bugün

/44
yillar evvel malkes adli muhabbet kusu vardi bende, kafesinin kapisi hep acikti, muhabbet etmesede eve her geldigimde onna degisik yerlerde karsilasirdik, bigun kafam iyi eve geldim tualete gittim isiyorum isigi bi actim tualet kapisi ustune nezaman tunediyse orda kalmis hava kararinca ucamiyolarya hani. beni gorunce bi havalandi tualette uctu saga sola carpti aldim bunu odaya goturdum isedim geldim omzuma kondu icmeye devam ettim sakalimi gagaladi biseyler yapti sabaha kadar eslik etti bana sonra uyudum. muhabbetleri guzeldir diyalog kurulursa kafa skmez sakal gagalar ne bilim omuzda durur oyle.
yaklaşık 40 tane alıp üretme ve sonrasında para kazanma sevdasıyla giriştiğim işte bu hayvanların elimde patlaması sonucu battım sözlük. şu an elimde sadece bir tane kaldı geri kalan otuzdokuz tanesi buzlukta. balığa gittiğim de yem olarak kullanılacaklar ceza olarak. ayrıca çok pis hayvanlardır, çok yem dökerler ama iş hayatındaki başarısızlık ben kaynaklıdır.
güzel hayvandır lakin sesinde kendine özgü bir bedlik var. annem bulmuş geçen sokakta bakıyoruz şimdi kendisine. ismi yok ama öyle de bir kuş.
Dünya da en çok beslenen evcil hayvandır. asıl vatanları avustralyadır. ve bundan dolayı sıcağı severler. soğuktan ve ani hava değişimlerinden çabuk etkilenirler. ölüm sebepleri genelde ishaldir. halk arasında ishal olan kuş ölür diye bilinse de basit bir tedaviden sonra tekrar eski hayatlarına devam edebilirler.

bu kuşların psikolojisi de çok önemlidir. eğer ilgilenilmezse veya bakıldığı şartları beğenmiyorsa ötmeyebilir, hırçın davranabilir, tüylerini yolabilir ve daha kötüsü intihar edebilir.

bu canlılarında çoğu canlı gibi bir eşe ihtiyaçları vardır. eğer kızıştıkları dönemlerde eş verilmezse kuşa benzeyen herhangi bir oyuncakla veya ayna gibi kaşık gibi parlak aletlerle ilişkiye girip kendilerini tatmin edebilirler.

evde beslendiklerinde ortalama ömürleri 7-10 sene arasıdır. ama çok iyi ve özenle bakılırlarsa 12 13 sene de yaşayanları vardır.

bir kanarya gibi kafes kuşu değildirler. belirli süreler uçmalarına ve evi keşfetmelerine müsaade edilmelidir. bu kuşun hem fiziksel hem ruhsal sağlığı açısından önemlidir.

ayrıca meraklı kuşlardır. küçük bir çocuk gibidir. tehlikeli ortamlarda kafesinden çıkarılmamalıdır. sürekli gözetim altında bulunmalıdırlar. tehlikeden kastım herhangi keskin bir şey ve ya sıcak bir şey olabilir. meraklı oldukları için herşeyi kurcalarlar. gagalarlar.

zeki kuşlardır. eğer azimli olunursa söylediklerinizi taklit edebilirler. ve ya sizin yediğiniz yemekten yemek içtiğiniz içecekten içmek isteyebilirler. hatta kendi başıma geldiğinden söyleyebilirim benim kuşumun sigaraya karşı aşırı bir düşkünlüğü vardır. kül tablası görürse hemen ona gider. sigara içerken elime gelir. hatta sigara paketinden sigara çıkardığı bile oluyor.

http://www.youtube.com/watch?v=3DSf9bvxxyc
bende var bitane bu yaramazlardan ilk defa aldim ben besleyemem felan dedim ama fena bişey çıktı.

bir hafta olmadan kafesten çıkardım 6 ay oldu pek fazla ilgilenemedim eğer ilgilenseydim şu anda break dance yapıyor olurdu.

babacık,cicikuş,aşkuş,babakuş,fener,aşkım,öpücük söylediği kelimeler.
odaların hepsini tanır bilir. diğer odadan oooluuummm gel buraya dediğimde çıkar gelir.
benle birlikte uyur. yastığımın başında(geceleri kafesinde uyur tabiki)
paketten sigara çıkarır. masa üstündekileri yere atar. top oynar.2 günde bir banyosu vardır girer yıkanır.
kuruyemiş yerken gelir ağzımdan yer.ekmek sakızlı muhallebi keşkül çay vs her türlü gıdayı tatmışlığı vardır.
havaya fırlatılmaktan çok mutlu olur.
son zamanlarda sapıttı elimle arası çok iyi.

