bugün

gencjeo ile ilgili genel tanıtım metnidir.

2003 yılının son aylarında kurulmuş olan ve 6-9 Mayıs 2004 tarihinde Karadeniz Teknik Üniversitesi Jeoloji Kulübü tarafından "Türkiye Birinci Jeoloji Mühendisliği Öğrencileri Buluşması"'nı düzenleyerek ilk etkinliğini yapan, Jeoloji Mühendisliği olan üniversitelerdeki toplulukların bir araya gelmesi ile oluşmuş ulusal birlikteliktir.

GençJeo: Jeoloji Mühendisliği Öğrencileri Ulusal Birliği

GençJeo üniversite Atatürk ilke ve devrimlerine bağlı, üniversite topluluklarının yönetmelikleri ile çerçevelendirilmiş bir yapıda, hiçbir siyaset içermeyen bir öğrenci birliği; Üniversite topluluklarının bir üst birlikteliği konumundadır. Bu zamana kadar yapılan etkinliklerde belirli ilkeleri esas edinmiştir. (bkz: GençJeo ilkeleri) Düzenlemekte olduğu bilimsel teknik içerikli kültürel sosyal faaliyetler ile jeoloji mühendisliği alanında okuyan tüm öğrencilerin mesleki ve kişisel gelişimlerini sağlamayı, yeryüzü ve yerküre kültürü kavramını geliştirmeyi ve topluluğu bulunmayan üniversitelerde toplulukların kurulması için gerekli desteğin sağlanarak öğrencilerin etkinleştirilmesini amaç edinmiştir. (bkz: Gençjeo amaçları)

ilk etkinliğin teknik gezi kısmında Sümela, Yoroz(Akçaabat) burnundaki yastık lavlar, bölgenin önemli jeolojik oluşumları arasında yer alan ve bir Heyelan Gölü olan Sera Gölü gezilmiş, Yoroz gölü, Gümüşhane civarındaki pirit yatakları incelenerek katılımcılar tarafından örnek alınması sağlanmıştır. Doğu Pontidin Güney Zonunda Kırıklı (gümüşhane) vadisinden başlayarak Doğu Karadeniz jeolojisi hakkında detaylı bilgi verilmiş, uygulamalı jeoloji alanında 23 Haziran 1988 tarihinde toprak kayması yaşanan Maçka - Çatak Bölgesi ve heyelan ardından buraya yapılan tünel incelenmiş, bölgedeki altıgen yapılı bazalt sütunları katılımcılara gösterilmiştir. Yine 1 Eylül 1977 tarihinde açılan ve Türkiye'nin en uzun karayolu tüneli olan 1960 metre uzunluğunda 11.20 metre genişliğindeki Zigana Tüneli geçilerek, Trabzon-Erzurum karayolunu birbirine bağlayan tünel hakkında katılımcılara bilgi verilmiştir. Bunun dışında Trabzon ve civarındaki tarihi turistik mekanlar öğrencilere gezdirilerek, akşamları da sosyal etkinlikler düzenlenmiştir. Buluşmanın ilk günü akşam yemeği gemi ile Akçabat'a geçilerek gerçekleştirilmiştir.

ikinci etkinlik ilk etkinliğin hemen 3 ay ardından Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi'ndeki öğrencilerin etkinlik için kurduğu üniversiteye bağlı "Yüzüncü Yıl Üniversitesi Jeoloji Topluluğu"(YÜJEOT) tarafından düzenlenen "Türkiye Birinci Jeoloji Mühendisliği Öğrencileri Yaz Kampı"'dır. Gerçekleştirildiği dönemde Doğu Anadolu'daki terör olaylarına ve etkinliğin yaz aylarında ilan edilmiş olmasına rağmen birçok üniversiteden sağlanan katılım ile 4 günlük etkinliğin sadece teknik gezi kısmında 1500km'den fazla yol katedilerek Nemrut Volkanı(Kalderası), Van Gölü turu ile yol üzerindeki bütün jeolojik birimler, Van-Doğu Beyazıt arasındaki volkan ürünleri ve bölgenin jeolojisi anlatılmış, Çaldıran Fayı, Tendürek Volkanı üzerinden geçilerek Büyük ve Küçük Ağrı dağı görülmüştür. Yine Avrasya ve Arap plakaları arasındaki ilişkiler yerinde gözlemlenmiş, bölge ve civar coğrafyadaki ait önemli jeolojik yapılar öğrencilere gösterilmiştir. Akşam düzenlenen sosyal etkinlikler ve gidilen tarihi turistik yerler ile katılımcılara bu kadar kısa sürede hazırlandığına inanılamayacak türden bir organizasyon sunulmuştur.

