bugün

final sürümünün çıkış tarihi 20 aralık 2011 dir.
son dönemin en hızlı internet tarayıcısı olacağı yönünde iddialar olduğuna dair haberler dolaşmaktadır. önceki sürümlere göre hızlarını %30 arttırmışlar.
(bkz: firefox aurora/#13489527)

aurora adıyla sürülen ve ilk demosunu 2011 ağustos ayında yayınlanan firefox sürümü.

en son güncelleştirmesiyle birlikte 24 ekim 2011 saat 07:17'de 9.0a2 demo versiyonu çıkmıştır. *

şuradan indirilebilir:

http://ftp.mozilla.org/pu...en-US.win32.installer.exe

ekran görüntüsü şu şekil;

görsel
geçtiğimiz günlerde mozilla kurumunun radikal bir değişime gitmesi sonucu firefox 9 yani lansman adıyla firefox aurora adı bir üst versiyon da kullanılacak.

ve artık son kullanıcıların dilinde "aurora" kullanıyorum olacak. misal google chrome kullanıcıları sadece "chrome" adını kullanır. bu strateji artık firefox'da da yerini almış bulunuyor.

bu arada yanılmıyorsam son güncellemelere müdahil olan kullanıcılar (olmayanlar haliyle 8 i kullanıyor) şuan da bu sürümü kullanmakta.

şuan ki ekran görüntüsü şu şekildedir:

görsel

daha önceki şu entrymde #13489547 olduğu gibi önceki karara göre (yani radikal karar alınmadan önceki) ekran görüntüsü şu şekildi.

görsel
chrome'a pazar payında geçilen, fakat benim hala sempatiğim olan tarayıcı. bu sürüm ile chrome'a geçme denemesi vol. 432132 de yalan olacak gibi.
birçok kişinin internet explorer veya google chrome' den daha çok kullandığı bir tarayıcı çeşitidir.
yeni özellikler ve genel geliştirmeler dışında arayüzdeki ufak detay değişiklikleri ile kullanıcısını sevindirendir.
chrome'a geçiş denemesi vol.1313123 'ü sona erdirmiş tarayıcı. iyidir, candır.
"felfesi farklı" tarayıcı.
görsel
http://www.mozilla.org/tr/firefox/new/
önceki tüm versiyonları sürekli donan, yavaş çalışan ve ram canavarı olan tarayıcının 9. versiyonu. bu ram canavarlığının nedeni diğer tarayıcıların aksine windows'un kendi uygulama programlama arabirimi yerine xul dilini kullanmasıdır. Firefox ilk programlandığında, geliştiriciler XUL dili yerine Windows'un kendi arabirimini kullanmak arasında kararsız kaldılar. Ama sonradan tüm işletim sistemlerinde aynı yazılımı kullanmalarına olanak sağlayacağı için XUL dilini tercih ettiler. Ama ne yazık ki Firefox'un kullandığı Gecko zamanla büyüdükçe XUL da çok hafıza ve işlemci kullanmaya başladı.

Firefox'un yapımcıları bunun farkında ama XUL'u bırakıp yerine Windows'un kendi arabirimini kullanmaları için Firefox'u baştan yazmaları, yeni programcılar işe almaları gerekiyor ve daha da kötüsü bu, eski eklentilerin artık çalışmayacağı anlamına geliyor. O yüzden durumu değiştirebilmeleri çok zor.