bugün

klasik (bkz: serdar ortaç) şarkısıdır. yani vasat bir şarkıdır.
Hadisi Şerif :

Resulullah (sav) buyurdular ki: "Gıybetin ne olduğunu biliyor musunuz?" "Allah ve Resulü daha iyi bilir!" dediler. Bunun üzerine: "Birinizin, kardeşini hoşlanmayacağı şeyle anmasıdır!" açıklamasını yaptı. Orada bulunan bir adam: "Ya benim söylediğim onda varsa, (Bu da mı gıybettir?) dedi. Aleyhissalatu vesselam: "Eğer söylediğin onda varsa gıybetini yapmış oldun. Eğer söylediğin onda yoksa bir de bühtanda (iftirada) bulundun demektir."

Ravi :Ebu Hüreyre

Kaynak :Ebu Davud, Edeb 40, (4874), Tirmizi, Birr 23, (1935), Müslim, Birr 70 (2589)
(bkz: gıybetin ölçüsü/#8544556)

gıybet odur ki, gıybet edilen adam hazır olsaydı ve işitseydi, kerahet edip darılacaktı. eğer doğru dese, zaten gıybettir. eğer yalan dese, hem gıybet, hem iftiradır; iki katlı çirkin bir günahtır.
Herkesin sevmediğini iddia ettiği ama çatır çatır yaptığı aktivite.
müslüman kardeşini, beğenmediği bir şeyle zikretmektir. yani gıybet, yanında yok iken, din kardeşinden duyduğu zaman hoşlanmayacağı şekilde bahsetmendir.

gıybet etmenin keffareti, gıybet ettiği kimse için istiğfar etmektir. hasanı basri r.a göre, gıybet eden gıybet etttiği kimseden helallik dilemeden, onun için istiğfar etmesi yeterlidir. böyle buyurmasında ki delil şu olsa gerek; enes r.a rivayetle efendimiz s.a.v bildirir. "gıybet etmenin keffareti, onun mağfireti için dua etmendir" buyurdu.
gıybet edenin gıybetinin, gıybet ettiği kimseye ulaşmadığı zamandır. ama ulaşırsa, gönlünü almalı, onu razı etmelidir.
kadınların can damarı ,yaşama sevinci.
''gıybeti dinleyen, gıybeti yapan gibidir.''
(bkz: HZ ALi)
Günde en az 5 kere dinlemezsem günüm güzel geçmiyor. Evet.
mümin gıybeti:

"yahu ben falancayı geçenlerde meyhaneden çıkarken gördüm. ben şu anda gıybet yapıyorum, hakkaten gıybet ettim." mümin gıybet ettiğinin farkındadır, günah olduğunu bilir fakat yapar.

kafir gıybeti:

"geçenlerde filancayı gördüm meyhanedeydi böyle böyle yapıyordu..." oradan biri çıkıp "kardeşim gıybet etme" dese, o da "ne gıybeti ya, bu günah mı şimdi? adam orada içki içiyor ben mi günahkar oldum?" diye cevap verse; bu kişi gıybete alakalı ayeti (hucurat suresi, 12. ayet) inkar ettiği, hafife aldığı için kafir olur.

münafık gıybeti:

"yani şimdi gıybet etmek gibi olacak ama şu filancayı fa geçenlerde gördüm, meyhaneden çıkarken... yani gıybet ettim ama..."

bak bak nasıl da kıvırıyor. takva ehli gibi görünüp günahını da işliyor. bu ikiyüzlülüktür. münafık, dinde ikiyüzlü davranan kişilere denir.

şimdi düşünelim; sizce de gıybet ederken, zaman zaman hem kafir, hem mümin hem de münafık olmuyor muyuz? bu üç örneği de kendinde görebilenler bugün itibariyle gıybet günahından yakasını kurtarsın inşallah.

kaynak: fatih çıtlak
Türk popunu boktanlığını gözler önüne seren şarkı.
imam şarani şu hadisle anlatır:

"kıyamet gününde bir insanın amel defteri açık olarak getirilir. Hak Teala'ya 'Ey Rabbim benim çok güzel amellerim ve iyiliklerim vardır, bunlar benim sayfalarıma yazılmamıştır' , deyince, o kimseye şöyle denir :

'Gıybet yaptığın için bu güzel amellerin, amel kitabından silinip çıkarılmıştır."

ayrıca ; gıybet edene sus diyene 100 şehit sevabı verileceği de bir hadiste yer almaktadır .
birinin arkasindan konusmaktir.
müslümanları bu konuda uyardığınızda size bozuk attıkları günah. yahu güzel kardeşim; sen gıybet yaparak gıybetini yaptığın kişinin bütün yüklerini, negatifini alıyorsun ve ona kendi pozitifini veriyorsun. değer mi? mübarek günlerdesin, törpüle şu huyunu, düzelt kendini.

gıybetli ortamları terk ettiğimizde de biz kötü oluyoruz. kusura bakmayın kimseye sevaplarımı veremem.
kişi hakkında olan şeyi buranın altını cizmek istiyorum olmayan şeyi konuşmak zaten iftiradır onun hoşuna gitmeyecek şekilde konuşmaktır.
"Kim, din kardesinin irz ve namusu onu giybet edene karsi savunursa, allah kiyamet gunu o kimseyi cehennemden korur".

Tirmizi.