benim nacizane tavsiyem kuşu özgür bırakıp samimi davranın zorlamayla bişey olmaz. her kuşun kendi karakteristik özelliği var aldığınız kuş bu özellikte çıkmayabilir sadece şanstır. bakamıycaksanız almayın.

bakımı masraflı değildir. ayda 10 lirayı bulmaz. stres atmak, gülümsemek için birebirdir. candır. o benim oğlum resmen. misal gagası uzamıştı aldım götürdüm petshopa gagası kesildi sonra karnım acıktı açık havada yemek yerken aldım oturttum yanıma ohh hava aldı bi güzel ekmek elan yeşillik verdim yedi üçkaatçı. bide yol boyunca o kadar şikayet etti homurdandı.

ha unutmuşum bi de periyodik olarak boynunu ensesini kaşıtır. ulan yemini suyunu ver kaşı, altını değiştir. beyfendi de üstümüze başımıza sıçsın.
bir küçük papağan türü olup avustralya kıtasına özgü melopsittacus cinsinin içinde yer alan tek türdür. küçük, uzun kuyruklu bu kuşlar yabani ortamda genel olarak yeşil veya sarı tüy rengine ve kanatlarında siyah taralı çizgilere sahiptir. bu alımlı dış görünüşlerinden ötürü, muhabbet kuşları, dünya genelinde yoğun olarak evcil olarak beslenmektedir. evlerde beslenen muhabbet kuşları mavi, beyaz, tamamen sarı veya tamamen beyaz renge sahip olabildikleri gibi, çok farklı kombinasyonlarda olabilirler. oyleki bazı muhabbet kurlarının ibikleri bulunabilmektedir. doğal ortamlarında ağırlıklı olarak tohumla beslenen bu tür, avustralya nın kurak bölgelerindeki zorlu koşullarda beş milyon yıldan beri varlıklarını sürdürmektedir.
kesinlikle her fırsatta özgür bırakılması gereken güzel varlıklardır. ne kadar çok severseniz o kadar sever sizi.. benimki beni annesi zennediyo.
abaza kalırsa ayak tırnaklarınızı dişisi sanıp ayağınıza attıran kuştur.

aah bekir ah. rahmetle anıyoruz.
sevgi yumağı salak şeyler. Allah özene bezene yaratmış.
şu sıralar yeniden sahip olmayı düşündüğüm evcil kuş türü.

ben 3 yaşlarımdayken babam bir kafesle eve gelmişti, masmavi bir kuş vardı içinde. Neredeyse yaşıttık, 8 sene yaşadı bizimle. Daha sonra hastalandı öldü gitti.

Çok severdik ama evi çok kirletirdi. O zamandan beri hiç bir daha eve getirmeyi düşünmedim ama 3 gündür nedense bir şeyler çeliyor aklımı. Neyse sanıyorum gidip alacağım. Yavrudan alıp yetiştirmek istiyorum bu sefer.
çift olarak besleyin. Yalnızlığa dayanamaz minik bedenleri. Ufacık dünyalarında akşama kadar öpüşür ve yavru yaparlar. Bir anne 4 kuşa bile bakabilir. Baba da anneye yem kusar bu süreçte. Çift olarak alın ve üretim yapın. Mutluluğu o zaman görün.
eşinden yüz bulamayınca suluğa yavşayan şapşal şey.
bir defa yumurtladıktan sonra yumurtlamayı ilke edinen götü boş durmayan hatta yavruluğunu çıkarmazsanız ölene kadar yumurtlayacağı rivayet edilen, sabahları uyutmasada hayatınızın bir parçası olmayı başaran sevimli şirin yaratıklar.
sevgi ile yaklaşıldığında insanlara çok çabuk alışan güzel hayvan. 5 gün önce eve gelen hayvan şimdi omzumdan inmiyor.
banyo yapmalarını izlemek büyük haz verir. eğer çok meraklı ve yaramaz bir karaktere sahiplerse mutlaka kitaplıklardan uzak tutun. ulan bütün kitaplara en az bir dimdik atmış.
Yemini kilo kilo aldığım hayvan.tavsiye ekilir siz de kilo kilo alın ama kurtlandırmayın.
şehirler arası taşımada dikkatli olmanız gerekir.
direkt üzerlerine vuran havadan hemen kötü etkilenen bu arkadaşlar hastalanırlar hayatınız kararır alimallah.
bu yüzden önerim şudur: bir taşıma kafesi edinin. bu minik hamster kafesleri falan da olabilir. kuyruğu biraz zor sığıyor kabul ediyorum ama tellerin arasından geçiyor sonuçta. bir adet de tünek koyun kafese ki çocum dümdüz yerde durmaktan yorulmasın, tünemek onlar için daha rahat.

