe düşen alan şehit düşerken, thk bütün siparişlerini iptal etti ve şartlara uygun değildir belgesi verdi. ayrıca hükümet tarafından nuri demirağ'ın bu uçakları ispanya, mısır ve suriye, ırak gibi ülkelere satması engellenmiştir. thk'yi mahkemeye veren ve zamanın hükümet yetkililerine ayrıca dönemin başbakanı adnan menderes'e mektuplar gönderen demirağ, hiçbirinden sonuç alamayınca fabrikayı kapattı.
güncel Önemli Başlıklar