bugün

avrupa ve amerikan üniversitelerinde görülen durum. "anders! şurayı anlamadım, bi daa anlatsana" vb.
lise yıllarında yaşanması muhtemel olaylardan biri. eğer gelen hoca henüz üniversiteden mezun bile olmamışsa; siz lise sonsanız ve dolayısıyla hoca sizden sadece birkaç yaş büyükse çok absürd kaçmayacak eylem.

(bkz: böyle de bir anım var)
türkler için asla yaşanamayn bir sorundur çünkü adı ne olursa olsun hocaya hocam diye hitap edilir.
öğretmenin adı 'hocam' ise olabilecek bir durumdur.
(bkz: hocaya kanka diye hitap etmek)
(bkz: hocayı atıyla takip etmek)*
çok doğrudur. bu sene hollanda ve almanyadan 2 öğrenci grubu gelmişti ve almanlar hocalarına ismiyle hitap ediodu.
babasına adıyla hitap etmekten geri kalmayan ve şimdilik sadece yabancı dizilerde/filmlerde gördüğüm uzak insanların eylemi. prof lan adam!
öğrenci ile hoca arasındaki samimiyetin üst düzeyde olabileceğini gösteren hadisedir. bunun bir başka boyutu da vardır ki eğer hoca olan kişi birinci derece akrabaysa doğal karşılanabilir.
necmettin...
necmettin...
necmettin...

yukarıdakine benzeyen olaydır.
valla hocaya aşkım ve ya baba diye hitap etmekten daha tercih edilir bir durum. abartısız ikisinide söyledim yanlışlıkla üçüncü sınıftayken yanlışlıkla baba dedim elin adamına üniversitedeyken de aşkım dedim üstelik de bir kadındı . hayır hocanın, arkadaşlarının gözünden düştüğüne mi yanarsın herkesin deli gibi güldüğüne mi yoksa kendinden şüphe etmene mi? beni teselli eden tek şeyse iki hatam neyse ki aynı sınıfa ve hocalara rast gelmedi.
(bkz: otur sıfır)
öyle bir alışmışız ki hoca lafına,bizde yaygın hale gelmesinin zor olduğunu düşünüyorum.hem öğrenci ile öğretmen arasında belirli düzeyde bir samimiyet olması lazım tabii ki bu durumun oluşması için.
asistan olan derslerine giren bir hocayla çıkmaya başlamış kızın durumudurki bunlardan bizim üniversitede çok var hatta hoca demeyi, ismiyle hitap etmeyi geçip kocam demeye başlayanı bile...
yabancı uyruklu hocaların alınmayacağı durum.
öğrenciler kendi aralarında konuşurken böyle yaparlar. ali' nin dersi var şimdi vb. ya da ders programına dersin adını değil direk hocanın adını yazar, sene boyunca dersin adını bile bilmezler. "yarın dokuzda ayşe var, 11 de fatma."
lisede hocalarla enseye tokat, döte parmak şeklinde muhabbeti ilerletmiş olmanın doğal sonucu.