bugün

En az bir yıldız ve onun çekim alanı içinde dolaşan gök cisimlerinin oluşturduğu sisteme verilen addır. güneş sistemindeki gezegenleri, güneşe en yakın olandan başlayarak sıralarsak:

1-Merkür
2-Venüs
3-Dünya
4-Mars
5-Jüpiter
6-Satürn
7-Uranüs
8-Neptün
9-plüton
güneş ve gezegenlerin birlikteliğiyle oluşmuş düzen.
büyüklüğü şu şekilde tarif edilebilir. Dünyadan 1979 yılında yollanan bir uzay aracı, daha yeni güneş sisteminden çıkabilmiştir.
9. gezegenimiz pluton bir kaç ay önce haksız ve hunharca gezegenlikten çıkartılmış, güneş sistemimiz sağlam bir elemanını kaybetmiştir.
Güneş sistemi Samanyolunda Oort Bulutu tarafından oluştuğu sanılan sistemdir.
(bkz: güneş sisteminden bile çıkamamak)
içinde bilinen 240 uydu vardır. Bunların 163'ü gezegenlere, 4'ü cüce gezegenlere ve düzinelercesi de küçük gök cisimlerine* aittir.
güneş sistemi, galaksinin içindedir. galaksi de uzayın içinde olduğuna göre, güneş sistemi de uzayın içindedir*.
dünyanın da içinde bulunduğu sistem.

--spoiler--
Güneş Sistemi; Güneş'ten ve onun çekim etkisi altında kalan sekiz gezegen ve onların bilinen 166 uydusundan, beş cüce gezegenden (Ceres, Plüton, Eris, Haumeak, Makemake ile onların bilinen altı uydusu), ve milyarlarca küçük gökcisminden oluşur. Küçük cisimler kategorisine asteroitler, Kuiper kuşağı nesneleri, kuyrukluyıldızlar, göktaşları ve gezegenler arası toz girer.

Güneş Sistemi; Güneş, dört yerbenzeri iç gezegen, küçük taş asteroitlerden oluşan bir asteroit kuşağı, dört gaz devi dış gezegen, ve Kuiper kuşağı denen buzsu cisimlerden oluşan ikinci bir kuşaktan ibarettir. Kuiper kuşağının ötesinde ise seyrek disk, gündurgun (heliopause) ve en son olarak da varsayımsal Oort bulutu bulunur.

Güneş'ten olan uzaklıklarına göre gezegenler sırasıyla Merkür, Venüs, Dünya, Mars, Jüpiter, Satürn, Uranüs, ve Neptün'dür. Bu sekiz gezegenin altısının çevresinde doğal uydular döner. Ayrıca dış gezegenlerin her birinin toz ve diğer parçacıklardan oluşan bir gezegen kuşağı vardır. Dünya dışındaki tüm gezegenler adlarını Yunan-Roma mitolojisi tanrılarından alır. Beş cüce gezegen ise; Kuiper kuşağında yer alan Plüton, Haumea ve Makemake; asteroit kuşağındaki en büyük cisim olan Ceres ve seyrek diskte yer alan Eris'tir. Eris bilinen en büyük cüce gezegendir.
--spoiler--
ilk fotografi 2005'te cekilmistir.
güneş sistemine dahil sekiz gezegenin tamamı güneş etrafında aynı düzlem üzerinde dönmektedir. çok acaip.

en sevdiğim gezegen jüpiter benim. dünya'nın şimdiye kadar başıbozuk bir gökcismi yüzünden göte gelmemesinin bir sebebi varsa o da jüpiter'in olanca heybetiyle gökyüzünde salınmasıdır. anaçlığı ile civarda ne kadar cıvır kütle varsa alıveriyor, bizi böyle koruyor. canım ya.

