bugün

Boyundaki troit bezinin aşırı büyümesiyle beliren hastalık,guşa,cedre.iyot eksikliği de neden olur.
metabolizmanın yavaş çalışmasına yol açan, dolayısıyla ekstradan kilo aldırabilen, mutsuzluk, bunalım, aşırı yorgunluk hissi veren, aşırı tüylenmeye kadar birçok şeyin sebebi olabilecek, genellikle birçok hormon kontrolünden sonra teşhis edilebilen hastalık.
kana karışan t4 hormonlarının çok çalışıp,tavan yapıp, beyne giden tsh hormonunun az çalışması sonucu oluşan ve nodül yoksa çok tehlikesi olmayan hastalık. bir de bunun tam tersi bir hastalık var ki kilo aldıran, tembelleştiren ve iyileşmeyen cinsidir. (bkz: hipotiroidi)
tiroid bezinin boyut olarak artmasıdır.
t3,t4 hormanlarının artışı(hipertiroidi) söz konusu olabileceği gibi ; azalabilir(hipotiroid) veya aynı da kalabilir(ötroid guatr).tanım bezim boyutu ile ilgilidir.
yine yaygın veya düğümlü(noduler)de olabilir.
küçücük bi nodülün insan metobolizmesini nasılda altüst edebileceğini gösteren hastalık...öyleki en şeker insanları bile kurt adama çevirebiliyor... yine de günümüzde tedavi yöntemleri oldukça gelişmiş olduğundan çok da korkulacak bir hastalık değildir. hastalığın en riskli grupları soğuk nodülleri olanlardır. bu risk gruplarının ameliyattan başka çareleri yoktur. ameliyat olmazlarsa nodüllerin kansere çevrilme riskleri vardır. "oh ameliyatı oldum, kurtuldum" deme şansları da yoktur. zira bu illetin zaman zaman kendini yenilediği de görülmüştür.

hastalığın bir başka tedavi yöntemiyse türk düşünürü iclal aydın'ın sözleridir : her şeye rağmen hayat güzeldir, çicekler, böcekler vs. yoksa bu hastalık yüzünden saçların aşırı dökülmüş, aşırı kilo almışsın, sinir sistemin alt üst olmuş vs. bunların hiçbiri sorun değildir...
--spoiler--
hastalığın bir başka tedavi yöntemiyse türk düşünürü iclal aydın'ın sözleridir : her şeye rağmen hayat güzeldir, çicekler, böcekler vs. yoksa bu hastalık yüzünden saçların aşırı dökülmüş, aşırı kilo almışsın, sinir sistemin alt üst olmuş vs. bunların hiçbiri sorun değildir...
--spoiler--

malesef herseyin bukadar kolay olmadigi hastalik, insani depresyona bile sokabiliyor. tabi bunun icin cocuklukta yasanmis olaylarda cok önemli.

(bkz: depresyon)
düzenli olarak kür şeklinde dere otu yemek yüksek veya düşük çalışan tiroit için mükemmel bir şifa kaynağıymış.her ikisinide engeleme gibi inanılmaz bir özelliği varmış. bende uyguluyorum bakalım....dereotunun tiroit bezinin çalışmasını nasıl düzene koyduğunu prof saraçoğlunun sitesinden okuyabilirsiniz. http://www.saracoglu.at/b...&kid=53&sirano=15
iyot eksikliğinden oluşan hastalıktır.
gizlisi var, saklısı var... ama her halukarda insan metabolizmasında ciddi arazlara sebebiyet veren illet mi illet bir hastalık...
büyümesini yavaşlatmak için yiyebileceğiniz sebzeler havuç ve dereotudur.
Tiroid bezlerinin büyümesi. Genelde sebebi t4 ve t3 hormonlarının üretilmesi için gerekli olan iyotun eksikliğidir.
Guatr hastası adam otobüse binmişti ama çocuğun biri gözlerini dikmiş, ona bakıyordu. Çocuğun bakışlarından adamcağızın sinirleri bozuldu ve:
- Bana bakmaya devam edersen, yerim seni! deyince; Çocuk cevabı verdi:
- Önce boğazındakini yut, sonra sıra bana gelsin!
çekilen ultrasonda nodül gözüktü,endrokrolonoji bolumunde biyopsi yaptilar.çok sukur temiz cikti.hormon degerlerimde normalmis,bu yuzden ilac kullanmaya gerek yokmus.
sadece yılda bir defa ultrason cekilecek noduller takip edilecekmiş.

edit:yaşadığım rahatsızlık hakkında bilgi verdim niye eksiledin,biyopsinin temiz çıkmasına mı orço?