bugün

a,b,c sınıfı iş güvenliği uzmanlığı sertifikalarını özel şirketlerden de alabilen meslek grubudur.

Edit: Uzamanlık sertifikalarını ancak bakanlık verebiliyormuş. Özel şirketler ancak sınav öncesi eğitimi verebilmekteymiş.
onbin kişiye istihdam sağlayacağı söylenen ve basında şişirilen mesleği yapan kişi. bu sayade işverenlerin sorumlulukları hükümetçe bu kilşiye yüklenmiştir. çalıştığı yerde gördüğü acilen giderilmesi gerekli risk için işi yokuşa süren patron bir iş kazası olması halinde hemen uzmanı sorumlu tutacak ve yakasını kuurtaracaktır. kanunun tüm işletmeler için kapsamasından sonra hapis ve para cezalarının haberlere yansımasından sonra bu işten kendini kurtarmaya çalışacak kişidir.
yav bize de alındı bu arkadaşlardan adamın kendi güvenli görünmüyor ki tehlikeli bir tipi var.
Şirketimizce bize eğitimi verilen ve bu eğitim için de Türkiye'de bu işin duayeni, ilk iş güvenliği uzmanı kişi olan Gürdal Külahçıoğlu'ndan faydalanılmıştır. Konu basit ve hemen hemen mantıklı herkesin kabul edebileceği basit şartlar getirmesine rağmen Avrupa'da iş kazaları ve bu kazalarda ölenleri dikkate alacak olursak ne denli zavallı olduğumuzun göstegesidir. Her yıl 100'lerce insanımızı, önemsemediğimiz ve yerine getirmediğimiz iş güvenliği zaafiyetleri sonucu kaybetmekteyiz. Elbette ki ölenlerin çoğu geçimini güçlükle sağlayan, gelir seviyesi düşük insanlar. Bu kişiler yaşamlarını yitirdikten sonra yüce adaletimiz suçlu ve sorumlulara gereken cezayı vermekte çok geç kaldığı için ve ölenlerin yakınları da paraya acil ihtiyaç duydukları için olması gerekenin çok altında paralarla tazminat davalarından vazgeçmekteler. istanbul'da şiddetli yağışlar sonrasında servis olara bindikleri kapalı minibüsün içindeki kadınlarımız buna son derece güzel bir örnektir. Yeterli önlemlerin alınmaması sonucu yaşamlarını yitiren madencilerimiz için "bu işin kaderi bu" denildiği ve "güzel öldüler" şeklinde nitelendirildikleri bir ülkedir Türkiye...

Türkiye'nin bu konuda o kadar acil önlemler alması gerekiyor ki... iş sağlığı ve güvenliği kanunu'nun geçen yıl 20 Haziran'da yasalaşmasıyla birlikte iş güvenliği uzmanlığı da bir meslek olarak daha fazla dikkat çekmeye başladı. Bu yüzden çok sayıda iş güvenliği uzmanı istihdam edilecek. Başta söylediğim Gürdal Külahçıoğlu sadece izmir'de 100'ün üzerinde şirketin iş güvenliği uzmanı olduğunu söyleyince ve kaba bir hesapla her şirketten bu hizmet için minimum 500 lira aldığını düşününce gözlerimiz parladı. Deli para vardı bu işte. Ama öyle kolayca da iş güvenliği uzmanı olunmuyor. Öncelikle mimar ya da mühandis olmak gerekiyor. Mühendis ya da mimar olanların yanı sıra teknik öğretmenler, üniversitelerin fen veya fen-edebiyat fakültelerinin fizik veya kimya bölümleri mezunları ile üniversitelerin meslek yüksek okullarının iş sağlığı ve güvenliği mezunların da iş güvenliği uzmanı olabiliyorlar. Bu kişilerin bakanlıkça yetkilendirilen kurslarda 180 saat teorik eğitimden sonra bir iş güvenliği uzmanının yanında da 40 saat eğitim görmesi de gerekiyor. Bundan sonra da açılacak sınavda başarılı olması bekleniyor. Başarılı olanlara (C) sınıfı iş güvenliği uzmanı ünvanı verilerek bakanlıkça bellendiriliyorlar. Alacakları eğitimler sonrası bu kişiler sırasıyla (B) ve (A) sınıfı uzmanlar arasında yer alıyorlar.

