bugün

Belgegeçer.Yazılı, bilgi ve belgelerin telefon sistemi vasıtasıyla bir yerden bir yere iletilmesini anında sağlayan araç.
icat isimlerini de türkçeleştirmek isteyen türk dil kurumunun "belgegeçer" karşılığını önerdiği aygıt.
Fransızca fac-similé (tıpkı basım) sözünün kısaltması olan ve dilimize bu şekilde yerleşmiş kelimedir.
izmitte bir dükkanın fask olarak ilan hazırlattığı araç. ayrıca stajyerlerin sevmediği hödödür kendisi.

edit: bir de halk arasında fakıs şeklinde okunmuşluğu da vardır!
(bkz: fax)
iskoç felsefeci ve psikolog alexander bain, 1842 yılında faks makinasını icat etmiştir. 1924 yılında ilerleyen teknolojiyle birlikte faks makinası ilk kez gazeteler tarafından kullanılmaya başlamıştır.
fakstır.

belgegeçer ne ya? bu mudur yani türkçe'ye çevirebilme kabiliyetimiz?
(bkz: uefa)
2013 yılında bile kullanıldığını gördüğümüz araç.
yıl olmuş 2013 hala bireysel işlemlerden faks isteyen özel kurumlar var. ulan kaç kişinin evinde faks var ki, birde sayfalarca belge istiyorlar. bildiğin gereksizlik...
TDk'nin "belgegeç" olarak turkcelestirdigi sozcuk.
Belgegeçer olarak çeviren üstün zekalı tdk yetkilisine söylüyorum. Böyle saçma sapan şeyler yapacağınıza sitenizden öneri bekleseniz güncel jargona uygun kelimeler bulursunuz.

Ne bileyim faks yerine Evraktar kelimesi bile daha iyi olurdu.
Real madridin, fenerbahÇe klubüyle yakından ilişkilerini yürüttüğü iletişim aleti.
iskoç Alexander Bain 27 Kasım 1843 yılında ilk faks makinası (faksimil) için patent başvurusunda bulundu. Bain'in tasarladığı faks makinası ana hatlarıyla günümüzde kullanılan sisteme benzemektedir. Belgenin beyaz ve siyah kısımlarının tanımlanarak iletilmesi ilkesine dayanıyordu. iletken bir madde üzerinde elektriksel olarak haritalama işlemi için sarkaçlar kullanılmasını önermiş fakat bu sistemi hiçbir zaman uygulayamamıştır. 1848 yılında ingiltere'de bir fizikçi (Frederick Bakewell) daha geliştirilmiş bir versiyonu için patent aldı. Yine ingiltere'de halka açık bir sergide ilk defa bir belge iletimini gerçekleştirdi.

Tüm bu çabalar ticari anlamda sonuçsuz kalmıştı. Ticari başarıyı yakalayan ilk faks makinasını ise italyan Giovanni Caselli icat etti. Caselli Bain ve Bakewell'in sistemlerini harmanlayarak ortaya yeni bir sistem çıkarmıştı.Pantelgraf adını verdiği buluşun ortaya çıkması 10 yıl sürmüştü. 1861 yılında patentini aldı. Fransız hükümetince kullanılmaya başlandı.
Faks makinasının başlangıçta oldukça başarılı olması telgraf sisteminin korunması adına fazla yaygınlaştırılamadı. Çıkan savaşlar nedeniyle döşenen hatların kullanılamaz hale gelmesiyle faks sistemi uzun süre ortalardan kaybolacaktı. 20. YY'da Alman Alexander Korn fotoelektrik tarama adında bir sistem geliştirdi. Hernekadar yeni bir sistem gibi görünsede mantık aynıydı. Bu sistem sayesinde hertürlü belge gönderilebiliyordu ve sarkaçlara gerek duyulmuyordu. Telefonun yaygınlaşması telgrafın sonunu hazırladı. Böylece faks kullanımı yaygınlaştı ve iş dünyasında çokça kullanılır hale geldi.
belgegeçer diyen zat zannımca bilgisayar diyen zata öykünmüş amma velakin teknolojiye isim bulmak maharet işidir uydurma işi değil.
Digitürk'ün üyelikten ayrılmak isteyenlerden istediği şey. Eskiden öyle bi alet varmış. Telefon gibi dıt dıt falan yapıyomuş. Anlattılar da canlandıramadım.
bir dönemin fotokopi makinesi büyüklüğünde bir cihazı. gazetelerin kullandığı ve baskı yaptıkları fotoğrafın altına "faks yoluyla izmir ya da ankara şehrinden alınmıştır" diye yazacak derecede övünç kaynağı bir cihaz. artık yavaş yavaş, şirket yazıhanelerinin köşelerinde unutulmaya yüz tutmuş küçük cihazlara dönüştüler.
görsel