bugün

KONTAKT LENSTE TARiHÇE

Gözlük camının göze direkt yerleştirilmesi fikri 1887'de Dr. FRICLE tarafından ortaya atıldı. ilk kontakt lensler camdan üretilmiştir. 1938'de sert kontakt lensler üretilmiştir. Bunlar gözün tamamını kaplayan ve nemlendirici solüsyonlarla kullanılabilen lenslerdi. 1947'de gözün kornea tabakası üzerine yerleştirilen lensler üretilmeye başlandı. Daha sonraları çalışmaları başlanan yumuşak lensler ilk olarak 1960 yılında LIM ve WICHTERLE tarafından üretilmiştir. Yumuşak lenslerin gelişim süreci içerisinde yeni tasarım ve üretim metodları geliştirilerek bugünkü noktaya ulaşılmıştır.

KONTAKT LENS (KL) ÇEŞiTLERi

Gaz geçirgen yarı sert KL: Miyop, Hipermetrop ve Astigmatlarda kullanılır. Ömürleri yaklaşık 3-4 yıldır.

Yumuşak KL: Miyop ve Hipermetroplarda kullanılır. Günlük, haftalık, aylık ve yıllık türleri vardır. Aylık ve yıllık türlerinde renkli formlarıda vardır.

Toric KL: Astigmatlı gözlerde kullanılan yumuşak lenslerdir. Yıllık, aylık ve renkli formları vardır.

Bifocal KL: 45 yaş sonrası başlayan yakın görme bozukluğu (prespiyopi) olan hastalarda hem uzak hem yakın görmeyi sağlayan yumuşak lenslerdir. Yıllık ve aylık formları vardır.
Artik hayatimin ayrilmaz parcalarindan olmus olan nesnecikler. Eh insan ister istemez 4 sene sonra alisiyor. Fakat lens takmak oyle her yigidin harci degildir. SAbir gerektirir, zaman gerektirir*. Yani bunu her sabah aksam yikamak kolay birsey degildir. Cogu zaman yikarsiniz takarsiniz olmaz acitir. Bu sefer cikartirsiniz tekrar yikarsiniz mecburen. Sert ve yumusak olmak uzere iki cesidi vardir.

