görsel

Alnında yeşim süslemeli, gözleri altından, turkuaz mozaikle kaplı bir kafatası. Aztek kültürü, Geç Klasik dönem, MS 600-900. Tonalá, Meksika. Soconusco Arkeoloji Müzesi.
tarkan ve malkoçoğlunun filmlerinde şarap içmek için kullanılıyodu.
ilkokulda okul bahçesinde küçük bir kafatası bulmuştuk. bir hayvana mı yoksa çocuğa mı aitti hep merak etmişimdir.
4 milyon yıllık bir süreçte, insan evriminin önemli bir parçasını oluşturmuş kemik yapımız. insan aile ağacının çeşitliliğini, milyonlarca yıllık evrimimizi ortaya koyan, çeşitli bulgularla ve gösterdiği özelliklerle pek çok noktada evrimimize ışık tutmuş karakteristik yapımızdır. insan kafatasının evrimi hakkında türkçe olarak bulabileceğimiz en güzel infografiklerden birisi:
http://evrimseltip.org/20...insan-kafatasinin-evrimi/
(bkz: cranium)
29 kemiğin birleşmesiyle oluşandır.
bildiğim kadarıyla eski türklerde önemli düşmanların kafatasları ganimet olarak görülür ve göz çukurunun hemen üstünden kesilip bazen deriyle kaplanarak önemli günlerde ne kımız içilirdi. bunun nedenleri kafatasında ruhlardan birinin olduğu ve kafatasına sahip olarak hem ona hükmetmeye devam etmek hem de ondan gelebilecek tehlikeleri engelemek gibi şeyler olabilir.
(bkz: atalar kültü)
Bel kemiği, Amerikan deliği...
kazı çalışmalarının olmazsa olmazı...
örneğin yanlış anımsamıyorsam en güçlü rus knezlerinden birisi olarak gösterilen Svyatoslav Peçenekler tarafından yenilip öldürülmesinin ardından kafatası kesilip deriyle kaplanmış idi..
Kemik yapısı kendine özgüdür. Kemiklerin birleşim noktaları girintili çıkıntılı bir yapıya sahiptir. Nedeni ise kafatası kemiklerinin birleşim noktalarının birbirine geçebilecek şekilde tasarlanmış olmasındandır. Harika bir şeydir demek de mümkündür.
Hallstatt kemik evinde bol bol var.

görsel
Shakespeare'in Hamlet oyunundaki ünlü tiradda kullanılan aksesuar.
beyni çevreleyen ve oldukça güçlü bir kemikten koruma sistemidir.
8 farklı kemikten oluşmuştur.
kafatasının kemik yapısı kendine özgüdür.
kemiklerin birleşim noktaları girintili çıkıntılı bir yapıya sahiptir.
nedeni ise kafatası kemiklerinin birleşim noktalarının birbirine geçebilecek şekilde tasarlanmış olmasındandır.
kafatası zihniyeti olarak bildiğimiz bir tür zihniyet , düşünce çeşididir.