bugün

2010 edebiyat ödülü Perulu yazar Mario Vargas Llosa'ya verildi.

http://www.cumhuriyet.com.tr/?hn=180048
yanlış bilinen bir durum vardır ki o da şudur; nobel edebiyat ödülü kitaba verilmez yazara verilir. dolayısıyla bir kitap için nobel ödüllü kitap demek hatalı bir tanımlama olur. elbetteki ödül verilirken muhtemelen yazarın son yapıtı daha çok dikkate alınır ancak dediğim gibi ödül kitaba değil yazara verilir, dolayısıyla şu kitabıyla nobel aldı demek pek doğru değildir.
ödülün 2011'deki sahibi, isveçli şair Tomas Tranströmer oldu. Tranströmer'in, isveç Kraliyet Bilimler Akademisi tarafından " öz benliğimiz ile etrafımızdaki dünya ile olan ilişkimizi keşfeden çalışmaları " sebebiyle ödüle layık görüldüğünü açıklandı.

http://www.cumhuriyet.com.tr/?hn=282994
kanal d yi nasıl es geçtiği anlaşılamamıştır.
yaşar kemal gibi bir yazara verilmemesi, benim içimde şüphe duymamama sebep oluyor.
Bazı büyük yazarların (Hemingway, Steinbeck, Rusell, Pamuk) nobel ödül konuşmalarını kendi seslerinden dinlemek mümkün:
http://amerikabulteni.com...ndi-seslerinden-dinleyin/
alanların içinde en haklı ödül sahibi kesinlikle albert camustur. alamayanların içinde en çok hak eden ise kesinlikle cengiz aytmatov'dur
(bkz: modiano nun nobel edebiyat ödülünü alması)
patrick modiano'ya verilmiştir. diğer adaylardan murakami hak etmişti. modiano nobel alacak kadar iyi bir yazar değil.
Her sene birini popüler edip kitapları sattırmak için seçilen taraflı ödül.
Knut hamsun gibi bir sanatçıya verildiği için değerli bir ödül olsa gerek.
Çok da abartılacak bir yanı yok edebiyat değil siyaset yapana verirler yaşar kemal gibi bir baş tacı varken Ermeni dostu orhan pamuğa verirler misal.
nobel barış ödülüyle beraber sürekli tartışma konusu olmuştur. gerek nobel edebiyat ödülü gerekse nobel barış ödülü hep siyasi içerik içermiş olup ödülü hak etmeyen pek çok kişiye verilmiştir.
bu yılki sahibi Bob Dylan abimiz olmuştur.
Bob dylan'ın dedesi Trabzonludur arkadaşlar, biliyorsunuz. Gerçekten her sene Nobel almaya bıktık. Diğer ülkelere bırakmak lazım bir kaç tane. Önce bilimde sonra edebiyatta. Bir ülke en fazla bu kadar gelişmiş olabilir. Yıkıyoruz ortalığı amk.
orhan pamuk'tan sonrasını s.klemedim. *
Bir dahaki nobeli, yayınlanacak kitabımla ben alacağım. Sabredin ulu sözlüğe bu başarıyı ben getireceğim.
Nobel siyasi bir ödüldür.

Aynı zamanda, yazarın ve yayıncılarının "para ufuklarını" da katlaya katlaya açtığı için, çok önemli bir gelir kapısıdır.

Hepsi bu.

Umberto Eco da Nobel alamadan gitti işte, biliyorsunuz. Hakkı değil miydi? Mesele edebiyatsa, bir kere değil elli kere hakkıydı. Bu durumda Nazım Hikmet'in de, herhalde altmış kere.

Nobel, o yıl dünyada hangi ülke gündemdeyse, daha doğrusu Batı o sıralar hangi ülkeye önem veriyorsa, o ülkenin oralarda en çok tanınan ve Batı'nın çıkarlarına denk düşen yazarına verilir.

O sıralar öyle biri yoksa da, çarçur bir isim bulunur ve yasak savılır.

Örneğin geçen senelerde, kimseciklerin tanımadığı bir muhalif Beyaz Rus gazetecisine verdiler! Gazeteciye. Evet, bunu da yaptılar.

Ondan önceki yıl Patrick Modiano'nun elbette hakkıydı, fakat daha gerilere gidersek şu isimleri tanıyor musunuz; Alice Munro, Mo Yan, Tomas Tranströmer, Gao Xingjian, Wislawa Szymborska, Derek Walcott, Eyvind Johnson, Harry Martinson?

Daha eskilere gitmiyorum, Björnsterne Björnson, Jose Echegaray, Giosue Carducci, Rudolf Eucken, Paul Hyse, Karl Gjellerup, Carl Spitteler gibi edebiyat tarihi uzmanlarının bile tanımadıkları kişilere hiç uzanmıyorum. (Jüri, gerekçeli kararlarından birinde, örneğin Verner von Heidenstam adında bir adamcağıza ödülü "edebiyatta yeni bir çığır açılmasındaki öncü rolü" nedeniyle verdiğini açıklıyor! okumayı öğrendiğimden beri kitap okurum, bana böyle bir çığır bilgisi gelmedi.)

Bunlara karşılık ne James Joyce alabilmiş Nobel'i, ne Andre Malraux, ne Virginia Woolf, ne Robert Musil, ne Joseph Roth... Ne de Bertolt Brecht tabii...

ulan şerefsizler, bari Hans Fallada'ya verseydiniz, mesele Hitler'e direnmekse, madem Roth'a vermediniz...

Nobel, asla bir yazarın "değerinin" ölçüsü değildir ve hiçbir zaman da olmamıştır.

Peki, türk edebiyatının en popüler ismi Elif Şafak (ya da Shafaq) günün birinde alabilir mi?

aslında alır ha! "bağımsız kürdistanı ve Barzani'yi destekliyorum hatta kurulsun beni de kültür bakanı yapsın" desin var ya, ödül törenini beklemezler, ertesi gün Nobel edebiyat ödülünü verirler...

lan elif! duy sesimi!!! kesinlikle böyle bir salvo yapmalısın... bir şeycik olmaz canım, ödülü aldığının ertesi günü "sikeyim kürdistanı da Barzani'yi de" dersin olur biter...
Bu sene ödülü Japon asıllı ingiliz romancı Kazuo Ishiguro almıştır. Sevindim
Sür Pulluğunu Ölülerin Kemikleri Üzerinde

Olga Tokarczuk

Nobel Edebiyat Ödüllü Kitap

Tuhaf bir gerilim masalı, bir kara komedi, her şeyiyle kendine özgü bir hikâye.