Sert olan lensler cam gibidir. Taktiginizda gozunuzun icinde yan taraflara kayma olasiligi yok denecek kadar azdir. Ama bunlar daha bir itina gerektirir. Genelde yumusak lensler tercih edilir.
uzun yıllar kullanıldığında göz kuruluğuna yol açabilir ve bunun herhangi bir tedavisi yoktur. her gün mutlaka ama mutlaka lenslerin bakımı yapılmalıdır. gözünüzü seveyim.
ön adına yakışan nesneciktir. her gün takmak için 3 posta uğraşmamı varsayarsak, harbiden de insanı kontakt edendir yani... *
göz bozukluklarında, göz camının çok fazla kalınlaşmasından dolayı kullanımı tercih edilen optik.
varlıgı bir dert, yoklugu ayrı bir dert olan hede.
yıllar gectikce sorunları da beraberinde getiren, estetik acıdan hoş görünse de, gözlerinizi yoran ve ağrıtan, yine de vazgecilmez olan ikincil göz.
bütün zahmetlerine rağmen sırf gözlükten kurtulmak için yeğlediğim kurtarıcı.
insanın yaşama sevincini elinden alabilen meret. yerinden kaydığında aniden tek göz bulanık görür, göz ovalandıkça bu kaypak nesne bilinmeyen yerlere kaçmaya çalışır. ayna karşısında gözü her yöne çevirip lensi ararsınız ama gizemli yaratık saklandığı yerden çıkmaz. bilinç bulanır, acaba beynime mi kaçtı bu lens sorusuna cevap aranır. nihayet binlerce göz kırpıştırmadan sonra katlanmış bir sekilde yüzünüze düşer. bir ruhu olduğundan şüphelenilmektedir. insana durduk yerde saç baş yoldurtup, aniden ortaya çıkarak kafa mı bulmaktadır bilinmez.
günlük, aylık ve 3 aylık çeşitleri vardır. göz doktorları lensleri fazla önermese de, hijyenık açıdan en çok günlük olanını öneriyorlar. fakat bu da doğal olarak aralarında en pahalı olanı.
elin sürekli (hatta bu yazıyı yazarken bile) gözlüğü düzeltmeye götüren platiğimsi.
inatcikeci insanın yeni lenslerinden dolayı bir kızla muhabbete koyulmasından dolayı isminin nerden geldiğini anladığım araç.*
bazan batmalari olmasa cok super olacak bir icat; lakin akacak gozyasi goz pinarinda durmazmis. oeehh.
Gün itibari ile taktığım ve gözlük kullanımına son dedirtecek bir cisimdir.Dikkatli kullanıldığı takdirde çok yarar sağlayacak cisimdir.ilaveten gözlüğün tüm dezavantajları ortadan kalkar.
pek bir yararlı alettir alıştıktan sonra onsuz yaşanmadığını anlarsınız. sert ve yumuşak lens olarak 2 ye ayrılır. yumuşak lensler daha pratiktir sadece hijyene dikkat edilmeli ve gece uyunmadan önce çıkarılıp solüsyonuna konulmalıdır.
göz numaraları 3,00 dan fazla olmayan miyoplar için gereksiz sağlıksız ve eziyetli bir hevez olduğu söylenebilir.. sonuçta artk tüy kadar hafif gözlükler bulunmaktadır alınız bir tane gözünüzü parmaklama sıkıntısına girmeyiniz bence.. organik inceltilmiş camlar da şişe dibi gibi değildir hani hiç gerek yok kontakt lens teferruatına lüzum yoktur yani.. yok hava olsn maviş olaym ela olaym diyenlernz vrsa buyrun hevesinizi alın sürekli kullanmanın sonucu gözleriniz kan çanağı gibi olsun da görün..
Başlarda takıp çıkarırken ömrünüzden ömür verirsiniz. Sonra ise otomatiğe bağlarsınız.
(bkz: Araba kullanmak)
görme kalitesi olarak gözlükten çok daha iyidir. gözlükte illa odak noktasından bakmanız gerekirken lens sizin gözünüz gibi davranır. iyi temizlenmediği halde deforme olur ancak o zaman görüntü kalitesinde düşme meydana gelir.

daha önce hiç lens kullanmayan insanın ilk lens takma deneyimi de acayiptir. tek göze 45 dakikada gözyaşları eşliğinde takabilen insanlar vardır benim gibi. zamanla kaşar olursunuz bu konuda ve oturduğunuz yerden bile takar çıkarır olursunuz. ilk kez lens takan insan ilk zamanlarda memnun olmayacaktır. e tabi bünye bu kabul etmesi zordur ama ona da alışacaktır.

lens kullanan insan için ızdırapların ızdırabı bir konu varsa o da lens batmasıdır. gözünüz kanlanır, gözünüzü açamaz hale gelirsiniz. gözyaşları da cabasıdır. genelde olmadık yerde ve hiç olmaması gereken zamanda batar lens. yanınızda solüsyon yoksa ne yapacağınızı şaşırırsınız. eve onu sağ salim ulaştırabilmek için uygun ortamı nasıl sağlarsınız onu düşünürsünüz. bu ortam ya dibinde su olan pet şişedir ya da temiz bir peçete içidir.

