bugün

dünyanin gelmis gecmis en büyük kemancilarindan biri, bircoguna göre en büyügü. herkesten daha teknik,daha büyük, hani derler ya "mangal gibi bir yürege sahip" büyük üstad. rus olmasi ve bütün hayatini rusya´nin komunist oldugu zaman da gecirmis olmasi yüzünden diger bütün kemancilar ondan daha ünlü olmuslardir. ancak kayitlarinin hepsi "paha bicilmez" dir. hakettigi ünü hicbir zaman kazanamamis olmasi, degerini zerre kadar azaltmaz.

paganini´nin op.6 nr.1 koncertosunu calisini dinledikten sonra, ayni koncertoyu perlman´dan dinledigimiz zaman perlman "iyi bir ögrenci" tadi vermektedir, o kadar mükemmeldir.

Shostakowitch koncertosu inanilmazdir. ne ondan önce ne de sonra ben o eserin öyle calindigini duymadim. giristeki toccata´da kemandan cikardigi ton- ki zaten kogan´in kemaninin tonu kesinlikle diger kemancilarinkinden daha robusttur- tarihe gecmistir.

Beethoven´in keman koncertosunu calisi cok önemlidir. koncertoyu abartmaz, kücültmez, dalga gecmez, son derece ciddi bir calis ve mükemmel bir teknikle eseri yorumlar.(caldigi kadans´da degisiktir)

Keman calarkenki yüz ifadesi hicbir zaman unutulmayacaktir. Son derece ciddi bir durusu vardir.

Paganini´nin "nel cor piu non misento" variationlarini Kogan dan daha iyi kimse calmamistir (bu kaydin youtube´da videosu vardir, ve o video youtube daki en degerli videolardan birisidir.)

Kogan guarneri del gesu bir keman caliyordu.

kogan bir tren yolculugu sirasinda vefat etmistir. öyle ki yolcular kendisini "uyuyor" sanmislar.

leonid kogan bizim icin insanlik tarihinin dünyaya sundugu en büyük hediyelerden birisidir.
kemanı ağlatan üstad..

öğrencilerinin birçoğunu dövdüğü söylenir. zaten keman çalışını izlerseniz ciddiyetinden hiç taviz vermediğini anlarsınız. *

keyifli dinlemeler diliyorum *
https://youtu.be/xsFJS4I_05E