bugün

lev tolstoy abimizin bir hikayesidir.

hikaye, bir trende karısını öldürme raddesine gelen adamın olayları, en başından anlatması ve zaman zaman da kompartmandaki diğer yolcularla diyaloglar kurarak kendi yaşadıklarını, toplumsal gerçeklerle harmanlaması şeklinde aktarılır.

tolstoy'un olay oluşturma tekniğinde bu durum vardır ya zaten hemen her kaleme aldığı eserde.

kahramanlar hep yaşanılan dönemi kıvamlı bir şekilde yansıtıp da o dönemde yaşatılan halk alışkanlıklarının ortalamasını alır. bir yerden sonra da anlatı, yerellikten kurtulup da evrensel olma yolunda seyreder.

tolstoy bu eserinde, yaşadığı toplum ve alışkanlıklarını da işin içine katarak;

orta yaşlı ve bekar erkekleri, onların yaşantıları;

evlilik çağına gelmiş kadınların, hepsinde de hasıl olan evlenmek yönündeki odaklanmayı;

evlilik çağındaki kadınların, anneleri tarafından kendileri için koca avının nasıl yürütüldüğü...

ve belki biraz daha fazlası üzerine kafa yormanıza yardım edebilecek kurgulamayı sunar size özetle.
kadın erkek ilişkiler ve evlilik ile ilgili tespitleri içinde barındıran kitap.

--spoiler--
Söylüyorum Ben size, her kim ki kadına arzuyla bakar ise yüreğinde onunla zina yapmış sayılır. (Matta, V, 28)
--spoiler--

kitap, Kendisinden, yaşamından, evliliğinde, çocuklarından ve bunların oluşturan başta evlilik olmak üzere bütün kurumlardan sıkılan bir adamın öfkesini gösterdiği bir kitaptır.

Tolstoy, hem cinselliğin hem de evliliğin ne kadar “ahlaksız” şeyler olduğuna bizi ikna etmeye çalışır. Ona göre cinsellik ve evlilik özellikle erkekler için büyük bir tuzak, aldatıcı bir rahatlama halidir. Evli olmaktansa kadınlarla evlilik dışı ilişkiler kurmanın daha iyi olduğu fikrini de duyarız. Her ne kadar cinsellik tamamen kötü bir şey olarak adlandırılsa da asıl bela evliliğin kendisidir der.

insanların sahtekarca evli kadınlara saygı duymasına da itiraz eder Pozdnişev ve şöyle der: “… Kısa süreli orospular genelde aşağılanır, uzun süreliler ise saygı görür…“. Kitabın yazıldığı yıllar açısından oldukça sert bir ifadedir bu, herkesce kutsal sayılan evlilik kurumuna tam bir başkaldırıdır.

kitapla ilgili geniş çaplı yorum için

http://blog.kokdemir.info/?p=539

buradan yararlanabilirsiniz, blog sahibi arkadaş güzel bir çözümleme yapmış.
Lev tolstoy'un eseri. Kitao içerisinde aile ve evlilik kavramları üzerinde durmuş incelikler barındırıyor.
tolstoy abimizin en çok sansür yiyen kitabı, belki de evlenmek üzere olanların okumaması gereken kitap... sürükleyicidir, bence içinize her kitapta olmayan değişik bir his bırakır üzüntü-karamsarlık karışımı bir şey. tavsiye edilir.
ünlü Rus yazar Tolstoy tarafından kaleme alınmış olan roman tarzında bir kitap.

Tolstoy bir trene biner ve trende aynı kompartımanda oturan yolcular arasında günümüzün aşk ve evlilik meseleleri bir tartışma konusu halini gelir. Kimisi kadınları haksız bulur kimi erkekleri kimi eski yöntemleri beğenir kimisi eskiyi yerden yere vurur. Bu sırada kompartımanda bulunan ve o zamana dek sesi hiç çıkmamış olan bir adam bana aşktan bahsetmeyin, zira ben aşık olduğum kadını öldürmüş olan bir adamım der ve tüm ilgi ona yönelir. Kitapta genel olarak kıskançlık duygusunun aslında nasıl bir tehlike olduğunu ve önlenemediğinde önüne geçilemediğinde nasıl boyutlara ulaşabileceğini okuyoruz.
bu baş yapıt için sadece 5 entry, öyle mi?
Bu kitaptan Ahmet Ümit'in Sultanı Öldürmek romanında çokça bahsedilmektedir. Bu sayede öğrendim ve hemen peşine tedarik edip okudum.
(bkz: Kreutzer sonat)
Tolstoy' un hikayesi. Okurken akıllara gerek kadınların kendini 'kedi' gibi gösterip istediklerini elde etmesinden gerekse kadınların sadece eşine bakmasını, çocuğunu emzirmesini savunmasından schopenhauer'un aşkın metafiziği kitabini getirir. Yine evlilikten soguttunuz be yazıklar olsun.
adını Beethoven'ın Kreutzersonate isimli kemanlı bestesinden alan, Tolstoy'un 1889 yılında yayımlanan uzun hikâyesidir..
Mükemmel bir anlatım, toplumun normallerine bir eleştiri.
--spoiler--
Adamın yaşadığı kıskançlık anlarını öyle güzel betimlemişki okurken kendim yaşıyormuş gibi karamsarlık duydum.
--spoiler--
Ruh hastası kadın düşmanı katil bir gavatın hikayesi.
güncel Önemli Başlıklar