bugün

güzel soru ama belli ve 'şu sebepten dolayı' diyebileceğimiz bir cevabı yok. sadece her şeyin bir gün sona ereceğini bilerek yaşamak gibi bir durum söz konusu. gerçeklerin farkında olmak kaydıyla yaşamaya devam etmek. bu durumda yaşamdan bir zevk alınabilir mi? gayet, hem de fazlasıyla.
benim icin.
anlatırlar be kardeş umarım ahiret hayatına geçiş yapmadan bu dünyada anlarsın neden yaşadığını.
iyi hiçbir şey olmasa da yaşamaya değer.
(bkz: çünkü küresel ısınma var)
mutlu ölebilmek için.
bu dünyanın bir de öteki tarafını bilmeyen kişi sorunsalı.
güzel bir o kadar da düşündürücü bir soru. cevabı yok, biz aciz kullar ve sınırlı beyinli aciz insanlar bu soruya cevap veremeyiz. bizler ancak yüce yaratıcı Allahu tealanın sonsuz ilmini sorgulamadan inanıp sorgulamadan yaşarız. insanlar bazen eşeledikçe o eşeledikleri çamura batarlar bu yüzden, hiç eşelememek iyidir bazen.
burada yasamaktan kasit "neden calisiyoruz, neden olmeyecek gibi yasiyoruz." ise eger; "ne zan olecegimizi bilmedigimiz icin." dir cevabi.
madem acıkacağız niçin yiyoruz! sorusunu akıllara getirir.
aradaki zamanı iyi geçirmek için. Fakat bunun farkında olmadığımızdan başkalarının zamanını iyi geçirtmeye çalışırız çoğu zaman.
ergenliğe geçiş döneminin ilk adımı olan soru. ilk sivilce bu sorudan hemen sonra çıkıyor genelde.
(bkz: öl geber pis deli manyak)*
Şöyle bir analoji ile anlaşılabilen problem : Pek çok değişkenin birbiri ile etkileşim halinde olduğu bir sistemde yapılan bir değişikliğin neye yol açacağını kestirebilmek neredeyse imkansızdır. insan hayatının sonlanması bir şeylerin terminal sonucu olmadığı gibi başlangıcı da big bang gibi herşeyin başı değildir. Insan hayatı boyunca dünyada pek çok şeyle etkileşir, pek çok iyi & kötü olay yaşanır. ( tek bir insan sayesinde ). Tüm bunların bir ortak noktasını bulup da "hah lan, işte ben bunun için yaşıyorum " diyemez kişi. Bir amaç vardır ( Çoğu insan için bu mutlu olmaktır, ama mutluluk veren parametre farklıdır ) ve bu amaç için yaşanır. Bilinçli ya da bilinçsiz. Madem öleceğiz, neden varız diyen kişi bence şöyle düşünür; birgün yok olacaksam; şu anki varlığım neye hizmet ediyor ? işte bu kişi, ölümünün bir şeylere etkimesini, bir sonuca ön ayak olmasını istemektedir. Demek ki bu kişi, ya ölümsüz bir şeyler bırakarak ya da ölümsüz olarak mutlu olacaktır. ( bu çıkarım ile tabi ki. ) Bu kişinin amacı da aslında mutlu olmaktır.
hiç var edilmemiş ve yokluklar diyarındaki yokluklardan olmamak için denilebilir.
madem sicicam niye yemek yiyorum gibi bir sey.
madem eve geleceğiz, niye evden çıkalım?
madem tekrar uyuyacağız, neden uyanalım?
yukarıda gördüğünüz sorularla aynı mantığı taşıyan sorudur.
tekrar acıkıcaz yemek yemeyelim gibi bir şey bu da, saçmalık.
(bkz: nefes almayalım o zaman)
Her varlık için geçerli yaşam ve ölüm kelimelerini ortak paydada kesiştirerek, yaşam serüveninin ne gibi bir sebebi olmalıdır/vardır soruşturmasındadır insan, oysa aradıkları sebep her varlık için geçerli salt bir yargı olmalıdır ki yaşam ve ölüme ömür uzantısında eşlik edebilsin. Din için mevcut bir kaç fikir vardır, müslüman olan ben için doyurucudur da; ben insanları bana kulluk etsinler diye yarattım *