bugün

kime göre,neye göre kavramının anlatmaya çalıştığı olaydır...
(bkz: görelilik)
(bkz: izafiyet)
(bkz: izafiyet teorisi)
(bkz: rölativite)
albert einstein tarafından ortaya atılmış ve ispatlanmış izafiyet teorisi.
hiç farkında olmamamıza rağmen her daim hayatımızın parçası kavram. bütün düşüncelerimiz, hislerimiz, hareketlerimiz bizim ya da diğer insanların başka düşünce, his ve hareketlerine göre bir anlam kazanıyor. yanlış olmasa doğru olur muydu, nefret olmasa sevginin ne anlamı kalırdı gibi önermelerle açıklanabilir. ayrıca yaptığımız hareketlerin toplum içerisindeki manası da yine toplumun ortalama yapısına göreceli olarak ortaya çıkar. konya'da * yolda sevgilinizle öpüşmeniz halinde herkesin dikkatini çekip, terbiyesiz olarak damgalanırken, avrupa'da kimse dönüp bakmaz bile. sınavdan aldığınız 80 puan sizin için yetersizken, başkası o not için neler vermeye hazırdır. özenip bezenip yazdığınız bir entrye bir başkası saçma bulduğu için eksi verir.

işte bu noktada bütün sorunlar ortaya çıkıyor. etrafımızda gelişen olayları değerlendirirken kendi değer ve yargılarımızı kriter olarak kullanıyoruz ve onlara göreceli olarak yanlış ya da doğru diyoruz. oysaki o olayları bulundukları şartlar içinde değerlendirirsek daha farklı sonuçlara varmamız hiç de şaşırtıcı olmaz. buna da kısaca hoşgörü diyebiliriz.
(bkz: görecelik kuramı)
insanın her şeyin ölçüsü olması. *
umut fakirlerinin züğürt tesellisi. bazen..
doğrusu görecilik * * olmalıdır.
nesne ve materyalleri, zihnimizkide şablonları deneyimlediğimiz ölçüde, anlamlandırmamızdır. söz gelimi, doğuştan görme yetisi bulunmayan birisinde, renk kavramı yoktur. aynı zamanda; sarılığa tutulsanız kırmızı rengi sarı görebilirsiniz. Renk kumaşta değil, gözlerdedir. bununla birlikte; önümüzdeki bir kap su, elimizi soğuksa sıcak; elimiz sıcaksa soğuktur bize göre.
bakan göze göre değişkenlik gösteren durum.

çok bilimsel gördüm kendimi.
bu kavramı uygulamalı görmek isterseniz how i met your mother 8. sezon 17. bölümü izleyin derim.
acil kaçış sözcüğü...
Üstüne düşünülecek, çeşit çeşit ve uzun uzun tanımlar yapılabilecek bir kelime.

Örneğin sosyal yaşamda, güzellik görecelidir, bilgelik görecelidir. Herkesin olaylara bakış açısı farklıdır.

Ya da bilimde, görecelilik teoremi, zaman kavramı ve dördüncü boyut kavramı işin içine girer ki bol bol düşünmeyi gerektirir.
kişiye göre değişebilme durumu.
Görecilik ya da başka deyiş ile rölativizm felsefenin damarlarından biridir.

Temel olarak Bakış açısı etkin olan değerlendirme farklarıdır.
ürgüp görece'de doğmuş kişilerin hareketlerinin genel tanımı...
Neye göre ve kime göre?

Görecelilik bile göreceye göre değişirdir.