sonra da bu kafesi, kafesten biraz daha büyük karton bir kutunun içine koyun. karton kutunun da bir tarafına büyükçe bir havalandırma boşluğu açın.

bu kuşunuza özellikle yaz mevsiminde manyakça açılan klimaların soğuğunun vurmasını engeller, güneşten korur, kutunun içi loş olduğu için bebiş dışarıdan daha az korkar ve bir güzel uyuklar. eğer uzun yolculuğa çıkıyorsanız 2 saatte bir su vermeyi ihmal etmeyin.

tanım: can'dır. ciğerdir. kuzu sarmasıdır. sabahın saat 6.30'unda bebişiiiiiiiiiiiim cırrık diyerek dışarıdaki tüm serçe, kırlangıç, güvercin ne varsa pencerenin önüne toplayan belediye başkanı kılıklıdır.
internette meyve sebze olarak neleri sevdiklerini araştırırken gördüğüm bir yazıda, bazı muhabbet kuşu sahiplerinin -öyle sahip olmaz olsun- kuşlarının kanatlarını kestiğini, kırdığını öğrendim. neymiş efendim uçamayacaklarından dolayı ele geleceklermiş, sahibini çabuk tanıyacaklarmış, evcilleşeceklermiş. hala aklıma geldikçe sinirleniyorum, nasıl böyle insanlar olabilir? bunu nasıl düşünebilirler? bu kadar kolay mı?

not: ben ilk defa duyuyorum böyle bir şey, çok eski bir uygulama olabilir.
Yaklaşık iki yıldır beslemekte olduğum kanaryaya inat yaparcasına omuzumda, kolumda, saçımda dolaşan kuş türü. Kanarya sadece ötüyor ve yem yiyor. Bize yaklaşmıyor. Muhabbet kuşunu da çok seviyorum ama insana yaklaşmasa bile kanaryanın masum bakışını hiçbir hayvana değişmem. (bkz: candır o)
sevgili anneannecigimin "Partal" adini koyup eve getirdigi kus turu.
dünyanın en güzel kokan hayvanı. kakası da kokmaz. gel ağzıma sıç şeker şey seni..
bob* diye bir tane vardı. öldü.*

yemini suyunu her şeyini verdim.

ama bir sabah kalktığımda kustuktan sonra ölmüş. nedenini hala bilmiyorum.***
eğer size alışmış bir kuşşa omzunuzdan inmez, klavyenizin üstünde gezinir sizden uzak kaldığında susmaz.
bende de var bu yaratıktan bir tane.

sıkıldığımda iki rekat muhabbet ederim diye aldıydım.

ismini de realist bir insan olduğumdan, 'hayvan' koydum. uzatarak 'heeaayveeağn' dediğimde acayip neşeleniyor. durduğu yerde takla atıyor, değişik kafa sallama hareketleri yapıyor, namussuz.

en önemlisi sıçtığı boku yemiyor. sıçtığı boku yiyen hayvandan tiksinirim. eğer siz de tiksiniyorsanız rahat olun bu konuda.

bir şeyler öğretecekseniz önce ıslık çalın. kademe kademe bu işler... baştan heceleme yapması çok zor. zamanla abisi!

ben 'laf atan çapkın ıslığı' ile başladım. şimdi nevizade geceleri ni ıslıkla şakıyor valla.

hayvan gibisi yok.
sinir bozucular. adına kanıp alırsın birbirlerini gagalamaktan başka bir işe yaradıkları yoktur. konuşanını görmüşlüğüm sadece bir kere vardır ve gerçekten beni çok şaşırmıştır. bir kaç tane besledikten sonra sorunun onlarda değilde bende olduğunu farkettim. gerizekalılarını ayıklıyorsam demek ki.
© copyright 2005 - 2026