Üçüncü GençJeo etkinliği "Türkiye ikinci Jeoloji Mühendisliği Öğrencileri Buluşması"'dır. Akdeniz Üniversitesi Yer Bilimleri Topluluğu bu ulusal organizasyon için kurulmuş ve 27-30 Nisan 2005 tarihleri arasında 4 gün boyunca süren etkinliğe ev sahipliği yapmıştır. Bölge civarının jeolojisi, jeoloji ile ilgili çok sayıda sunum, teknik geziler ve öğrenci oturumlar ile bilimsel teknik içeriğe dair sunulabilecek materyal aktarılmış; şehir turu, gece eğlenceleri, tarihi ve turistik mekanların gezilmesi ile de antalya ve civarına ait kültürel sosyal içerikli çalışmalar yürütülmüş, buluşmaların gelenekselleştirilmesine karar verilmiştir. Teknik geziler kapsamında KorkuTeli Mevkii, Naldöken Fayı gezilmiş, Antalya DSi'deki mühendisler eşliğinde Kırkgözler Su Kaynakları, Thermessos görülerek katılımcılara bölge ve jeolojisi hakkında detaylı bilgi verilmiştir. Yine buluşmanın yapıldığı tarihte Karadeniz Teknik Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof.Dr.Burhan SADIKLAR'ın da katılımlarıyla kendisininde çalışma alanlarından biri olan Alanya Metamorfikleri gezilmiş, bölge ve Barit yatakları hakkında bilgi verilerek örnek alımı sağlanmıştır.

Planlanıp gerçekleştirilemeyen "Türkiye ikinci Jeoloji Mühendisliği Öğrencileri Yaz Kampı" Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Jeoloji Topluluğu tarafından yürütülmek istenmişse de yaşanan bazı teknik ve idari aksaklıklar nedeniyle gerçekleştirilememiş bunun üzerine yaz kamplarının dileyen üniversitelerin olması halinde tüm katılımcı üniversitelerin oyları ile üniversitelere verilmesine karar verilmiştir.

Dördüncü GençJeo etkinliği "Türkiye Üçüncü Jeoloji Mühendisliği Öğrencileri Buluşması" milat niteliğindeki GençJeo etkinlikleri arasında yer almaktadır. Bilimsel Teknik içerikli Kültürel Sosyal etkinlik olarak adlandırılan buluşmaların içerik dağılımının nasıl olması gerektiğine dair önceki yıllarda toplu alınan kararlar sonrasında çok iyi bir şekilde uygulamaya konulmuş bir organizasyondur. 3-6 Mayıs 2006 tarihleri arasında Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Jeoloji Öğrenci Topluluğu tarafından yürütülen üçüncü buluşma Hacettepe Üniversitesi rektörü Prof.Dr.Tunçalp ÖZGEN'in tebrik ve teşvik mektupları ve Kadir Has Üniversitesi rektörü Prof.Dr.Yücel YILMAZ'ın katılım ve sunumları ile ayrı bir anlam ve önem kazanmıştır. Buluşmanın ilk günü arazi ile başlayıp biga yarımadasının jeolojisi, troia fayı, gelibolu yarımadasının jeolojisi, bölgenin depremselliği, jeotermal kaynakları ile potansiyeli ve jeolojik oluşumları konusunda bölüm hocaları fakülte dekanı(Prof.Dr.Salih Zeki TUTKUN) ve Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı ile Samsun'daki BP'nin ortak platformundaki baş mühendislerden Prof.Dr.Doğan PERiNÇEK'in de katılımı ile büyük bir arazi gezisi yapılmıştır. Öğrenci sorunları oturumuna ise mesleğin duayenlerinden Ankara Üniversitesi öğretim üyesi Prof.Dr.Ergün GÖKTEN ve kapatılan Yer Bilimleri Kurumu eski başkanı Tahir ÖNGÖR'ün de katılımı ile gerçekleştirilmiştir.

