Mekatronik,en basit anlatımıyla; makina, elektronik ve yazılım kombinasyonundan oluşan sistemler ile ilgilenen bir mühendislik dalıdır.
Mekatronik; makina mühendisliği, elektronik, kontrol ve bilgisayar sistemlerinin sinerjik bir kombinasyonu; işlevleri mekanik, elektronik, bilgisayar ve yazılım teknolojisinin entegrasyonuna dayanan ve gelişmiş ürün, işlem ve sistemleri kurmak için kullanılan ürünlerin dizaynı ile ilgilenen disiplinler arası bir mühendislik dalıdır. (bkz: mekatronik mühendisliği)
robot hakkında akademik kariyer yapılan makina mühendisliği alt kolu
uludag üniversitesinde sadece yüksekokul olarak okunan, nam-ı diyar "endüstriyel otomasyon" olan ve ikisini farklı sanıp ege ve d.eylül üniversitelerinde endüstriyel otomasyon bölümü olarak okuyabilcegim halde izmir'de okumayıp bursaya yerli turist modunda gelip okumaya basladıgım bölüme verilen ad.
odtü de 4 ortalamaya yaklaşmış bazı makina mühendisliği öğrencilerinin elektronik mühendisliği ile ortak hazırlanmış bir programa dahil olması ve normal bölümüne devam ederken bu programa dahil bazı dersleri de alması durumudur.

(bkz: yersen)
Aslinda söylendigi gibi 3-4 daldan degil nerdeyse hayatta bulunan bütün kurallarin islem icinde oldugu, insan islemcisini feci sekilde yoran, olusan problemlere farkli bakis acilariyla yaklasip sorunlari cok daha kisa zamanda cözmenizi sagliyabilicek, sibernetik biliminin nerdeyse hepsini kapsiyabilicek kadar büyük bi alt yapiya sahip, ugrastikca zevk veren kombinasyonlar zinciri.
aslında kimsenin çok fazla bilgisinin olmadığı ama buna rağmen biliyormuş gibi atıp tutulan mühendislik alanıdır. * *
mekatronik türkiye' ye ye almanya'dan esinlenerek getirilmiş yeni bir daldır. asıl amacı makina, elektronik ve üretim mühendislerinin yerine tek bir kontrol elemanı barındırmaktır. keza fabrikalarda bir arıza durumunda bu üç mühendise ek olarak bir de elektrik mühendisi geliyordu; bu alan sayesinde mekatronikçi hatanın nereden kaynaklandığını bulup gerekli işlemi yapar.

türkiye 'de rövanşta bir meslek talıdır. çünkü, tanınmış fabrikalara iş başvurusu yaptığınızda eğer makina yada elektronik mühendisiyseniz okul ve gano sorulur ama mekatronik müh. iseniz sadece ganonuz sorulur.(türkiye' de bu yıl itibarı ile yaklaşık 250 mekatonik müh. var.)
mekanik + elektronik = mekatronik
şive farkıyla transformers'te deceptionların oluşturduğu grubun anlamına eşeğer söz..

-megatronik kğlübü.
+deceptionlar olm onlar. megatron onların lideri. eheheh.
-yokğ yokğ benim bölüm o ortaaam.
+nerelisin sen?
-kğonya.
+anlaşıldı.
makine elektronik ve bilgisayarın kesişiminden oluşan çalışma alanı. bildiğime göre ilk olarak 1960 lı yıllarda bir japon mühendis tarafından dillendirilmiş.
mesleğiniz olarak söylediğinizde, insanların genelde saygıyla ama anlam veremeden suratınıza baktığı mühendislik dalı. bilmeyenlere her zaman aynı örnekle açıklarım, burada da aynı örneği vereyim ki genç mekatronikçilerde aynı zorluklarla karşılaşmasın.

mesela arabanın yağmur yağınca kendiliğinden çalışan sileceğini düşünün, makina mühendisi siz tuşa bastığınızda çalışan bir silecek tasarlayabilir. Elektronikçi ise yağmur yağdığında bunu algılayıp +5 volt çıktı veren bir algılayıcı tasarlayabilir. Bu ikisini birleştirip yağmur yağdığında çalışan sileceği ise mekatronikçi tasarlar. tabi ki bu kadar basit sistemler olduğu kadar nice kompleks sistemler, yapay zekalar, bulanık mantıklar da vardır.

genel itibarı ile iki aşaması vardır, biri modelleme diğeri ise kontroldür. modelleme esnasında mekanik sistemi modeller, kontrol aşamasında ise bu sistemin algılayıcılar ve de kontrol amaçlı kullandığınız devre veya mikroçip ile kontrol edilmesini sağlarsınız.