lensler genelde aylık önerilir ama aylık kullanana henüz rastlanmamıştır. bu süre uzatılabildiği kadar uzatılmaya çalışılır. lens göze batana kadardır bu süre ve 2-3 ay gibi bir sürede batma olayı da gerçekleşir. lens batmasına hazırlıksız yakalanmak en kötü şeylerden biridir. gözünüzdeki lensler son lensleriniz ve süresi geçmişse eğer bir de yeni lensler almadıysanız etmediğiniz küfür kalmaz. "ulen zaten bugünlerde doktora gidecektim alacaktım lens, ne olurdu bir kaç gün daha idare etsen" tarzı serzenişleriniz olur. ama yersizdir. çünkü lens kullanan insan illa ki batmayı hissetmelidir birşeyleri yapmak için. lens kullanan insan eğer şanslı ise numarasına uygun lensler 1-2 güne bulunur ve gözlüklü periyodu birkaç günle atlatır. bir ay lens bekleyenler de vardır. onlar için göz doktoruna gitmemek kaçan otobüsün ardından bakıp keşke evden 1 dakika erken çıksaydım mantığıyla eşdeğerdir. bu arada lens kullanmayan insanda lenssizliğe nasıl dayanacağını düşünür durur.
gözlükten kurtulmama sebep olan icat.çok mantıklı bişeydir ve kullanımı çok rahattır.tabi zamanla herşey de olduğu gibi tak-çıkar insanı sıksa da gözlükten kat kat iyidir.ortalama bir lens bir ay kadar gitmektedir.daha sonra gözde batma ve yanma yapabilir.o zaman ise yeni lensler göze takılır eskiler çöpe yollanır.
ortaokul yıllarımda kullanmaya başladığım, artık hayatımın bir parçası haline gelen şeffaf lenslerdir. bana göre kullanımı çok kolaydır fakat herkes lens kullanamaz. göz yapınızın da uygun olması gerekir çünkü bazı insanların gözünün lensi kabul etmediği görülmüştür. göz çapıyla ilgili bir durumdur. sonuç olarak rahattır, hayatı kolaylaştırır.
tam 4 gün oldu çıkarmadığım nesnedir. oksijen geçiriyor nasıl olsa kim uğraşacak diye gözüme batana kadar çıkarmıyorum.
her gün çıkarıp özel solüsyonları ile temizlemediğinizde göz için çok tehlikeli olabilen ve her yerde bulunabilen(musluk suyu, damacana su, deniz suyu, havuz suyu, toprak, hava ve hatta uzun süre yenilenmemiş kontakt lens solüsyonları)acanthamoeba adlı parazitin rezervuarı olan, özel maddelerden(silikon hidrojel, silikon akrilat, PMMA vs.)üretilmiş, renkli veya renksiz gözün öndeki saydam tabakasına takılan merceklerdir.
kaç gündür gözümde oldugunu bile unuttugum, çıkarmaya üşendiğim için bugun de birlikte uyuyacağımdır.

hiç de bir şey olmuyor işte dicem ama, tek gözüm kızarmış durumda. bilemiyorum bir alakası var mıdır.
tam 7 yıldır kullandığım ve bu güne kadar bana hiç bir sorun yaratmamış mucize buluş. gözlükle futbol oynayamazsınız, koşamazsınız, hareketli aktiviteler yapamazsınız, ayrıca estetik olarak da gözlük ciddi bir derttir, ama kontak lens sayesinde göz kusurunuz olduğunun bile farkına varmazsınız.

günlük olarak çıkarıldığı ve temizliği doğru yapıldığı sürece hiçbir tehlikesi yoktur. kontak lens konusunda uzman bir göz doktoru arkadaşım kontak lensleri tavsiye etmemelerinin tek nedenini ilerde neden olabileceği sakıncaların bilinmemesi olduğunu söylemişti. tabi o zamanlar çok uzun yıllar lens kullananlar yoktu. ama şu an yıllardır kullanan insanlar var üzerinde araştırma yapılıp bulgu elde edilebilecek kadar zaman geçtiği için daha sağlıklı yorum yapabiliriz.

7 yıldır kullanan birisi olarak söyleyebilirim ki, gözlük takanlar mutlaka kontak lense terfi etmelidir. ama dikkatli kullanarak.
Renkli ve numarasız olanları, en küçücük ışığı bile bir florasan tadında görmenize sebep olur. Acaba markadan mı dedim, yok, herkesinki öyleymiş.

Bence, sağlıklı bir insan, bu nesneyi gözüne takıyorsa, kendine eziyet etmeye bayılıyor demektir. Yapmayınız etmeyiniz.

Benim param boşa gitti, evde öyle duruyor solüsyonuyla, yanarım yanarım, ona yanarım.