bugün

9 kasımda abd de vizyona girmesi bekleniyor.
21 yaşındaki sekreter rolünü de naomi watts oynuyormuş.
ilk fragmanı yayınlanmış olan film. bu senenin en iyisi olmaya aday.

http://www.imdb.com/video/imdb/vi1849990169
clint eastwood'un 39 günde çektiği söylenen filmi.
filmin özeti şöyle
filmin başkahramanı j.edgar'ın gay olduğu iddiaları var..
jfk filmindeki gay rolünü oynayan kevin bacon.
az uz bir adam değil. kennedy suikasti ile de bağlantısı vardır.
(bkz: jfk)

ilginizi çekerse watergate skandalı da frost/nixon filminde anlatılmıştır. (bkz: frost nixon)
bu sefer kevin bacon, richard nixon'un yardımcısı rolünde.
1924 yılından 1972 yılında ölene kadar fbi başkanlığı yapmış, 8 tane başkan eskitmiş, kennedy, luther vs. faili meçhullerin arkasında ismi geçen gizli gay j. edgar hoover'in hayatının anlatıldığı film.
malum ortamlara düşmüş filmdir. dicaprio nun oyunculuğunu çok merak ediyorum. aday gösterildi nitekim. bastır leo.
eastwood un yönetmenlik, di caprio nun oyunculuk ve makyaj dalında oscar a kesin aday olmasını beklediğim film.

--spoiler--
1900 lerin başlarında adalet bakanlığına bağlı soruşturma bürosu olarak kurulmuş fbi ı kuran adamın perde arkasından izlenen hikayesi. fbi tarihinin dönüm noktalarını çok derinine inmeden yani olayı polisiye atmosfere sokmadan yarı politik yarı romantik bir şekilde j edgar hoover ın etrafından anlatılması olarak özetlenebilir. ancak esas vurucu olan kısım amerikan siyasal tarihine böylesine iz bırakmış adamın aşk hayatının, tercihlerinin böylesine açık anlatılmasıdır. eastwood gene çok başarılı bir iş çıkartmıştır.
--spoiler--
gerçekte de feminen bir kişilik olan dicaprio bu rolü çok iyi kotarmıştır. klasik bir eastwood filmi fiyorum. görüntüler yine şahane. makyaj kaliteli. konu güzel. naomi watts çok iyi bir seçim. dicaprio ödül alabilir bu kadar diyorum. inception da alamadı garibim bunda alsın bari.
1924'den 1972'de ölünceye kadar fbi başkanlığı yapmış olan karanlıklar prensi j.edgar hoover'ın yaşamını konu alan filmdir..bu rol için dicaprio doğru bir seçim değil..bir defa görüntü olarak j.edgar hoover ile uzaktan yakından alakası yok..bu role en yatkın isim george coloney'dir..yani j.edgar hoover'ın resmini görenler ne demek istediğimi anlarlar..tamam önemli olan oyunculuk yeteneğidir ama fiziksel görünüşün de en azından biraz andırması gerekir canlandırılacak kişiyi..

gerçek hayatta hoover tam bir karanlıklar prensidir..

bazı otoritelere göre j.edgar hoover aslında ''amerika'nın başkanı'' idi..adamın elinde tüm dünyanın pisliği vardı..avrupalı devlet başkanları ve amerika'nın önemli isimlerinin kirli çamaşırları ve şantaj unsurları hoover'ın elindeydi ve kedinin fareyle oynadığı gibi dünya ile oynuyordu adam..fbı teşkilatını ve allen dulles gibi üst düzey dostları vahıstası ile de oss ve cia'i kendi ordusu gibi kullanıyordu resmen..

özellikle kennedy suikastinde lyndon johnson ile işbirliği yaparak başkan'ı ortadan kaldırttığı ve yardımcısı olan lyndon johnson'ı başkan yaptığı söylenir durur amerika'da..ne kadar doğrudur bilinmez ama küba'daki firavun faresi operasyonu fiyaskosu sonrası kennedy'nin,hoover'ı fbi'dan şutlaması an meselesiydi..hoover'ın ölümünden sonra basına sızdırılan ses kayıtlarında hoover'ın başkan kennedy'den ''genç adam'' diye bahsederek alaylı şekilde konuşması da son derece dikkat çekicidir..

bir rivayete göre marilyn monroe da hoover tarafından ''bir şantaj malzemesi'' olarak kullanılmış,başkan kennedy hakkında şantaj malzemesi temin etmesi sağlanmış ve vakti gelince de öldürülerek ''intihar süsü'' verilmiştir..

(bkz: edgar hoover)
ntv tarafından güzel bir analizi yapılmış filmdir:

http://www.ntvmsnbc.com/id/25326750/
dicaprio'nun yine döktürdüğü film.
öncelikle itiraf etmeliyim ki j. edgar gerçekte kimdi hiç bilmiyordum. dicaprio'nun filmi diye direkt daldım ve izledim.
izledikten sonra j. edgar hakkında birkaç yazı okudum ve filmin aslında çok yüzeysel olduğu sonucuna vardım.
zira j. edgar hakkında bir sürü iddia var. bunlardan hangisi doğrudur, hangisi yanlıştır bilemiyorum. ama hakkında bu kadar çok şey konuşulan biri hakkında bu kadar yüzeysel bir film yapmak olmamış sanki. filmde j. edgar'ın yükselişi, fbı'ı kuruşu ve yükseltişi haricinde pek bir şey anlatılmamış. yaptığı faaliyetlerin (tutuklama vb.) sadece birkaç tanesi gösterilmiş.

