bugün

Bugün itibariyle covid 19 aşılamasında öncelik listesine eklenen meslek grubu.
Bir ara çok popülerdi bu meslek. Balonu söndü.
bu iş kolundaki insanlar sanayilerde ya da şantiyelerde çalışmakta yani mühendislik işlerinin olduğu yerlerde çalışmakta. mühendislik de bir disiplindir 6 ay çalışmayla kazanılamaz. bu nedenle mühendislik yaklaşımına sahip olabilmek için en azından bir yüksek okul bitirmek şarttır. mühendislik disiplinine sahip olmayan insanların da bu disiplin içinde çalışan işletmelerin güvenliğini tam olarak çözmesi mümkün değildir. bu nedenle iş güvenlik uzmanlarının da mühendislik dallarından çıkması şarttır.
Ne olduğunu bilmediğim bir meslek. Piyasada bunun kursuna giden herkes bitirince özelde 5 bin Tl kazanacağını iddaa ediyor. Ülkede 4 yıl mimarlık okuyan hukuk okuyan insanlar bile 5 bin lira kazanamazken bunlara 2 aylık eğitim sonunda nasıl o kadar para verecekler anlayamıyorum. Entryleri okuyup editliyecem. Birli ne olduğunu anlayayım.
edit: ehliyet sınavı gibi bişey, eğitimi özelde alıyorsunuz sınavı devlet yapıyor. Riskli bir meslek: işi durdurmak isterseniz patronla ara bozulur, dikkatinizden birşey kaçar ise hapis cezası alırsınız. ayrıca iş bulamayanların yeni toplanma mekanı olmuş.
direk devlete bağlı olması gerektiğini düşündüğüm kurum. Yasa gelmiş olmasına rağmen hala işçi ölümleri devam etmekte. Sonuçta işçi-işveren ilişkisi var ne kadar söz geçirebilir veya uyarıda bulunabilir. Gerçi bundan önce bu işi yapabilmeniz için mezun olunması gereken bölümlere bakıyorsun komik. Önemli bir konudur.
modern günah keçisidir.

bir kaza olunca daha kötüsü ölümlü kaza olunca bunların altından veriyorlar odunu...
Sıkıcı bir iş olsada önü açıktır lakin c sınıfı ile başlamak zordur, hem çok yorulurlar hem az para kazanırlar.
zamanla kafayı mesleği ile bozan insanlardır.
bunların da meslek hastalığı bu. ev hayatlarında eşlerine dostlarına hayatı zindan ederler. kötülükleri için değil belki ama bırak evde çelik burun ayakkabı giymeyelim.
risk analizi yapmak görevlerinin en önemli parçalarından biridir.
Bölümünü okumakta olduğum meslektir.Birşeyler yapacağız inşallah.
bölümünü okuduğum halde türkiyedeki durumu gerçekten vasat olan bir alan. işsiz kalmış mühendislik, vırt zırt okumuş herkesin parayı basıp 1-2 ay kursa gidip 5 gün staj yapıp sınava girip olabileceği bir meslek haline geldi. Çünkü her zamanki gibi türkiyede bazı şeyler hep sona bırakıldı. herkes iş güvenliği uzmanı olsun diye mesleğin amına koydu devlet sağolsun. neymiş üniversite okuyup işsiz kalanlar iş bulcak kağt üzerinde iş güvenliği uzmanı olcak biz de avrupa birliğine gircez. nasıl 4 yıl okumadan mimar,mühendis; 6 yıl okumadan doktor olunmuyorsa eğer ülkede iş güvenliğinin gelişmesi gerekiyorsa öncelikle bunu geliştirecek insanların yetiştirilmesi gerekiyor. çünkü adı üzerinde bir "meslek" ve 20 gün kurs görmeyle yapılmaması gereken bir meslek. iyice bu alanın boku çıksın, o zaman düzene sokmayı düşünüyorlar sanırım. Neyse kendini geliştiren, bu alana adayan %1'lik kısma lafım yok.
30 nisan 2016 tarihinde yapılacak isg 1'inci dönem iş güvenliği uzmanlığı sınavının başvuru tarihinin son günü 24.03.2016 saat 23:59'dur.

sınava girmek isteyenlerin başvuru yapıp internet üzerinden 150 lira ücret yatırması gerekiyor.

hatırlatmakta gerek var aralık ayındaki sınavda ücret 130 lira idi.

yüzde 15 civarında zam gelmiş. istikrar devam ediyor.

neyse siyaseti bırakalım. aralık ayındaki sınav gibi 50 soru olacak. 35 soruya doğru cevap veren iş güvenliği uzmanı olup patronu hapse girmesin diye bütün riskleri kendi alacaktır.

