dönemin kastamonu valisi sırrı paşa'nın girişimleriyle başlayan liman inşaatı, 1882'den beri her yıl birkaç taş eklenerek sürüyor!

temelini osmanlı paşalarının attığı inebolu limanı'nın bahtı kara çıktı. 122 yıldır süren liman inşaatı, ödeneksizlikten bitirilemiyor.

inebolu'da temeli 1882 yılında atılan liman 122 yıldır, ödeneksizlik yüzünden tamamlanamadı.
kastamonu valisi sırrı paşa, yolcuların vapurlara binişlerinde, yük naklinde büyük sıkıntılar yaşandığını görüp inebolu'ya bir liman yapılması için osmanlı hükümetine başvurdu. bu istek üzerine 1882 yılında liman inşaatına başlandı. gerekli malzemeler istanbul'dan gönderildi. inşaatla yakından ilgilenen sırrı paşa, görevden ayrılırken de halefi abdurrahman paşa'ya, "size yetim bir evlat bırakıyorum. en büyük ricam ikmaline inayetinizdir" diyerek inşaatın tamamlanmasını diledi.

abdurrahman paşada inşaatın devamı için yoğun çaba gösterdi. ancak yedi yıl içinde sadece 133 metrelik kısım bitirilebildi. abdurrahman paşa'nın görevden ayrılmasından sonra inşaat ilerlemedi. inebolu halkı 1911 yılında bir miting düzenleyerek inşaatın durmasını protesto etti.

1912 yılında liman inşaatı için 10 bin lira ödenek ayrıldı. ancak araya balkan ve 1. dünya savaşları girdi. milli mücadele yıllarında denizyoluyla gelen binlerce ton silah ve cephane de inebolu'ya getirilip kastamonu üzerinden batı cephesi'ne taşındı. ancak silah yüklü gemilerin boşaltılması sırasında azgın dalgalar yüzünden büyük sıkıntı yaşandı. 1926'da mevcut mendirek deniz tahribatına uğrayıp yıkıldı.

1927'de inşaat için 100 bin lira ödenek ayrıldı, ancak müteahhit işe başlamadı. nihayet liman inşaatı 1928'de 104 bin lira keşif bedel üzerinden ihaleye çıkarıldı. 1929'da bütçeye 500 bin lira ödenek konup yılda 100 bin lira harcanması şart koşuldu. buna rağmen çalışmalar ilerlemedi.

uzun bir aradan sonra 1945'te 750 bin lira, 1946'da da 3 milyon lira ödenek ayrıldı. inebolular bu karara çok sevinerek, şükrü saracoğlu hükümetine minnet telgrafı çekti. liman, 18 nisan 1946'da arı şirketine ihale edildi. 1946 mayısı'nda başlayan inşaatta 400 işçi ve 60 kamyon çalıştı. ancak şirket daha sonra işi tasfiye etti.

inönü inebolu'ya gidip azarladı
ismet inönü1949'da inebolu'ya giderek gecikmeler dolayısıyla yetkilileri azarladı.
liman için 1953'te 8 milyon lira ödenek ayrıldı. 1946'dan 1975'e kadar 590 metre ana mendirek, 300 metre tali mendirek, 90 metre rıhtım, 100 metre balıkçı rıhtımı yapıldı. 1975'te 37 milyon 733 bin lira keşif bedelle ana mendirek 920 metreye çıkartıldı, iki balıkçı rıhtımı yapıldı. 1980 fiyatlarıyla 30 milyon lira keşif bedelle ana mendirek duvarı ve fener kulesi inşa edildi. 1985'te 109 milyon lira keşif bedelle çekek yeri yapımı ile balıkçı barınağı ve saha betonlaması yapıldı.

yılda bir buçuk-iki ay çalışma
1993'te de 17 milyar lira keşif bedelli liman kapasite artırımı inşaatı başladı. sonraki yıllarda inebolu limanı'nın genişletilmesi için yeni bir proje hazırlandı. buna göre ana mendireğin 320 metre daha uzatılması ve kıyı şeridinde antrepolar ve vinçlerin yer alacağı rıhtım planlandı. projenin değeri 1997 birim fiyatlarıyla 3.5 trilyon lira olarak belirlendi. 1997'den bu yana heseka inşaat tarafından sürdürülen çalışmalar, ödeneklerin her yıl yetersiz miktarlarda çıkması nedeniyle tamamlanamıyor. bu yıl yaklaşık 1.5 trilyon lira ödeneği olan inebolu limanı inşaatında çalışmalar yılda bir buçuk-iki ay sürüyor.
işte çok şükür denecek günler geliyor sonunda evet sonunda inebolu limanı 2007 senesinin başında hizmete açılıyor.. *
3 osmanlı padişahı, 58 cumhuriyet hükümeti görmüş bir limandır inşallahtır bitecektir..
sonunda açılışa hazır hÂle getirilmiş limandır. gelecek günlerde başbakanın katılımıyla kullanıma açılacaktır.
dünyanın en pahalı limanı dır kanımca. bu kadar harcamaya akdeniz e veya ege ye güzel bir deniz üssü kurulabilirdi. ancak tabii bu işin bir de turgut özakman ın belirttiği gibi manevi boyutuda vardır. inebolu limanı türkiye cumhuriyeti nin limanı dır. buda onu bizler için en değerli liman statüsünde bir numaraya yerleştirmeye yeterlidir.
kurtuluş savaşında en çok kullanılan limanmış.

(bkz: kpss 2014)
Bir milletin yeniden doğuşu için gerekli tüm malzemenin sevkiyatının yapıldığı güzide limanımızdır.

Büyük usta turgut özakman'ın 'şu çılgın türkleri'inde adı yüzlerce kez geçmektedir.
bugünlerde özelleştirilmesi gündemde olan liman. önümüzdeki yıllarda ithalat ve ihracat limanı olarak daha aktif bir konumda olacağı söylentileri var.
Gidilirse damlasakizli dondurma yenmelidir.
Dalgakıranları hatalı yerde inşa edilmiştir. Halbuki mevcut dalgakıranların biraz doğusunda kalan iskelle Burnu isimli burundan dalgakıran çıkılsaydı, çok daha etkili şekilde koruma sağlayabilirdi.