bugün

yazını sümerler tarafından m.ö 3400 yıllarında bulunmasıyla ve Balamir komutasındaki hun'ların 375 yılında batıya doğru göç etmesiyle başlayan kavimler göçü yle biten dönemdir.
tarih çağlarının ilk ayağıdır ve yazı ile başlar. yazı kullanılmadan önce ki dönmeler ise tarih öncesi çağlar (neolitik, kalkolitik vs.) olarak değerlendirilir. (bkz: tarih yazı ile başlar)
yontma taş, cilalı taş, tunç devri diye ayrılıyordu bu devir.
bu çağda, insanları 35.ooo tanrı yönetiyordu. bu tanrılar, sümerlerin yaratılış efsanelerine göre, bomboş gökyüzünde birisi dişi birisi erkek olmak üzere, tatlı ve tuzlu iki deniz suyundan oluşmaktaydılar. iskandinav anlatılarında, buzul dağlar ile, sisli buharların karışmıydı.
bilimin henüz emekleme aşamasında oldugu bu çağda, insanlar bilimsel olarak açıklayamadıklarını, hayallerle açıklamaya çalışmışlardır. bir şeyler uyduruyorlar uydurduklarını doğru olabilitesine kendilerini inandırıyorlardı. bilim ve pratikle denetlenemediği için insan kendi düşüncesinin kendisi oluyordu. fizik olmadıgından metafizik ortaya çıkıyordu.
m.ö. 3500'de yazının bulunmasıyla başlayıp 476'da batı roma imparatorluğu'nun yıkılmasına kadar devam eden tarihi dönemdir. bazı tarihçilere göre ise 375 yılında meydana gelen kavimler göçü, bazı tarihçilere göre de 395 yılında roma imparatorluğu'nun ikiye ayrılması bu dönemin sonu olarak kabul edilir.
yahudi ve hristiyanlık dinlerinin ortaya çıktığı çağdır.
roma imparatorluğu'nun damgasını vurduğu çağ.
Bırakın çağları yahu. Çağ kavramı farklı bölgelerde farklı statüdedir. Bu ilk çağ denilen dönemde Rusyadaki topluluklarla Mısır ya da mezepotamya uygarlıkları bir tutulamaz, ayıptır. Neymiş efendim Yunan kültürü ileriymişmiş.M.ö 2000 lerdeki mısır ile(ki buharlı tren yapmış adamlar) daha m.ö 600 lerde işe yaramaya başlayan,dünyaya anca etki edecek şeylere imza atan Yunanlıları kıyaslayamazsınız. Hepsi farklı çağlardır,zamanlardır kanımca.
(bkz: Antikite)
güncel Önemli Başlıklar