ülkemizde yeni gelişen bir bilimdir. sadece büyük şirketlerin argelerinde gerçek anlamda bir mekatronik mühendisi olarak çalışabilirsiniz. şu anda ülkemiz daha çok modelleme seviyesindedir, kontrol kısmı yurtdışı tandanslıdır.

Bir de her gelişmekte olan ülkede olduğu gibi, eğer mekatronikçiyseniz bir ayağınız yurtdışında olmak zorundadır.
mühendislik olarak sadece 4 üniversitede bulunan voltranımsı bölüm

(bkz: kocaeli üniversitesi)
(bkz: sabancı üniversitesi)
(bkz: atılım üniversitesi)
(bkz: bahçeşehir üniversitesi)
Mekatronik; Makina,Elektronik,Kontrol Sistemleri ve yazılım gibi branşları tek bir vücutta toplayan bir daldır. 1960 lı yıllarda Japonyada bir firma tarafından ortaya atılan bu terim daha 2000 lere girerken Türkiyede yaygınlaşmış, ilk olarak Sabancı üniversitesinde açılan bölüm daha sonra hızla yaygınlaşmıştır.

Mekatronik deyince aklınıza içinde mekanik sistem ile birlikte, çevresel verilerin algılandığı sensörlerin ve bir kontrol yazılımının bulunduğu sistemler gelebilir ki zaten başka bişey düşünmek abzürtlük olur.
Örneğin çamaşır makinası , cd çalar, otomobillerdeki sürüş ve güvenlik sistemleri vs.vs....

Birde şu an itibari ile acayip havalı bir ünvandır ki; insana, ulan ben ne olmuşum böyle dedirttirebilir.
endüstri mühendisliği gibi toplama bir bölümdür, o söylenilen 4 mesleğin hiçbirini voltranı oluşturup tam olarak bünyesinde toplamaz. içinden sağlam mühendisler çıkmaz mı ? tabi ki çıkar ama onlar da zaten bi alanda uzmanlaşmış insanlar olurlar.
robotları tasarlayacak olan meslek kolu olması itibariyle önemi her geçen gün artmaktadır.
(bkz: sakarya üniversitesi)
(bkz: uzaktan ögretim)
2 senelik olarak bulunan bölüm.
yaşı ilerlemiş ve bu olaylardan çakmayan bir dayının "ne okuyon sen?" sorusu üzerine, daha önce bu soruyla ilgili tecrübelerinizden dolayı bir iç geçirirsiniz ama yinede cevap vermek zorundasınızdır. diyalog şöyle devam eder...

- ...
+ mekatronik okuyorum.
- ne tronik ne tronik!?!?
+ ee şey mekanik elektronik diyelim.
- haaa... eyi eyi oku evladım. okumazsan ilerleyemezsin
+ (nereye ilerleyemem ulan nereye mınakym!!) doğru diyosun dayı...

dayının gözünde sizin eğitinizle ilgili değerlendirmesinde çok önemli bir kriter daha vardır...

