bugün

Kefalgillerden,orta büyüklükte,çok pullu,küt başlı,gümüş renkte,beyaz etli bir balık (Mugil cephalus).
kıyılarda,iskele diplerinde yaşamaya bayılırlar.istenirse basit bir misinayla bile biraz ekmek parçası yardımıyla tutulur.
bana benziyen bir tur balık/insan turu*...
kanalizasyon çıkışlarında beslenmeyi tercih ettiklerinden dolayı, bazı kesimler tarafından yenmeyen balık türü. aslında çok lezzetlidir eti, fakat anlatılan sebepten ötürü, yerleşim yerlerine yakın yerlerden çıkan deniz kefali biraz sakıncalıdır bencede. en güzel kıbrıs oltayla yakalanır. sırtında, sırtında yetişkinlerinde koyu mavi hatta bordoyu andıran bir kuşak bulunur. zıpkınla vurmak oldukça güçtür. birde dere kefali vardır ki o bambaskadır zaten..
eti tatsız tussuz ve kum kokan yakalanması çok kolay olduğu için daha çok hava atmak için avlanılan bir balık
zıpkıncılar için tetiğe basmama gerekçesi olan balık türüdür.
(bkz: sazan)
(bkz: atlama lan kefal gibi)
domuzdan daha pis bir hayvan oldugu halde israrla satilan ve yenilen bir balik turudur.
adı, yunanca kefalos-kefali (kafa) kelimesinden gelen, ağların dışına atlaması ile zeki olduğunu gösteren, olta ile yakalanırsa tam tekneye çekerken çırpınarak denize düşüp insanı sinir eden bir balık...
avlanması zevkli ve basit balık türü.
Vücut uzun yanlardan hafifçe basıktır. Yan yüzgecin dip kısmında koyu bir leke vardır. Vücudun sırt tarafı mavimsi gri, karın kısmı ise gümüşidir.

Başın gerisindeki pullardaki çizgi sayısı tektir. Kör bağırsakta eşit uzunlukta 7 tane * vardır. Dudaklarının inceliği ve pürüzsüz oluşu ile diğer kefallerden ayrılırlar.
Mugil labeo cinsi kefalde ise; vücut yuvarlak, yanlardan hafifçe basık, dudaklar kalındır. Kör bağırsakta eşit olmayan genellikle 6 nadiren 5-7 adet arasında değişen çıkıntı * vardır.

Kafanın alt tarafı diğer türlere göre daha beneklidir. Üst dudağının göz çapının yarısından alın oluşu ve anüs yüzgecinde daha fazla * ışın bulunuşu ile diğer kefallerden ayrılır.
Mugil chelo cinsi kefalde ise; Vücut uzun yanlardan basıktır. Üst dudak kalındır ve alt kısmında noktalar vardır. Alt dudak incedir ve çıkıntı mevcut değildir.

Yan yüzgeç kaidesinde bir leke bulunur. Kör bağırsakta eşit uzunlukta, genelde 7 adet çıkıntı bulunur.
ekmekle avlanan, ancak günümüzde ekmeğe gelen zam sonrasında ekmeğin kefal den bile değerli olduğunu düşünürsek, önümüzdeki günlerde kefallerde bir patlama olacağını düşündüğüm balık türü.
Mugil cephalus cinsi kefallarde; Vücut füze şeklinde olup yanlardan hafif basıktır. Üst dudak ince yumuşak ve pürüzsüzdür.

Gözler bir perde ile kapalıdır. Vücudun sırt kısmı gri,yanları mavimsi bantlar ihtiva eder. Kör bağırsak iki kısımlıdır. 10-15 yıl yaşarlar.

Diğer kefallerde göz üzerinde kalın yağ kapakçığı ve anüs ışın sayısının azlığı ile ayrılırlar.

müdüt: alıntıdır..
Mugil auratus cinsinde ise; Vücut ince uzun, yanlardan hafifçe basık olup, baş hafifçe geniştir. Solungaç kapağının üzerinde sarı leke bulunur.

Sırt rengi mavimsi gri, karın kısmı ise gümüşidir. Sırt pulları tek çizgidir. Kör bağırsakta tedrici olarak büyüyen 8-9 tane uzantı * vardır.

müdüt: alıntıdır..
sarı kulak ve topak baş olarak bilinen türleri lezzetlidir ama dalyanda yetişen pek tavsiye edilmezdir.
yer: istinye
lüfer için yemli olta atılmış ve beklenmektedir. bir anda oltanın ucu oynamaya başlamıs ve heyecanlı bir şekilde olta çekilmeye başlanmıştır. Herkez meraklı gözlerle bakmaktadır ne gelcek diye. Ve oltanın sonuna bakıldığında malum balık kefal gelmiştir ve akıbinde gelen gülme ve makara sohbetler başlamıştır.

- usta ne geldi öyle ya ?
+ Kefal abi!
- ne taktın ucuna boq mu ? *
+ Abi kısmet buymuş baksana.
- Koçum keşke ekmek taksaydın ucuna daha kolay yakalardın. *
+ * Abi çok biliyorsan gel sen tut. *
Yani demek istediğim kefal amatör balıkçılar için tutulması * utanç kaynağıdır.
bunu yiyen insanlar var.
diğer deniz ürünlerine kıyasla içerdiği oldukça zengin proteini düşünürsek ve temiz denizlerde de yakalanırsa levreği aratmayacak bir balık türü. protein olarak bir çok balığı üçe beşe katlıyor.
açık denizlerde yakalananları lezzetli balıklar arasında olmakla beraber nadir rastlanır bir kefalin açık denizde yakalanışına, türkiyede hemen hemen her suda yaşar, hem tatlı suda hem tuzlu suda yaşama özelliği vardır, bazı kefaller yavrulamak için sakin tatlı su agızlarına sığınırlar, balığın dönemsel olduğu ülkemizde her dönem bulunması nedeniyle sevenlerinin olduğu balıktır, küçüğüne egede ilarya denir, en güzel pişirme şekli tavada kızarmasıdır. olta ile avcılığı ise zevklidir, bundan 20 yıl önce nehir ağzına girerek afallamış 20 kiloluk bir kefali babamın otomatik tüfekle vurmuşluğu vardır.
ayrıca ülkemizde en kolay yakalanan balık olması ve kolay kanan saf insanlara kefal denmesi birlikte değerlendirildiğinde, ülkede zor insan olmanın daha matah saygı gören bir olgu olduğunu gösterir. ne de olsa lezzeti önemli değildir, zor olmak kafidir.
avlaması zevkli bir balık türü.
tatlı su tipi en az 800 gram-30 santim gelir ki iki kişiye rahat yeter yanında yağlı fazla acı olmayan pul biberli ve limonlu soğan salatasıyla yenirse.
pis falan değildir. en azından orduda çıkan pis kefal görmedim ben. tadı da süper. fakat ekmeğe gelmiyor namussuz.