Bu etkinlikler dışında 19 Eylül 2005 tarihinde mirc kanalı üzerinden gerçekleştirilmiş ve 59 katılımcının yer aldığı bir adet GençJeo Online Zirvesi bulunmaktadır.

2004 yılı içerisinde http://www.gencjeo.org ağ alanı adresi ve gencjeo@yahoogroups.com e-posta grubu alınarak hizmete sokulmuş, ancak ilgi ve desteğin hızla büyümesine rağmen 2004 yılı sonuna kadar mevcut alanlar çok güncel işletilememiştir. Bu tarihten sonra günlük mailleri ile kullanıcılarına ulaşır hale gelmiştir. Ana sayfa ve flash için:

http://www.gencjeo.org

2006 yılında deneme amaçlı ilk forumları açılmış 90 gün içerisinde 650'den fazla jeoloji mühendisliği öğrencisi üyesi ile beklenin ötesinde ancak layık olduğuna inanılan bir ilgi görmüştür. 2006 Eylül ayı başında kontrol edilemeyen büyüme nedeniyle yeterli olmayan server altyapısı nedeniyle alan daha da büyümeden sonlandırılmış; kapanan forum 10 Kasım 2006 tarihinde daha gelişmiş bir altyapı desteği ve 17 üniversitenin jeoloji mühendisliği bölümü öğrencilerinin de çalışmaları ile yeniden işler hale gelmiştir.

http://forum.gencjeo.org

Sözlüğün (bkz: gençjeo sözlük) ve forumun yeniden açılması ile 3. yaş etkinlikleri kapsamında Kocaeli Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Kulübü'nden öğrencilerin ve Niğde Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği öğrencilerinin organizasyonu altında 25-26 Kasım 2006 tarihleri arasında Kocaeli'nde Kocaeli Zirvesi adı altında ve 10-11 Aralık 2006 tarihleri arasında Niğde'de Niğde Zirvesi adı altında iki adette Zirve gerçekleştirilmiştir.

Gençjeo Ağ alanı içerisinde çok sayıda bileşen bulunmaktadır. Bunların başında web sayfası ve forum ile sözlük gelmektedir. Yine tüm üniversite topluluklarına sağlanmış ve devredilmiş olan eposta sistemi, her üniversite için açılmış bölüm forumu ve gençjeo ağ alanı içerisinde alt alan şeklinde dileyen tüm topluluklara sunulan internet topluluk internet sayfaları bu bileşenlerin içerisinde yer almaktadır. Bunlar dışında projelendirilmiş ve altyapı çalışmaları sürmekte olan 5 bileşen daha bulunmaktadır.

Türkiye Dördüncü Jeoloji Mühendisliği Öğrencileri Buluşması ise Niğde Üniversitesi'nin çatısı altında ve evsahipliğinde Kapadokya Yer Bilimleri Topluluğu tarafından mayıs 2007'de Niğde'de gerçekleştirilecektir. (bkz: GençJeo Etkinlikleri)

Buna rağmen bazı çevreler bilimsel etkinlikleri dahi yokken çıkarlarına ters düştüğü için, çeşitli ortamlarda GençJeo'yu karalamaya çalışmaktadır. Böyle tipitiplerin burada da çıkacağı düşünülmektedir.
milliyetci, ırkcı ve siyasi olmadığını idda eden fakat olan,her üyesinin eninde sonunda öyle ya da böyle jeoloji mühendisleri odasına üye olacağı,tanınmayan eğlence grubu...

(bkz: jmo nun tanımadığı ulusal birlikçiler)
(bkz: jmo ve jeogenç örgütlülüğü)