- 2 senelig mii yoksam 4 senelig mi??
+ dıff!! dayı siktir git!
Makine , elektronik , bilgisayar gibi dalların bir araya gelerek oluşturdukları mühendislik alanı.ayrıca bu sene 4. sınıfında olduğum hede. iyidir ,güzeldir,candır,sevilir. Ama o bana bi mutfak robotu yapsana , ayakkabı bağlayan robot yapsana diyalogları deli ediyor insanı arkadaş !
Makina, elektrik, elektronik ve bilgisayar disiplinlerinin bir çatı altında toplanmış halidir, ülkemizde yeni olması nedeniyle gözde meslekler grubunda gösterilmektedir. iş sahası özel sektörde çok rahabet görmekle birlikte kişinin kendisini geliştirmesi gerekir. (bkz: hala ingilizce bilmeyen mübarek türk genci)
Şu anda 16 üniversitede lisans düzeyinde açılmış olan, en son da Gaziosmanpaşa üniversitesinde ek kontejyan ile öğrenci alan mühendislik bölümüdür. üniversiteler mekatroniğin önemini anlamış olacak ki bu bölüme ciddi önem vermekte ve tabii olarak mekatronik de üniversiteye iyi bir imaj sağlamaktadır.
yeni nesil bir bölümdür. amiyane tarifi ortaya karışıktır.
makine ve elektronik mühendisi adaylarını korkutan mühendislik dalıdır.
Geleceğin mesleğidir, mühendislikleri ise paha biçilemezdir. Bölümden mekatron olarak mezun olunur. (bkz: açılın ben mekatronum)
Mekatronik, teknolojik ürün ve tasarımda makine, elektrik-elektronik ve bilgisayar mühendisliklerinin kaynaşmasını ifade eden disiplinlerarası bir mühendislik felsefesidir. 1969 yılında Japonya?dan yola çıkmış, kısa zamanda bütün dünyada çok önemli bir yer edinmiş olan mekatronik, mühendislik tasarımı ve eğitimini derinden etkilemiştir. Üretimde mekatronik tasarım ilkelerine yer veren ülkeler, teknolojide son otuz yılda önemli yenilik ve başarılara imza atmışlardır. Mekatroniğin tasarım ve üretimdeki bu kritik rolünün görülmesi üzerine, bugün gelişmiş ülkelerde mekatronik eğitimine devlet-üniversite-endüstri işbirliği içerisinde, giderek daha fazla ağırlık verilmektedir. Türkiye'de, gecikmeli de olsa giderek yaygınlık kazanan mekatroniğin, Türk meslekî ve teknik eğitim sistemine yeni bir anlayış getirmesi beklenmektedir. Mekatronik ürün yelpazesinin giderek genişlemesi, mekatroniğin gelecekte de öncelikli bir mühendislik alanı olacağını göstermektedir.
Mekatroniğe Neden ihtiyaç Vardır?
Dünyada özellikle 1980'li yıllardan sonra, endüstriyel ürünlerin tasarım ve üretiminde köklü değişiklikler meydana gelmiştir. Gelişen ve değişen dünya pazarları ve teknoloji düzeyi sonucu, endüstriyel ürünlerin nitelik ve işlevlerinde de önemli değişiklikler meydana gelmiştir. Hızla gelişen teknoloji ve sürekli değişen pazar koşulları, daha ekonomik ve kaliteli ürünler isterken, müşteri beklentileri ise daha esnek ve çok işlevli ürünler yönünde gelişmiştir. Müşterilerin hızla değişen istekleri ve yoğun rekabet sonucu, ürün ömürleri çok kısalmıştır. Böylesine çetin koşullar karşısında alışılmış tasarım ve imalat teknolojileri yetersiz kalmış, bu ihtiyacı gidermek üzere yeni kavram ve yöntemler doğmuştur. Bunlardan birisi de mekatronik kavramıdır. Mekatronik kavramlar, özellikle tasarım felsefesini ve mühendislik eğitimini etkilemiş, endüstriyel teknoloji üretimi ve mühendislik eğitiminde temel değişikliklere neden olmuştur. Robotik teknolojilerin her alanda yaygın şekilde kullanıldığı günümüzde mekatronik, teknolojinin bir gereği ve hatta zorunluluğudur.
Nitekim, mekatroniği tasarım ve üretimde etkili kullanan ülkeler, endüstriyel ve sosyal yaşamda önemli değişim ve ilerlemeler sağlamışlardır. Bunun en çarpıcı örneği, Japonya?dır. Başarılı mekatronik uygulamalarının ürün/süreç gelişiminde kullanıldığı Japon ürünleri, son otuz yılda bütün dünyada önemli bir yer kazanmıştır. Bu bağlamda Çin de, mekatroniğin ekonomik gelişmedeki rolünü görmüş ve 1987?den beri bu konuya giderek artan oranda ağırlık vermeye başlamıştır. Bu iki devin yanında, diğer bölge ülkeleri de, ekonomilerini gelecek yüzyılda belirli bir trende oturtmak için mekatroniğe giderek daha fazla ağırlık vermektedirler.
Mekatronik ile ilgili gelişmeler Asya ülkeleri ile sınırlı olmayıp, bunun yanında, ABD ve Avrupa Birliği ülkelerinin de, devlet-üniversite-endüstri iş birliği şeklinde nitelendirilebilecek Japonya örneğinden hareketle, son yıllarda mekatroniğe giderek daha fazla ağırlık verdikleri bilinmektedir.
Türkiye?nin, uluslararası rekabette ayakta kalabilmesi ve 21. yüzyılda hak ettiği yeri alabilmesi, bir bakıma, dünya ölçeğinde endüstriyel tasarım ve üretim yapmasına bağlıdır. Bunun sağlanabilmesi için ise Türkiye'nin, devlet-üniversite-endüstri iş birliği çerçevesinde mekatroniğe gereken önemi vermesi kaçınılmazdır. Hatta mekatroniğin; Türkiye'de akademik ve endüstriyel çevrelerde yayılıp gelişmesi için konu ulusal bir bilim politikası çerçevesinde ele alınmalı; gerekirse bu alan öncelikli ve ayrıcalıklı ilan edilerek her kesim tarafından desteklenmelidir.
Tıp bölümüne eşdeğer olan bir mühendislik alanıdır.