bugün

kökü çok eskilere dayanan bir oyun.

detaylı bilgi:

http://www.ntvmsnbc.com/id/25017247/
çocukluğumda bu oyunu "kuyu" adıyla oynardık kuralları şöyleydi: yere açılmış 12 adet kuyu iki rakip arasında eşit biçimde paylaşılır ve yaklaşık olarak 50-60 adet taş ( taşın adedi vakit bolluğu ya da darlığına göre değişiyordu çünkü taş ne kadar çoksa oyun o kadar uzun sürer) sıra ile rakipler tarafından kuyulara birer birer dağıtılırdı. rakiplerin önündeki kuyulardan en büyük olanına ( biz buna ana kuyu derdik) taşlar toplanmaya çalışılır ve bütün taşlar bittiğinde büyük olan kuyularda * kimin daha fazla taşı varsa oyunu o kazanırdı. şimdilerde bu oyun tekrar revaçta olmaya başlanmış tabii bizimki gibi kuyular yere açılmıyor ve kendine özgü bir takım gereçleri var. nitekim güzel bir oyundur.

http://www.mangala.com sitesinde vergiler ve kargo dahil 58 TL ye satılmaktadır.
ibb kültür a.ş.'nin kitabını satışa çıkardığı eski bir geleneksel oyun.
muhteşem yüzyılda sülüman hazretleri oynuyordu 3.bölümde, afferin lan yapımcı sonunda gözüme girdin.
mangal sözcüğü için eşyaya yönelme halidir.

+corç, mangala bakar mısın, etler ne durumda..
-hayatım mangala kuş sıçmış..!!
+??!!!
Boncuk ve yumurta kutusundan pekala yapılabilen oyun. "Yerli oyun yersiz pahalı"
Türklerin En Eski Zeka Oyunudur.
18.-19. yy da istanbul kahvehaneşerinde tavladan daha fazla oynanan oyun.

istanbul kadınlarının da pek sevdiği söylenir evlerde kendi aralarında oyharlarmış hatta bunu anlatan tasvierler minyatürler mevcuttur.
Türk Zeka Ve Strateji oyunudur. Zamanla Unutulup giden değerlerimizden sadece bir tanesidir.

http://www.mangala.com.tr/

adresinden oyunu kurallarını öğrenebilir ve oyunu oynayabilirsiniz.
(bkz: dikkat çekme bkz ı)
Satrancın atası Türk zeka oyunu "Mangala"

Tarihi araştırmalar bu oyunun Sakalar, Hunlar ve Göktürkler döneminde oynandığını göstermektedir.

Mangala, tarih boyunca kumar amaçlı olarak oynanmamıştır. Ülkemize gelen yabancı seyyahlar, Türklerin bu oyunu saatlerce hiç tartışmadan zevkle oynadıklarını ve asla parayla oynamadıklarını seyahatnamelerinde anlatmışlardır.

Dünyanın farklı ülkelerinde mankala oyunları oynanmaktadır ancak Mangala’yı diğer mankala oyunlarından ayıran kimi özellikler vardır. Diğer mankala türlerinde taşlar genelde “tohum” adını almakta, taşları hareket ettirme ise “tohum saçma” olarak ifade edilmektedir. Bu da o kültürlerin ziraatçı bir toplum olduklarını göstermektedir. Oysa Türk Mangala’sında taşlar “asker” olarak görülmektedir; bu da oyunun bir çiftçilik oyunu değil, savaş oyunu olduğunu ortaya koymaktadır.

Türk Mangala’sının bir diğer farkı ise alınan taşların bir tanesinin kendi otağına, yani çukuruna bırakılmasıdır. Diğer mankala oyunlarında kendi çukuruna taş bırakma olayı yoktur. Mangala’da kendi çukuruna bir taş bırakma kuralı, Türk sosyal hayatındaki baba ocağına sahip çıkma geleneğinin bir tezahürüdür. Taş kazanmak için rakibin taşlarını çift yapma kuralı ise Türk inanç ve devlet

sistemi tarihindeki ikili anlayışı sembolize etmekte ve Türklerin geleneksel dünya görüşüne uygun düşmektedir. Eski Türklerin göğü baba, yeri ana olarak kabul etmesini; Türk devlet sistemindeki töles-sol ve tardus-sağ ile idare yapıdaki yabgu ve şad sistemi gibi çiftleri bu duruma örnek gösterebiliriz.

