nida tüfekçi tarafından derlenen urfa türküsü. saba makamında 2 kıta olarak yorumlanan versiyonu harcinde, urfa yöresine has versiyonu 3 kıta ve ussak makamında icra edilir..

kışlalar doldu bugün

kışlalar doldu bugün
doldu boşaldı bugün
gel kardaş görüşelim
ayrılık oldu bugün
nacar elinden vah vah yar yar yar

geceler yarim oldu
ağlamak karım oldu
her dertten yıkılmazdım
sebebim zalım oldu
garip elinden vah vah yar yar yar

yaralandım yatmadım
yaran açıp bakmadım
kaldı hasretimiz kıyamete
güzel boynuna el atmadım
hayın elinden vah vah yar yar yar
metin-kemal kahraman da ferfecir albümlerine almışlardır bu parçayı.
1986/2 tertip askerlerin yemin töreni munasebeti ile bugun olabılen olaydır.asker aile ve yakınları bu mutlu ve şerefli günlerinde oğullarının yanında olmak için kışlaları doldururlar.
sağır odanın 6.bölümünde şehit istihbaratçıların cenazesi sahnesinde çalan türkü.
kel hamza*'ya ait bir türküdür.
kaldı hasretimiz gıyamata diye çığırırken hamza dede, rakıyı fondip yaptırır adama. dikkatli dinlenmesi ve hasretlik çekenlerin ulaşamayacağı yerlerde muhafaza edilmelidir. her ne kadar hamza şenses'in, hapisteki kardeşine yazdığı söylense de, aşk acısı çeken insanlar da dinleyebilir. duygu yoğunluğu aynıdır, dinlenmesinde dinen bir sakınca yoktur.
urfalı kel hamza'nın kurtuluş savaşı yıllarında askerdeki kardeşi için söylediği yaktığı hüzünlü uzun havadır.
türküsünün künyesi verilirken kel hamza'nın anılmamaış olmasıysa en az uzun hava kadar hüzünlüdür.kel hamza'nın gerçek adı hamza şenses olup, urfalıdır.
© copyright 2005 - 2026