bugün

var mıdır merat ettiğim kanıt. lisede matematik hocamız tanrı matematiksel olarak var demişti ve bir şekilde açıklamıştı kabaca. keanu reeves'e benzeyen hocamız öyle dindar falan da değildi.

enteresan.
Öncelikle matematikten ziyade Entropi Kanunu benim için fizik biliminde Tanrının varlığının kabulüdür. Matematik alanında ise 'ALTIN ORAN' bunun en büyük kanıtı olduğunu düşünüyorum.
(bkz: vitruvius adamı)
insanların bulduğu teoremler ile nasıl bir şey kanıtlanabilir ki ? şu an ki bilgilerimiz ile her şeyin kanıtına ulaşabileceğimizi mi düşünüyorsunuz ? birisi 2+2=4 demiş diye bu 2+2=4 olduğunun kanıtı mıdır cidden ? sanmıyorum. kaldı ki kanıtlanmış bile olsa gerçekten kanıtlanmış olabilirliği hep muallakta kalır.
Dostum o işin felsefesine girer. Şu anki fenni bilimlerin yeterlilik derecesi tartışmaya açıktır ama şu an da bilim elimizde olandır.
hiçbir şey (0) yok iken allah (1)
var.
0+1=1 » allah var.

ancak,
allah nasıl (0) var oldu?
cevap yok.
cevap gelene kadar sıfıra sıfır elde var milyon tane din.
özet: allah yok.

edit: bu entry i ciddiye alıp cevap veren ve soru soran arkadaşlar olmuş. ben deizm ile ateizm arasinda gidip gelen biriyim. bu entryi bilimsel olmamakla suclamak zekasi da size kalsin. sanki biz burada ciddi ciddi tanriya dair matematiksel formul bulacagiz.
Metafizik bir varlığı Fizik ile anlatma çabası ne kadar acınası.
Ateistler görse bu ispatını gelip müslüman olurlar.
Matematik yalanları sevmez.
(bkz: pascal in kurami)

Sonuc; yok demek daha rasyoneldir.
görsel

gene sosyal mesaj verdim. hadi gene iyisiniz.
hoff şimdi nereden başlasam ki bilmedim yani... acayip derin bir konudur. yani hakkında kolay kolay konuşmadan önce okunması gereken bir sürü kitap vardır. öncelikle tanrının tanımını nasıl yapıyoruz bir kere hiçbir şey bilmiyorsak bile en basitinden bu soruyu sorabiliriz. tanrı nedir ve nasıl bir özelliğe/özelliklere sahiptir? ardından "varlık nedir" gibi bir soru sorabiliriz. böylece "tanrının varlığı" meselesine doğru felsefi anlamda belli bir adım atmış oluruz.

mesela spinoza tanrı hakkında kendince bir sistem geliştirmiştir. daha bunun spinoza dışında Anselmus, descartes, leibniz, aquinas, hume, hegel vesaire açısından bir sürü tanımları var. ancak bunlar aksiyomlaştırılmamış olduklarından bilgisayar ortamında test edilemeyip tam anlamıyla tatmin edici kanıtlar olamıyor. her neyse. önce işin felsefi boyutuna bir göz atmak gerek kısaca. kim ne demiş, neler düşünmüş şöyle hazmederek bir öğrenmeli.

varsayalım ki salt felsefi boyutu geçtik, geldik matematiksel ispata. bilgisayar üzerinde tanrının varlığını matematiksel anlamda kanıtlamamız gerek. şimdi gödel'in ontolojik kanıtı denen bir olay var. ontolojik kanıtta ise tanrıya belirli özellikler atamalıyız ki tanrı var olmak zorunda kalsın. bu ontolojik kanıt tanrı'yı mantıksal olarak ispatlamaya çalışır. gödel'in ontolojik ispatı matematik temelli olduğundan belitlere bağlıdır ve bunlar olumlu belitlerdir. gödel'in bu belitlere ne kadar güvendiği ve onlara yüklediği anlamlar önemlidir. ancak gödel'in kanıtı matematiksel olarak bilgisayar desteğiyle kontrol edilmiş bir doğrudur. "nasıl yani?" diyenler şurayı inceleyebilirler:

http://page.mi.fu-berlin....enzmueller/papers/C40.pdf

gelelim gödel'in ünlü eksiklik teoremine. eksiklik teoremi ise kabaca şöyle bir şey der:

"bağlı kaldığınız belitler vasıtasıyla belli bir teori ortaya attığınızda doğruluğundan tam anlamıyla emin olup olmadığımız bu belitlerin soyut oluşlarından ötürü gerçekliğe dair kesin bir kanıt yakalayamazsınız". yani eksiklik teoremi matematiğin her zaman eksik kalacağını kanıtlayan bir teoremdir. işte burada olaylar değişiyor. kesin kanıt için ise belki de sistemin dışına çıkmanız mutlak surette bir gerekliliktir. burada sistemin dışına çıkmaktan kastettiğim "evrenin dışına çıkış" veya "ölüm sonrası" gibi bir şey olmak zorunda. yani evren içi parametrelerden bağımsız bir "mekan"da bulunmak bir zorunluluk haline geliyor. tabii bu benim herhangi bir dayanağı olmayan tamamen eksikliği doldurmak adına ortaya attığım mantıki bir çıkarım. ölümden sonrası meçhul olduğundan bu konu hala belirsizliğini korumaktadır.

yani konuyu toparlarsak, gödel'in ispatı matematiksel olarak bilgisayar ortamında test edilip doğru kabul edilmiş olsa bile gözlem ve deneye tabi tutulamamaktadır. asıl sorun da budur zaten. bunun için sistemin dışına çıkarak onu bizzat deneyimlememiz gerekebilir.

eğer gödel'in belitlerini mutlak surette kabul ediyorsanız tanrı vardır. ancak ölüm sonrasında bizi bilinç yokluğunda bir hiçlik bekliyorsa tüm bu yazdıklarımın hiçbir anlamı kalmıyor.
Her işlem mantıksal. Düzen gerektiriyor. Duruma göre değişmiyor.
Işte tüm bunlardan dolayı tesadüf ve raslantıya bel bağlanamaz.Allah var.
0 ≠ 1 ................
Matematiksel olarak tanrı varsa sonsuz sayıdadır.
Bu da en azından tanrının tek olduğu varsayımını çürütür.
Yani matematikten dincilere pek ekmek çıkmaz.