bugün

Kolumuzda ya da bacagimizdaki killar maksimum birkac santim uzunlugundadir. O kil neden sonsuza kadar uzamiyor ve bi santim uzunlukta kalacagini nereden biliyor merak konusudur. Makasla kessen jiletle alsan yine ayni uzunluga geliyor cok garip. Vucut nereden biliyor ki o kilin o uzunlukta oldugunu, sonucta ölü doku.

Not: karakter siniri yuzunden baslikta turkceyi birazcik yanlis kullanmis olabilirim.

Edit: kardesim siz entry i komple okumuyor musunuz? Ben sanki bilmiyorum uzayacaginin nasil yazildigini. Sigsa oyle yazardim en anlasilabilecek sekilde bu sekilde kesebildim ne yapayim.

Edit 2: boyumuz dna ile sabit zaten senin boyunu 10 cm ye kesip tekrar normal boyuna dondurme gibi bir olayin olmuyor ki. Ama kili neresinden kesersen kes olmasi gereken uzunluga donuyor. Nasil oluyor ki bu vucut, deri disinda olan olu bi dokunun mevcut uzunlugunu ve o uzunluktan itibaren ne kadar uzamasi gerektigini nasil bilebilir?
(bkz: dna)
dostum birazcık demişsin ama anasını gondiklemişsin bildiğin.

bir soru.
Keşke bunu yüzümdeki kıllar da bilseydi!
(bkz: uzayacağını)

Uzuycağnı ne gözünüzü seveyim ya.
(bkz: Uzayacağını)

"Uzuycağnı" nedir ya hu? Sonra da düzeltme, hasta misin diyorsunuz?
Dna'ya işlenmiş bir şey diye tahmin ediyorum.

Tıpkı boyumuzun 3 4 metreye çıkmadığı gibi, kemiklerimizin birkaç santimden daha kalın hale gelmemesi gibi vb.
Asıl şaşırtıcı olan kesildiklerini nasıl fark ediyorlar, ben birkaç kez denedim, kol kıllarımın bir kısmını kestim, bir müddet sonra kesilen kıllar eski uzunluğuna geri döndü ve uzaması durdu, gerçekten çok garip.
vücut ve kafadaki saç kıllarının yapısı birbirinden biraz farklıdır.

kılların 3 fazlık bir hayat süreci var. bunlardan ilki anajen faz diye çevriliyor sanırım. bu fazda kıl köklerindeki proteinler birbirlerine bağlandıkça kıl uzar. saçta bu anajen fazı 2-6 yıl arası sürebiliyor ama diğer vücut kıllarında çok daha kısa sürüyor.

bu fazın bitiminde kıl kökü kan kaynaklarını kaybetmeye başlıyor. kıl köküne o proteinleri ileten kılcal damarlar ölünce kıl kökü de metaryalsiz kalıyor ve uzama duruyor. besinsiz kalan çevre hücreler de ölünce kıl dökülmüş oluyor, yeni kökler ve kılcallar oluştukça da yeni kıllar uzuyor. tabi ağaç gibi mevsimde bir tüm kıllarımız dökülmediği için bu değişimi fark etmiyoruz.

kol kıllarını kestiğin zaman misal, kıl hala anajen fazdaysa uzamaya devam ediyor. ta ki bu faz bitene kadar. bittikten sonra uzamıyor. ama zaten bu uzamayı moleküler boyutta düşün. neyse işte, anajen fazdan çıkmış kıllar daha fazla uzamayıp dökülürken yeni uzamaya başlamış olanlar da o boyuta yetişmiş oluyor.

çok saçma anlattım ama anlamışsınızdır ya. derste görürken hiç işime yaramayacak demiştim ama iyi ki kıyıda köşede bir yere tutturmuşum. bir de düzenli hatırlasaydım iyiydi.