bugün

kölelik 19. yüzyılda kaldırıldı. o zamana kadar insanlar tarafından son derece normal, hayatın olağan akışına uygun bir konseptti. hatta zamanının çok ötesinde bir beyin, adalet tutkunu bir kafa olarak bildiğimiz aristotales bile vaktiyle köleciydi, köleleri vardı ve köleliği savunan metinler yazmıştı.

köleliğin kaldırılışı tarihte dikkate çekici bir teknolojik gelişmeden hemen sonra meydana gelmiştir, kronolojide çakışırlar. nedense.

bu olay daniel faraday'ın elektrik akımını mekanik enerjiye dönüştürebileceğini bulması, james clerk maxwell'in pratikte bulunan bu olayı denkleme dökmesi üzerine buharlı tribünlerin, diğer bir deyişle ilk modern makinanın icat edilmesiydi.

makina icat edilince artık kas gücüne eskisi kadar ihtiyaç duyulmaya başladı. eskiden kölelerin kas gücü vasıtasıyla yapılan işler artık makinalarla yapılabiliyordu. artık kölelere ihtiyaç yoktu.

insanlık kısa süre sonra sanki etik ve ahlaki kaygılardan kaynaklanıyormuşçasına bir takım tartışmalar başlattı, amerikan iç savaşından sonra orada kölelik bitince bu durum rusya vb. diğer köleci toplumlarda da karşılık buldu (rusya'da emancipation of serfs diye bilinen olay).

aradan biraz zaman geçince de köleliği ve köleciliği lanetlemeye, vakti zamanında insanların vicdanının bu rezil düzene nasıl razı gelebildiğine şaşırmaya başladık. oysa bunların tamamı hikayeydi, asıl derdimiz artık kölelik bi durum olmamasıydı.

insan oğlu dediğimiz varlık işte böyle şerefsiz, böyle her haltı işine geldiği gibi eğip büken, böyle adi bir varlıktır. bir de bakın ne kadar ahlaki düşüncelerimiz var diye kendi götlerini parmaklarlar ondan sonra.

insanın ağzından çıkan her söz şaibeli, her beyan bir yalan. kimseye inanmayın arkadaşlar, kendiniz de dahil. alayı ayak.
kölelik kaldırılmadı hepsi işçi sınıfı altında toplandı sadece. gönüllü ya da gönülsüz, neredeyse hepimiz köleyiz hali hazırda.
kaldırılmadı, sadece artık ayaklarında prangalar yok.

farkında olmadığın için sen bir hayal aleminde kendini özgür görüyorsun. bugünki hali daha kolay ve az masraflı 'köle sahipleri' için.
Valla kölelik, günümüzdeki modern kölelikle uzaktan yakından ilgisi olmayan, tezahür edemeyeceğimiz iğrenç bir kurumsal düzen.

Patronlar dişini sökemez, karını arkadaşının yatağına yollayamaz, çocuğunu yan bakkala satamaz, yüzünü yakamaz vs vs.

Tanım; kuzeylilerin, güneylilerin tarımda kullandıkları kölelerini kendi fabrikalarında çalışmasını sağlamak. Çünkü o, eski köle tüccarları kalmamıştı. Kuzeyi besleyecek köle sevkiyatı artık eskisi gibi diildi.
şimdi modern kölelik başladı, 3 kuruş para için insanların iliğine kadar sömürüyorlar.
ingiltere sanayi devrimini yaptığı için işgücü ihtiyacının azalması.
modern kölelikle insanlar artık şikayet etmiyor da ondan. herkes mutlu.
görsel
Kim demiş kalktı diye şimdi herşey gönüllülük esasına göre.
insanlıkdışı muameleler biraz azalsa da şekil değiştirmiş olarak devam ediyor. Günde 9 saat çalışıp haftanın 1 günü zor tatil yapıyorsan çokta özgür sayılmazsın.
günümüzdeki modern köleliği birtakım kişiler bilmiyor olmalı herhalde.
kölelik ne ara kaldırıldı ki ? biri haber versin.
Sadece ismi değişti ,yoksa fiilen hala devam ediyor.