--spoiler--
ki bu faaliyetlerin de aslında yalan olduğu ortaya çıkıyor filmin sonunda.
--spoiler--

velhasıl kelam, oyunculuklara, makyajlara, filmdeki geri dönüşlere-geçişlere vs. laf yok. ama "sanıyorum" ki j.edgar ismine biraz hafif kaçan bir film olmuş.
sanıyorum ki sözcüğünü tırnak içinde yazıyorum, çünkü bu kadar şey yazmış olsam da yine de hala j. edgar'ı tam olarak tanımıyorum. yani bu yazıklarım tamamen saçma da olabilir. kabul ediyorum.
dün itibariyle izlediğim ve hayatının anlatıldığı şahsiyetin ne trişkodan nağme biri olduğunu öğrendikten sonra dolayısıyla yönetmen clint eastwood'a "neden acaba böyle bir adamın filmini çekme ihtiyacı hissetti" sorusunu sorduğum film... kurgu itibariyle beğendim, güzel olmuş; biraz efsane film public enemies'i de hatırlatmış bize; ama yine de para verip de izlenecek filmler kategorisine girecek bir film olduğunu düşünmüyorum. onun yerine tolga çevik'in çakma pembe panter'i "sen kimsin"e gitseydim belki biraz güler ve arkadaşlarla şakalaşırdım. bu filmde salondan çıktıktan sonra birbirimizle temas etmeye imtina eder olduk adeta *
Di caprionun yumuş olduğu film. (bkz: yumuş)
leonardo dicaprio'nun tartışılmaya en açık rolüdür.
leonardo di caprio'nın john edgar hoover adlı fbi'da 37 yıl başkanlık yapmış* ve bu kadar uzun başkanlık yapmış tek kişiyi başarılı bir şekilde canlandırdığı yönetmenliğini clint eastwood'un yaptığı film.

filmin sonunda helen gandy'nin sakladığı o çok gizli dosyaların akıbetini çoğu izleyici gibi merak ettiğim filmdir.
dün star gazetesinde okudum, leonardo'nun yaşlandırma makyajı 7 saat neticesinde yapılmış. vallahi ben adamın yaşlandırıldığını bile bilmiyordum okuyana kadar.

ayrıca clint eastwood dün star'a verdiği röportajda demiş ki "wikileaks bugün olsaydı edgar FBI başkanlığı yapamazdı"
özel hayatı ile ilgili eleştiri oklarını bol keseden kullanarak, ama abd için olan artılarını da es geçmeden john edgar hoover'ın kariyerini ele alan biyografik bir filmdir. uzun kariyerin geçtiği abd dönemleri ve fbi'ın nasıl bugünkü fbi olduğu babında izlenesi bir film.

--spoiler--
(filmde 1930'larda geçen bir diyalog)
e j hoover : lanet olsun, bizi kaale almıyorlar!
yardımcısı : yerel polise güveniyorlar...
--spoiler--
bircok insana göre, artık rolün agırlıgından mı yoksa gercek bir hıkaye olusundan mı yoksa leoyu brad pitt gibi makyajla yaşlandırılmıs halıyle görebildiğimizden midir bilinmez basroldeki leonardo dicaprio ya sonunda oscar heykelcigini kazandıracak gozuyle bakılan, an itibariyle fragmanını bile izlemeden indirmiş oldugum, bırazdan ızlemeye baslayacagım, 2012 yapımı, basarılı oldugunu dusundugum bir Clint Eastwood filmi. *

film hakkında yapılmış güzel bir analiz:

http://www.ntvmsnbc.com/id/25326750/#storyContinued
2011 yılı Clint Eastwood yapımı bir Amerikan filmi.

--spoiler--
Filmin FBI'ın kuruluşunu konu alması ve o dönemin siyasi-ekonomik yapısını yansıtması bir tarafa; koca FBI teşkilatının başkanının ve ikinci adamının aralarında geçen samimiyetin resmedilmesi takdire şayan bir durumdur kanımca. Böyle bir kurum için bu kadar ağır bir konunun ekrana taşınması başka ülkelerde kolay kolay mümkün olmayan bir durumdur. Bu anlamda yönetmen koltuğundaki Clint Eastwood da alkışı hakediyor. Filmlerinde belli bir bakış açısı yakalamayı başarmış görünüyor. Önceki filmlerini de gözönüne alırsak artık kendine has bir imzası olduğunu söylesek yanlış olmaz kanımca.
--spoiler--
Gayetd e olmuş filmdir.Bu tip olaylara ve tarihe ilgi duyanlar için izlenmesi gereken bir filmdir.
amerika birleşik devlerinde, iç istihbarattan sorumlu federal soruşturma bürosunu kuran bürokrat. hayatını konu alan filmde leonardo di caprio baş rolü oynamıştı.