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Mangala’nın kültürümüzün köklü bir başlığı olduğunu, oyunun genç kuşaklara tanıtılmasının, yaygınlaştırılmasının yararlı olacağını, kültürel ve turistik alanlarda ülkemizin tanıtımına katkı sağlayacağını bildirmiştir.

Mangala’nın çağdaşı olduğu diğer oyunlardan farkı , dağdaki çobandan, 70 yaşında ki bilgine, istanbul’da sarayda ki Hanım Sultandan, 5 yaşında ki çocuğa kadar her yaştan ve kültürden insanın oynayabilmesidir.

Araştırmacı Philip Townshend’e göre bir toplumda, insanlarda en çok beğenilen ve örnek alınan niteliklerden şu yedisi Mangala oyunuyla ilgilidir:1-Kurnazlık 2-Uyanıklık 3-Önceden görme 4-Esneklik 5-Direnme 6-Sağgörü 7-Bellek.

MANGALA OYUNU NASIL OYNANIR?
Mangala Türk Zeka ve Strateji Oyunu iki kişi ile oynanır. Oyun tahtası üzerinde karşılıklı 6’şar adet olmak üzere 12 küçük kuyu ve her oyuncunun taşlarını toplayacağı birer büyük hazine bulunmaktadır. Mangala Oyunu 48 taş ile oynanır.

Oyuncular 48 taşı her bir kuyuya 4’er adet olmak üzere dağıtırlar. Oyunda her oyuncunun önünde bulunan yan yana 6 küçük kuyu, o oyuncunun bölgesidir. Karşısında bulunan 6 küçük kuyu rakibinin bölgesidir. Oyuncular hazinelerinde en fazla taşı biriktirmeye çalışırlar. Oyun sonunda en çok taşı toplayan oyuncu oyun setini kazanmış olur. Oyuna kura ile başlanır. Oyunda 4 ana temel kural vardır.

1- Kura neticesinde başlama hakkı kazanan oyuncu kendi bölgesinde istediği kuyudan 4 adet taşı alır. Bir adet taşı aldığı kuyuya bırakıp saatin tersi yönünde, yani sağa doğru her bir kuyuya birer adet taş bırakarak elindeki taşlar bitene kadar dağıtır. Elindeki son taş hazinesine denk gelirse, oyuncu tekrar oynama hakkına sahip olur. Oyuncunun kuyusunda tek taş varsa, sırası geldiğinde bu taşı sağındaki kuyuya taşıyabilir. Hamle sırası rakibine geçer.
Her seferinde oyuncunun elinde kalan son taş oyunun kaderini belirler.

2- Hamle sırası gelen oyuncu kendi kuyusundan aldığı taşları dağıtırken elinde taş kaldıysa, rakibinin bölgesindeki kuyulara da taş bırakmaya devam eder. Oyuncunun elindeki son taş, rakibinin bölgesinde denk geldiği kuyudaki taşların sayısını çift sayı yaparsa (2,4,6,8 gibi) oyuncu u kuyuda yer alan tüm taşların sahibi olur ve onları kendi hazinesine koyar. Hamle sırası rakibine geçer.
3- Oyuncu taşları dağıtırken elinde kalan son taş, yine kendi bölgesinde yer alan boş bir kuyuya denk gelirse ve boş kuyunun karşısındaki kuyuda da rakibine ait taş varsa hem rakibinin kuyusundaki taşları alır, hem de kendi boş kuyusuna bıraktığı taşı alıp hazinesine koyar. Hamle sırası rakibine geçer.
4- Oyunculardan herhangi birinin bölgesinde yer alan taşlar bittiğinde oyun seti biter. Oyunda kendi bölgesinde taşlarını ilk bitiren oyuncu, rakibinin bölgesinde bulunan tüm taşları da kazanır. Dolayısıyla, oyunun dinamiği son ana kadar hiç düşmez.
Mangala Oyunu 5 set olarak oynanır.

