bugün
- nickten isim tahmini yapmak25
- hakkımda bilmeniz gerekenler32
- bu saatte içen sözlük yazarları6
- 20 lik kızlara yazmaya utanmak4
- uyumadan kayda değer bir şey bırak3
- akrep burcu4
- kılıçdaroğlu'nun rozet töreni figüran iddiası16
- bilgi içeren entry girelim hadi6
- 55 kilo üstündeki sözlük kızları8
- kıl erkeğin süsüdür14
- her şey senin istediğin gibi olsaydı5
- yazarların şu an yapmak istedikleri şey10
- birader beyefendiler birader bey yazarlardır2
- görükle'ye gelen erkek yüklü kamyonet6
- yatın artık orçolar2
- grup seksin mantığı10
- nick vermeden bir yazara seslen14
- ioçk14
- dünyaya çocuk getirmek10
- her yaptığı olay olan insanlar3
- arkadaşlar bir şey dicem5
- nasıl yani hala kavga başlamadı mı6
- gece denize girmek4
- gecenin köründe5
- dünyanın en samimi cümlesi6
- şu an sözlüğü çift görüyorum2
- sadece 1 meyve seçme hakkı olsa seçilecek meyve2
- şarap içemeyen erkek6
- seni karım yapacağım3
- baş karakteri olmak istenilen roman4
- sözlükte kıllı erkek istemiyoruz5
- katatespizartmasinın mutfağına konuk olmak16
- geceye bir şarkı bırak7
- müslüman cinler2
- lazerle göğüs kullarını alan erkek5
- bikininin iç çamaşırından ne farkı var2
- abberline'ı kulaklarından tavana asmak6
- çaylak olunca intihar eden yazar5
- ilk oyunu ekmeleddin ihsanoğlu'na vermiş yazarlar2
- kıllı göbeğe başını yaslayıp uyumak6
- ford taunus6
- yazarların imrendiği kişi2
- yoğurt mayalayan kızı üzmek11
- nohut yaptım nası olmuş10
- çaresizlik2
- kafa açan insan5
- nervio burak demirbilek evliliği13
- pişt bi baksanıza buraya kankalarım8
- yorgun mermi vs nervio12
- son bira2
Ortak karakteri görme sinir kafasında ilerleyici tahribat yapan ve bu nedenle kör edici potansiyeli olan, genellikle göziçi basıncı yüksekliğiyle seyreden bir grup göz hastalığı glokom olarak anılır.
Glokom bazen yıllarca sessiz sedasız gözü körlüğe götürebilen sinsi, bazen de şiddetli ağrı, kusma, kızarıklık ve görme azalması tablosu yaratabilen acil bir hastalık olarak karşımıza çıkabilir.
Glokom tipleri Yaşa göre sınıflama
Konjenital ( 0 yaş),
infantil (0-2 yaş),
Juvenil(2-34 yaş ) ve
Erişkin (+35 yaş)
Mekanizmaya göre sınıflama
Gelişimsel ( Konjenital, infantil, ve juvenil)
Glokom bazen yıllarca sessiz sedasız gözü körlüğe götürebilen sinsi, bazen de şiddetli ağrı, kusma, kızarıklık ve görme azalması tablosu yaratabilen acil bir hastalık olarak karşımıza çıkabilir.
Glokom tipleri Yaşa göre sınıflama
Konjenital ( 0 yaş),
infantil (0-2 yaş),
Juvenil(2-34 yaş ) ve
Erişkin (+35 yaş)
Mekanizmaya göre sınıflama
Gelişimsel ( Konjenital, infantil, ve juvenil)
bazı bilimsel terimler ilk duyulduğunda anlamsız gelebilir ama resme ilgisi olmayan insanların bile van gogh'a ait eserleri görünce" bu eser van gogh'un" diyebilmelerini sağlayan (karakter taşımasını sağlayan) şeyin bu hastalıktan kaynaklandığını söylesem.... bu bilgiyi sunay akın'ın "ay hırsız" kitabında öğrenmiştim.
şöyle ki;
van gogh son dönem tablolarında lambaların ve yıldızların etrafını hep ışık çemberleriyle resmeder. yani van gogh bunu bir sanat tarzı olarak yapmamış, ışığın geldiği kaynakları görme yeteneğinin azalmasından böyle resmetmiştir.
van gogh'un intihar etmesine de gittikçe kötüleşen bu hastalığın neden olduğu düşünülür.
patates yiyenler ve gece kahvesi tabloları arasında üç yıl vardır. bir de tablolara bu bilgiyle bakınız.
van gogh, arkadaşına yazdığı bir mektupta gözündeki rahatsızlığın zaman zaman dayanılamayacak durumda olduğunu ifade etmiştir.
van gogh'un kendi çizdiği portresini de incelemeye alan doktorlar bir gözün göz bebeğinin diğerinden daha büyük olduğunu görüp tanı koymakta gecikmemişlerdir. çünkü bu hastalıkta göz bebeği büyüklüğü tipik bir belirtidir.
beni en çok şaşırtan ise bedri rahmi eyüboğlu'nun bu tanıyı doktorlardan daha önce koymuş olmasıydı.
dün gece van gogh'u gördüm rüyamda
ağlıyordu
gözünün üstünde bir pamuk
pamuktan kan sızıyordu
ağlıyordu
bir kulağını kesip
arkadaşına götürmüstü
ama kulağı değil
gözleri kanıyordu
ağlıyordu
şöyle ki;
van gogh son dönem tablolarında lambaların ve yıldızların etrafını hep ışık çemberleriyle resmeder. yani van gogh bunu bir sanat tarzı olarak yapmamış, ışığın geldiği kaynakları görme yeteneğinin azalmasından böyle resmetmiştir.
van gogh'un intihar etmesine de gittikçe kötüleşen bu hastalığın neden olduğu düşünülür.
patates yiyenler ve gece kahvesi tabloları arasında üç yıl vardır. bir de tablolara bu bilgiyle bakınız.
van gogh, arkadaşına yazdığı bir mektupta gözündeki rahatsızlığın zaman zaman dayanılamayacak durumda olduğunu ifade etmiştir.
van gogh'un kendi çizdiği portresini de incelemeye alan doktorlar bir gözün göz bebeğinin diğerinden daha büyük olduğunu görüp tanı koymakta gecikmemişlerdir. çünkü bu hastalıkta göz bebeği büyüklüğü tipik bir belirtidir.
beni en çok şaşırtan ise bedri rahmi eyüboğlu'nun bu tanıyı doktorlardan daha önce koymuş olmasıydı.
ağlıyordu
gözünün üstünde bir pamuk
pamuktan kan sızıyordu
ağlıyordu
bir kulağını kesip
arkadaşına götürmüstü
ama kulağı değil
gözleri kanıyordu
ağlıyordu