Şu an Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın eğitimle yetkilendirilmiş 101 eğitim birimi bulunuyor. Türkiye'de iş güvenliği uzmanı olarak görev yapan kişilerin sayısının 40 Bin'i aştığı. Mayıs ayında yapılacak sınavla birlikte bu sayının 60 bini aşacağı yıl sonuna kadar da bu sayıının 100 bini bulması bekleniyor. Türkiye'nin ihtiyacı olan iş güvenliği uzmanı sayısının 120 bin olduğu söylenirken gerçek iş güvenliği uzmanlarının sayısının 100'ü geçmediği ve bu işi gerçekten dört dörtlük yapanların sayısının da bir elin parmaklarını geçmeyeceği söyleniyor. Ayrıca büyük şirketler bu hizmeti bağımsız kuruluşlardan almak yerine kendi bünyelerindeki biri ile sözleşme yaparak iş güvenliği uzmanı olarak çalıştırmayı tercih etmeye de başladı.
maaslari, calisan isci sayisina gore degismektedir. b sınıfı uzmanlara istanbul organize sanayi
bolgelerinde 2-6 bin lira, ankara'da ise 2-5 bin lira gibi ücretler verilebiliyor.
işini iyi yapan, gerekli mesleki donanıma sahip ve disiplinli olanları; bir iş yerinde çalışanları olağan kazalardan koruyarak işverenin sorumsuzluğuna son verecekleri gibi işvereni de işçinin vurdumduymazlığından kaynaklanabilecek para-hapis cezalarından korurlar.

avukat gibi, mali müşavir gibidirler. iyisi firmayı kurtarır, kötüsü firmayı batırır...
c sertifikasından başlayarak özellikle a sertifikasına sahip olunca paranın ümüğünü sıkan uzmandır.tek riskli tarafı ise hapis cezasına çarptırılmalarıdır.
bölümünü okuyacakken sonradan vazgeçirtildiğimdir.
büyük umutlarla borç harç toplayarak kursa gidip pişman olduğum uzmanlık alanı, mühendisim, uzmanım ama gel gör ki işsizim. umarım biyerlerden bi ses çıkar da ben de bi an önce ekmek yerim bu işten.
görsel
son zamanların gözde meslegi.
bu saatten sonra kılı kırk yararak çalışan alacak meslek grubudur. a, b, c sınıfı derken, atı alan birçok semti geçti bilgilerinize.
iş yerine günde 733 tane gelen kardeşler.
dediklerini yapmadığında sorumlu sen olursun.
bazıları rüşvet yiyerek yapılmayanları yapılmış gibi gösterebilir.
bizde rüşvet huyu bitmedikçe isterse milyon tane iş güvenliği uzmanı olsa boş.
her zaman rüşvet almak için kurulmuş iş güvenliği şirketleri vardır, bazıları birden fazla sektörde olduğu için kendi iş güvenlik şirketini kendileri kurarlar, karadenizde yaygındır.
iş yapsalar da güvenliği görsek uzmanlarıdır. Kadroya kapağa atan birçoğunuz ona buna yarandı. Yanlış mıyım düdükler ?
Luks araclar, dolgun maaşlar haydi hayırlı traşlar.
salla başı al maaşı uzmanlığı olduğunu gördük.
yabancı yani gavur diye tabir edilen bir firmada tüm şantiyeyi en ufak riskte durdurup işi tatil etme yetkisine sahiptir.

ama bizim o sözde müslüman geçinen haramzadeler böyle adamı anında kovarlar.
Sadece eğitim verip herşey tamam ayağına yatanların yapmaması gereken bi meslektir. bunun acı örneğini yaşıyoruz şuanda.
hatası var/yok fark etmeksizin çsgb müfettişlerinin soma olayında günah keçisi olacak uzman.

hepimize sayfalar dolusu mevzuat ezberlettiler. sonra da sınavda 70'i geçtiniz, artık uzmansınız dediler.

kimisi hiç alakasız işlerde çalışıp b ya da a sınıfı uzmanlığa hak kazandı.

sonra günah keçisi iş güvenliği uzmanı.

haklısınız, ne diyeyim.
yerin 80 metre üstünde çalışanları denetlemek için yüksekte çalışma ve kurtarma eğitimi olmayan bir iş güvenliği uzmanı daha birkaç gün önce gördüm.
iş hukuku ile ilgili çalışmamı an itibariyle bitirmiş oluyorum. bu çalışmanın bir bölümünü ise bu meslek koluna ayırdım. öyle ki; 2013 yılında bu mesleği ifa edenlerden 49 tanesi hapse mahkum edilmişlerdir. aman diyeyim arkadaşlar... "fazla kazanayım, işletme sahiplerini kızdırarak iş kaybetmeyeyim..." derseniz çok büyük bir facia sizleri bekleyecektir. *
işe alımları ve maaş ödemeleri devletçe yapılmalıdır. işe alımını ve maaşını ödediği iş veren bu kişileri nereye kadar dinler?bu kişiler sözlerine nereye kadar iş verene dinletebilirler?muamma...
Iki arkadasimin pamukkalede iki yilligini okuyup bu sene mezun olup su an is aradigi bolum.