bugün

Kuantum mekaniğinin günümüz biliminin desteği ile aldığı versustur.
Madde ve anti madde, kuantum mekaniğinin de dinlerden farkı kalmıyor ancak Brain Cox'un da dediği gibi; "belki sonraları bunları ilgi amac edinmiş kız ve erkek cocuklarımız, bunun için cabalayacaklardir. Başarılı olamasalar bile takipçileri için izlerini birakacaklardir."
Aşağı yukarı bunları diyordu iste, yanlış olmasın.. Ama demek istediğimde buna yakın. Bana kalırsa çok eğlenceli su fizik ve kimya, umarım üniversiteye giderim ve bu sevdiğim bölümlere katılırım.
Kelam kozmolojik arguman ve kuantum mekanigi tamamen ayri olaylardir. Vs yapmak sacma olur diye dusunuyorum. Kuantumu kabul edenler dini reddederler dogal olarak. Ama kozmolojik arguman daha dinsel yone bagli ve yine bilim icinde ilerleyebiliyor. Kozmolojik arguman alir.. Ne diyim.
kelam tabirini bağdaştıramadım açıkçası,
Arapçadır ve felsefeden çok dinle alakalıdır- hatta kuran la..

argüman ve mekanik dediğimiz kavramlar ise birbirinden çok farklı,
elmayla armut gibi..

biri felsefenin diğeri de bilimin konusudur,
ki temelde her iki dal da birbirini reddeder..
"neyi arıyorsanız onu bulursunuz" önermesinden yola çıkarsak apaçık görürüz ki büyük patlama günümüzde dinlerin en büyük destekçisidir. astronomik veriler ışığında kurulan modern kozmolojideki genişleyen evren modeli, materyalist ezelden beri var olan evren algısını yıkmıştır.

evrim teorisiyle bununla mücadele ediyor gözüküp aslında akıllı tasarımcıların ekmeğine yağ süren ateistler de el altından kuantum teorilerine kulak kabartarak tutunacak bir dal arıyorlar.

selam ve dua ile.
bilimden kavram devşirerek dinlere itibar kazandırma çabasıdır. ne ki bu lafları yan yana koyarsan, dini tezler pek bir ciddiye alınır görünüyor hesabı!... yersen tabi!...
ne? neden? nasıl?

yukaridaki üc soru bilim felsefesinin temel sorularidir. bu üc soru cevaplandirildigi taktirde dogru bilgiye ulasilmistir. Bilim varsayımlarla yola cikarak hareket eder. deney ve gözlemleme"nasil?" sorusuna cevap bulmak icin uygulanir.

bilimin amaci dogru bilgiye ulasmaktir. bu yüzden varsayimlari dogru bilgi olarak kabul etmez. teorileri ise en dogrusuna ulasilana kadar dogru kabul eder.

dinde inanc vardir. inanc ise kanıdir. bu yüzden bilim ile dini harmanlamaya kalkismak büyük hata olur.

edit: bilgi kirliligine engel olmak icin, yanlis anlam tasiyan kelimenin düzeltilmesi.
yeni nesil delilerin uğraşı, mekanizmayı kurcalıyorlar, bozucaklar.