bugün

ne anlıyoruz "kreş hakkı" denildiğinde?
bir çoğumuz için ütopik, çok ta öncelikli olmayan kreş hakkı kavramı bizim için neyi ifade ediyor?

kreş talebinin aslında kadınların yaşamındaki önemi nedir?
.
biz anneler, çocuğuna bakmak için işten ayrılmak zorunda kalanlar.
biz ananeler, babanneler yaşlılığını torun bakmakla geçirenler.
biz ablalar, kardeş bakmak için okumaktan vazgeçenler.

neden talep etmeyelim " ücretsiz, nitelikli ve kamusal " bir kreşi?

kendi çalışma hakkımızı, çocuklarımızın eğitim hakkını savunmak için neden dillendirmeyelim bu talebi?

--spoiler--

KREŞ iSTiYORUZ, ÇÜNKÜ ÖZGÜRLÜK iSTiYORUZ!

Neden kreş hakkı talebi?

Kadınlar açısından parasız, nitelikli kreş hakkı talebi çalışma hakkı talebinin temel koşullarından birisini oluşturuyor. Yıllardır mahallelerinde kreş kampanyalarını örgütleyen kadınlar, her mahalleye yeterli ve güvenilir parasız ve nitelikli kamu kreşlerinin açılmasının çocuk bakımından özgürleşmenin ilk adımı olduğunu biliyorlar.

Çalışma hakkı ise, bütün insanlar gibi kadınlar için de toplum içinde özgür, eşit ve yaratıcı bireyler olarak yaşamanın ve kendini gerçekleştirme hakkının vazgeçilmez bir parçasıdır. Bu yüzden son dönemde mahallelerde kreş talepleri günden güne daha da görünür hale geliyor.

Yaşadığımız toplumda kadın ev içinde ücretsiz aile işçisi olarak çalıştırılırken, diğer ev işleriyle birlikte çocuk bakımı bu ücretsiz işçinin en önemli görevlerinden birisi haline geliyor. Toplum çocuk bakımını sadece kadının görevi sayıyor. Bu görev tanımı ile kadın ev dışında çalıştığında da cinsiyetçi koşullara tabi biçimde istihdam ediliyor. Çocuk bakımının kadına has bir iş sayılması, kadınların çalışma hakkının ve eşit koşullarda çalışmasının önündeki en önemli kısıtlardan birisi haline geliyor.

Halkevci Kadınlar olarak işsiz güvencesiz bırakıldığımızı, babaya kocaya bağımlı kılındığımızı, her zaman ucuz işgücü deposu ve ev kölesi olarak görüldüğümüzü biliyoruz. Yaşanan küresel krizle birlikte giderek yaşam şartlarının zorluğunu en çok hisseden biz kadınlar toplumsal cinsiyetçi iş bölümlerinin üzerimizde daha da yük olmasına artık isyan ediyoruz.

Kreş hakkımızı talep ederken aynı zamanda çalışma hakkımızı, çocuklarımızın 1-6 yaş arasındaki kişiliklerinin oluşmaya başladığı dönemde alması gereken eğitim hakkını, kadınlar olarak sosyal yaşama katılma ve birey olma hakkımızı da istiyoruz.

Kreş istiyoruz! Çünkü çocuk bakımını tek başımıza yüklenmek istemiyoruz.

Kreş istiyoruz! Çünkü bu dünyaya getirdiğimiz ve bu dünyanın geleceği olan çocuklarımızın eğitim hakkını savunuyoruz. Çalışırken çocuklarımızı sokaklara bırakmak istemiyoruz.

Kreş istiyoruz! Çünkü çocuk bakımının toplum tarafından paylaşılmasını istiyoruz.

Kreş istiyoruz! Çünkü çalışmak ve sosyal yaşama özgür ve eşit bireyler olarak katılmak istiyoruz diyen tüm kadınlara çağrımızdır.

HALKEVCi KADINLAR
--spoiler--
ayrıca,

çocukların sosyal ve duygusal gelişmelerinde önem taşıyan kreşler sadece parası olanlar için ulaşılabilir yerler olmamalı.

bu sebeple,
kreş istiyoruz, çünkü hem anneler hem de çocuklar için özgürlük istiyoruz!
hakkının kreş açtığında kreşe vereceği isim.
Devletin sosyal ve ekonomik haklar dahilinde değerlendirip vatandaşına ücretsiz olarak sunması gereken bir haktır.
(bkz: kreş haktır gerisi laftır)
imza : sağlık emekçileri sendikası

ayrıca,
--spoiler--
13. 4857 sayılı s Kanununun ilgili hükümleri geregi kamu ve özel is yerlerinde kres ve gündüz bakımevi yükümlülügünün yerine getirilmesi saglanacak ve denetlenecektir.

başbakanlık genelgesinden.
--spoiler--