güneş'e kafa tutacak sayıda etrafında dönen uydu vesaireye sahip olmasının sebebi de kütlesi zaten. kütlesi dünya'nınkinin üçyüz katı. altmış küsür uydusu var, ne güzel. bizim dandirik dünya'nın bir küçük ay'ı var sadece. pek tatlı olurdu her gece başka bir uydunun mehtabını seyretmek, tamam altmış demiyorum ama şöyle çeşitli renklerde üç beş tane ay olsaydı fena mı olurdu, sorarım.
bir zamanlar, ilk astronomlar dünyamızın evrende var olan her şeyin merkezinde olduğunu düşünüyorlardı. bugün ise güneş sisteminin, samanyolu nun dış kenarına yakın bir yerde olduğunu biliyoruz. onun için dünya, bir zamanlar düşünüldüğü gibi her şeyin merkezi değildir.
Etrafında dönen bir gezegendeki canlıların Güneş olarak adlandırdığı bir yıldız ve etrafında dönen canlı olan gezegen ile birlikte, canlı olmadığı düşünülen 7 gezegenden oluşan, 8 gezegenli sistem. -Pluton artık gezegen değil-
samanyolu galaksisine bakarsan galaksinin dışına yakın bir yerde ufacık gözüküyor güneş sistemi, ama insanoğlu bırak galaksiyi daha güneş siteminin dışına çıkamadı ve ya herhangi bir aparat da göndermedi (galaksi ne ise de evernden bahs etmeye gerek bile yok, insan hayatı yetmez evreni çözmeye) daha görülmeyen bilinmeyen o kadar çok şey var ki, dünyadan teleskopla ve ya güneş sisteminin içinde dolaşan uydu-teleskoplarla (hubble abd - spektrum-r rus) bir şeyler öğrenilmeye çalışılıyor, yani uzay teknolojisinde insanoğlunun aldığı yol %1 bile değildir şimdilik.
şuradaki animasyon modeller üzerinden kendisini oluşturan gök cisimlerinin güneşe olan uzaklıkları, bazı bilgileri ve gezegenlerin kendi yörüngelerinde dönerken uzayda kaydedilen seslerine ulaşılabilmektedir.

http://spacesounds.com/navigator/navigator.html
evreni içinde bulunduran sistem .
hayali içimizi ısıtan bir sistem.
Güneş sistemimizin buzdan bir koza içerisinde bulunduğunu ve bu buz parçalarının bazılarının zamanla kuyruklu yıldızlara dönüştüklerini biliyor muydunuz?

Güneş Sistemini sarmalayan buzdan koza: "Oort bulutu" veya "Öpik-Oort bulutu" güneşin etrafında dönen kuyrukluyıldızlar kümesidir.

Bu kuyrukluyıldızların enberi ölçeği 5-50 AB (Astronomi birimi) ve enöte ölçeği ise 30.000-100.000 AB'dir (bu uzaklıkların hepsi güneş merkezlidir). Unutulmamalıdır ki enöte yörüngeleri Plüton'un yörüngesinin (ortalama 39 AB) çok ötesindedir.
Güneşe en yakın yıldız Proxima Centauri 270.000 AB uzakta olduğundan, bu kuyrukluyıldızların yörüngeleri yakınından geçtikleri yıldızlarla degiştirilebilirler. Bunun sonucu ya Güneş Dizgesi'ne doğru ya da yörüngeyi değiştiren yıldıza doğru yönelirler. Doğal olarak bu tür kuyrukluyıldızların yörüngeleri 100.000'lerce yıl olabilir.

Bu özelliklerinden dolayı Oort Bulutu, dönmüş kuyrukluyıldızların deposu olarak da anılır.ilk olarak 1932'de Ernst Öpik böyle bir şeyin varlığından söz etmiştir. 1950'de Jan Hendrik Oort çok uzak bir gezegenden gelen kuyrukluyıldızlardan söz eder.

Bulut'taki tahmini kuyrukluyıldızların sayısı 10^11 ile 10^12 (100 milyardan fazla). Tahmini toplam kütle 10^28 gm. 100.000 AB yarıçaplı bir bulut yörüngesinin yasam-süresi ise 1.1 milyar yıl olarak tahmin edilmektedir.
Plüton'un bug da kaldığı sistemdir. Bir türlü karar verememiştir yetkili kişiler.
insanlık önce dünyanın evrenin merkezinde olmadığını öğrendi. sonra da zamanında taptığı güneşin bile aslında sıradan bir yıldız olduğunu. ama bütün bunlar güneş sisteminin yuvamız olduğu gerçeğini de değiştirmemektedir. home sweet home amk.
hala içinden çıkamadığımız sistemdir. düşünün 40 sene önce fırlatılan voyager bilmem kaç uzay aracı bile hala son sürat çıkmaya çalışıyor.
görsel
Yanlış modellenir görsellerde yanlış gösterilir. merkür ile venüs'ün arasındaki uzaklık yaklaşık neptün ile üranüs'ün arasındaki uzaklığın 40'ta biridir.
uydu bulundurmayan 2 gezegeni (bkz: merkür) (bkz: venüs) içinde bulunduran sistem.
http://sketchtoy.com/64786411