Oyunu kazanan oyuncu (1) puan, kaybeden (0) puan ve berabere bitiren oyuncular yarım (0,5) puan alır.

http://www.facebook.com/p...ve-Tarihi/163256067082381
Farklı bir bakış açısı için;

http://entertainment.hows...n-games/5-math-games5.htm
bir Türk mankala oyunudur. Irak'ta oynanan Halusa, Filistin'de oynanan El-mankala ve bir Baltık Alman oyunu olan Bohnenspiel ile çok benzerlik gösterir. Mısır'daki bedeviler arasında oynanan kuralları büyük ölçüde farklı olan Mangala isimli bir başka bir oyun da bulunmaktadır. *
araştırmalara göre hunlar ve göktürkler dönemine dayanır..
oyunda taşlar asker olarak görülmektedir..
yani oyun savaş oyunudur..
Satranç yerine öğretilmesi gereken bir oyundur. Diğer kültürler, kendi kültüründen gelen oyunları, kültür baskısı altında empoze ediyor. Biz ise, onların propagandasını yaparız. Kültür bakanlığı'nı takdir ettiğim tanıtımdır. iyi yaptıkları işleri, övgüyle bahsetmek lazım.
3310'da vardı buna benzer bir oyun. bantumi miydi neydi adı.
Türk
topluluklarında 4 bin yıllık
geçmişe sahip strateji ve zeka
oyunu.
iki kişiyle oynanan türk zeka oyunudur.
mangala orta asya'nın bozkırlarında çobanların oynadığı 4000 yıllık geçmişi olan bir türk strateji ve zekâ oyunudur.
osmanlı zamanında kahvehaneler gibi insanların sosyalleştiği mekânlarda oynandığı gibi sarayda da oynanmıştır. 16.yüzyıldan başlayarak türk minyatürlerinde mangalaya ait tasvirler yer almıştır.
Az evvel bir amerikalıya yenildim osmanlı'nın gözleri yaşlı.
köyde çocukken oynadığımız 36 taş adlı oyuna benzer oyun. nokia telefonlardaki bantumi de bu oyundan araklanmış.

neyse, bizim köyde oynadığımız 36 taş oyununu anlatayım:
inek beklemeye ormana gittiğimizde cebimizde illaki birer avuç fındık olurdu; yere karşılıklı 3'er çukur açardık ve içlerine 6'şar fındık koyardık. ardından düz bir taş bulur bir tarafını tükürükleyip yaş mı kuru mu? diye yazı-tura atar başlayacak olanı belirlerdik.
oyunun kuralları basitti: kendi önündeki 3lüden birini seçip dağıtmaya başlıyorsun. eline aldığın o çukurdaki tüm taşlar bitene kadar saatin ters yönünde 1er 1er dağıtıyorsun. en son taşı attığın çukurdaki taşlar çift hane ise o hanedeki tüm taşları sen kazanıyorsun.
oyun bir kişinin dağıtacak taşı kalmayana kadar devam eder. en çok taşı toplayan oyunu kazanmış olur.
"nereye gidiyorsun la ibne?" sorusunun cevabıdır.
Hastası Olduğum müthiş bir akıl ve strateji oyunu. Üstelik patenti de bize ait . Daha ne olsun . Ama maalesef bileni çok az olan bir oyun o nedenle partner bulmak hayli zor .
4 bin yıllık geçmişi olan Türk oyunu. Evet.
Kökeni çok eskilere dayanan, biz türkler'in bulduğu ve de içinde kültürümüzden esintiler bulunduran zeka oyunudur. Toplamda 48 tane taşla oynanır. iki kişi tarafından karşılıklı oynanır ve oyun sonunda en çok taşı alan kazanır. Oyun tahtasında 6 bir, altı da diğer oyuncunun olmak üzere 12 tane kuyu bulunur. Bu kuyuların en sağında ve en solunda ise oyuncuların aldıkları taşları toplayabilecekleri, diğer kuyulardan uzun olan iki tane daha kuyu vardır. Oyun son zamanlarda oynanmaya ve tekrar canlandırılmaya başlamıştır.
eski bir türk anlak(zeka) oyunu.

muhteşem yüzyıl kösem'de gördüm, şehzadeler oynuyor şu an.

oldukça iyi, ileride bunun bir yarıştayını(turnuva) düzenleyeceğim. güzel bir nen olacağa benzer. hadi bakalım.