uzman yetiştireceğine düzgün iş verenlere kapı açmayan devletimizi de mazlumun karşısında zenginin yanında durduğu için tebrik ediyor, başarılarını devamını diliyoruz.
bozuk düzen bir ülkede var mı var uzmanından başka birşey değildir.
maaşını denetlediği firma veriyor. böyle iş mi olur hiç?
Bir de havalılar.
adeta bir sır gibi saklanıp kursiyelerinin sadece ben iş güvenliği uzmanı olup ayda beş bin alacağım diye kendini kandırdığı, bitirdiklten sonra bir halta yaramadığını anlamalarıyla kursiyerlerin kendine geldikleri alan.
adı uzman olup, uzmanlıktan bihaber iş güvenliğiyle ilgili maddeleri ezberleyen işsiz vasat mühendislerdir.
Bir sekilde yasal olarak bu vasfa ulasmis olsada %99 unun gercek manada is guvenligiyse uzaktan yakindan alakasi yoktur ezberlenmis bilgiler ustune guvenligi sozde saglaya calisik akillarinca is yapan cakma uzmanlardir.
sikimsonik mesleklerden biridir. vasıfsız insanların vasıflandırılması için yürütülmüş bir projedir. artık 2 yıllık bölüm okuyanlar iş güvenliği uzmanı olurken bazıları çıkmış öyle değil tımam mı çok zor bir kere deme gereği duyuyor. anladık kardeş bişey olamamışsın en son buna tutunmuşsun laf söyletmek istemiyorsun ama bu boktan bir meslek olduğu, internetten hazır powerpoint slaytını indirip karşındakilere okuyup geçtiğin gerçeğini değiştirmez.
günümüzde üç kişiden birinin sahip olduğu yetki kağıdı. başlarda ''bu işte şöyle patlama olacak, böyle yardırma olacak'' deniyordu ama türkiye'de bir yeni kulvar açılmaya görsün. alimallah herkes oraya yönelir.
Basit bir sınavla kazanılan meslektir,bir yere kapak atmanın verdiği artislikle götleri kalkar ben uzmanım havasında böbürlenerek dolaşırlar.
Oysa bir bok olamamış uydur kaydır mühendislik mezunlarının basit bir sınava girip edindiği meslektir. artık böyle kolay meslek sahibi olunmasının önüne geçilmiş, üniversitelerde iki yıllık bölümleri açılmıştır. 2010 yılında yürürlüğe giren yasayı fırsat bilen işsizler götü kurtarmıştır. basit önlemler alarak yorulmadan sabahtan akşama kadar otura otura(osura osura) maaşlarını alır çok zor olduğunu iddia ederler.
sorumluluk ve mevzuata hakim olmayı gerektiren bir pozisyon. düzenli olarak risk analizi yapmaları, buldukları riskleri raporlayıp işverenden veya yetkili yöneticiden tedbir için gereğini istemeleri, personele iş güvenliği konusunda başlangıç ve sonrasında da hatırlatma/farkındalık eğitimleri vermeleri, sürekli elemanı değilse sorumlu olduğu işyerlerinde her ay en az gerekli minimum saat kadar mesai yapmaları vs vs gerekir.
iş güvenliği ve iş sağlığı bölümünü okuyanların olacağı meslek.
saat başı iş güvenliğinde insanların ölmesinin suçlusu olarak gösterilir.

hayatında hiç iş hayatında bulunmamış ergenler piyasada para kazanan o andavalların nasıl olduğunu bilmezler.

veya 40 metre yukarıda zorla kemer giydirilen ustanın şefim ben düşerim demesine hiç tanık olmamışlardır.

kavga dövüş iş güvenliği önlemini aldırmanın ne demek olduğunu iş veren denen o paragözün hiçbir zaman arkanda durmadığını bilmezler.

2 kuruş para vermemek için ustalarının veya çalışanlarının canını riske atan iş verende sorun yoktur. ama bu işi elinden geldiğince iyi yapmaya çalışan şerefesiz iş verenler yüzünden bu sistemi düzeltemeyen uzman da sıkıntı vardır.

okulunuz bitip büyünce çıkın piyasaya görürsünüz.

edit : big brother türkiye izleyen biri bu meslek grubuna laf sokuyor ya ben susuyorum.

hayırlı boş beleş günler.
vasıfsız insanların yaptığı meslek imiş.

şimdi kardeşim şöyle açıklayalım.

ilk önce şu an itibari ile iş güvenliği uzmanı olabilmek için mühendis, mimar, tekniker, fizik,kimya,biyoloji mezunu olmak lazım.

tekniker kısmında emin değilim de en azından 4 senelik bir üniversite mezunluğu istiyor.

internette oku geç olmuyor. 55 tane yönetmelik üstüne iş hukuku ezberlemen gerekiyor sadece oku geç yaparsan bulunduğun yerdeki en ufak hatada sikiyor geçiyorlar.

anladığım kadarı ile yazıyı yazan arkadaşlar bizim sektörde okumamış babası sayesinde iş sahibi olmuş ayda 3 kuruş verdiği iş güvenliği uzmanını beğenmez olmuş.

neyse avrupa standartlarına gelince anlarsınız.

şu an türkiyede her 1 saatte iş güvenliği kazasında 1 insan ölüyor. bu meslek o kadar gerekli ki bazı mallar anlamaz.

dip not düşelim bari : bundan 2 ay önce iş güvenliği açığı sebebi ile neredeyse hapse girecek olan bir şantiye şefiyim. sizin hayallerinizdeki gibi değil dünya.
aralık ayında yapılacak sınav için bu ayın 15'ine kadar bildirim yapılması gereken uzmanlık.

daha önce sınava girmiş kazanamamış, hakkını kaybetmiş kişilerin isgkatip'ten arattırıp eksik evrakları olup olmadıklarını kontrol etmesi gerekiyor. eğer eksik evrak var ise hemen eğitim aldıkları kurum ile irtibata geçip evrakları 15'ine kadar çalışma ve sağlık bakanlığına gönderiyor.

beyler mühendis kardeşlerim büyük ihtimal ile bu herkese verilen uzmanlık kalkacak. sınavlar bir daha yapılmayacak. çünkü şu an bu uzmanlığın bölümleri kurulmaya başladı.

eğer diğerlerinden farklı bir mühendis olmak istiyorsanız buna bir an önce baş vurun. türkiye'deki belli bir kesimden olacaksınız bu uzmanlığı alınca.

bir de kaynak paylaşalım da işe yarar bir tane.

http://www.csgb.gov.tr/cs...hakk%C4%B1tan%C4%B1nanlar