bugün

yeni yılın bolluk, bereket içinde, sağlıklı ve mutlu geçmesi için, tüm dünya ülkelerinde çeşitli inanışlar hüküm sürmektedir;

Çin de, kutlamalara başlamadan önce geçen yıldan kalan kötü şansı göndermek için evler iyice temizlenir. Ayrıca şans ve bereket getirmesi için evlere çeşitli çiçek ve bitkiler satın alınır ve kırmızı zarfların içinde çocuklara şans parası dağıtılır.

Japonya da, yeni yılı karşılanırken hem kötü ruhları kovması hem de mutluluk ve iyi şans getirmesi için kapıların önüne ip asılır. insanlar, Saatler gece yarısını gösterdiğinde kahkaha atmaya başlarlar. Bunun nedeni de neşeli ve şanslı bir yıl geçirmek.

Hollanda da, hem bir önceki yılın ruhlarını göndermek hem de yeni yılı karşılamak için sokaklarda yakılan ateşlerde yılbaşı ağaçları ateşe verilir.

isviçre de, yeni yıl, iyi ve kötü ruhları simgeleyen çeşitli kostümler ve şapkalar giyerek karşılanır.

Almanya da, yılbaşında, eritilmiş kurşunu soğuk suya atarak, kurşunun şeklinden geleceği tahmin etmeye çalışırlar.

Danimarka da, insanlar eski tabaklarını yılbaşı gecesi için saklar ve gece yarısından önce en sevdikleri arkadaşlarının kapılarının önünde kırarak hem onu sevdiklerini gösterir, hem de kötü şansın gitmesini dilerler.

ispanya da, en önemli gelenek yılbaşında üzüm yemektir. Saatler gece yarısını göstermeden önce herkes 12 üzüm tanesini hazırlar ve gece tam 00.00 da yer.

ingiltere de, gece yarısı eve gelen ilk kişinin şans getirdiğine inanılır ve bu kişi gelirken para, ekmek, kömür gibi hediyeler de getirir.

Avustralya Güney Yarımküre'de bulunduğundan yılbaşı yaza denk geldiği için yılbaşı genellikle piknik yapılarak veya denize girilerek kutlanır.

ülkemizde ise, özellikle ANADOLU Da, yılbaşı ile ilgili hayli ilginç gelenekler vardır; Yılbaşı sabahı oluktan en erken kim su getirse o zengin olur. Yılbaşına dört beş gün kala değirmen kurulur, un kapları doldurulur, yeni yıla dolu kaplarla girilir ki o yıl un kapları hep dolu olsun. Yılbaşı gecesi eve öküz çıkartılır. Öküz eve girerken sağ ayağını atarsa o yıl bereketli geçeceğine inanılır. Yılbaşı gecesi evin kadını fasulye tanelerini, evde bolluk ve bereket olsun diye evin duvarlarına fırlatır.
*
ailesel gelenekler
-anneannemin her yılbaşı içli köfte yapması
-dedem çok içince kavga çıkması
-saat 12 de ne bok olacaksa o saatten önce yatınca alay edilmesi
-babamın dedeme içki sofrasında bir türlü yetişemeyip hınçla dolu olması
-mücver diye tuhaf bir kabak yemeğinin hep en fazla çöpe giden yemek olması.
- bana ''sen çocuksun rakı içemezsin'' denmesi
-hala içemiyor olmam.
* bir takım akrabaların yılbaşında bizde olacaklarmış izlenimi yaratıp, 12'ye kadar "aha geldiler gelecekler" havasında olmamıza sebep olmaları

* annemin "çok içme hastalanırsın" diyerek 3. biradan sonra beni engelleyip senede bir kez olan keyfimin de içine etmesi

* milli piyango hüsranı