bugün

kurtuluş savaşında süvari kolordu komutanı. son akıncı.
9 eylülde izmir e ilk giren komutanlardan.
5000 atlıyla 50.000 düşmanın arasına dalan adam. büzük ister.
izmir'de bir semt adı.
üçkuyular semtinde bulunan meydanın adı.
buca'dan 271 numaralı otobüs ile gidilebilecek olan semt.
askerlerinin cesaretini yitirdiği bir sırada, atına atlayarak düşman hatlarına tek başına ilerleyen milli mücadele komutanı.
izmir' in üçkuyular semtinde, adını taşıyan meydanda bir de büstü bulunan * cesaretiyle ünlü milli mücadele kumandanı.
1966 yılında Fahrettin Altay Paşa, Altay kulübünü ziyaretinde Altay soyadını nasıl aldığını şöyle anlatır:

Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Paşa ile mütareke yıllarında izmir'i ziyaretimizde Altay bir ingiliz donanma karması ile Alsancak'da oynuyordu. Maçı beraber izledik. Altay çok güzel bir oyundan sonra ingilizleri yenince Ulu Önder çok duygulandı, gururlandı ve Altay için takdirlerini belirtti. Aradan epey zaman geçti. Gazi Mustafa Kemal Paşa, iran ile bir sınır anlaşmazlığını halletmek üzere beni görevlendirdi ve Tebrize gittim. Tebrizde bulunduğum sırada mecliste soyadı kanunu müzakere edilmiş ve ittifakla Gazi Mustafa Kemal Paşaya Atatürk soyadı verilmişti. Bütün yurt kendisini yeni soyadından dolayı tebrik ediyordu. Ben de hemen bir telgraf çekmiş ve kendilerini kutlamıştım. Atatürk'ten ertesi gün gelen cevab-ı telgraf şöyle idi:

'Sayın Fahrettin Altay Paşa, Ben de seni tebrik eder Altay gibi şanlı şerefli günler dilerim.'

Telgrafı aldığım zaman gözlerim dolu idi. Atatürk çok mutehassıs olduğu ve beraberce izlediğimiz Altay maçının hatırasına izafeten bana Altay soyadını layık görmüştü.
kaynak : wikipedia
Fahrettin Altay (1880 & 25 Ekim 1974) Türk Kurtuluş Savaşı kahramanlarından asker ve politikacı. Başkomutanlık Meydan Savaşı'nda Yunan Ordusu’nu kovalayarak izmir'e giren ilk Türk süvarilerinin komutanıdır.

1880 yılında Arnavutlukun işkodra kentinde doğdu. 1902 yılında Harp Akademisini bitirdi. ilk görev yeri olan Dersim ve çevresinde 8 yıl görev yaptı. 1913te, Çatalca Aşiret Süvari Tugayının başında Balkan Savaşı sonrasında Edirneye kadar gelen Bulgar ordusunu püskürttü. I. Dünya Savaşı bittiğinde 12. Kolordu kumandanıydı.

Kurtuluş Savaşı boyunca 12. Kolordu Kumandanı olarak Delibaş isyanının bastırılmasında, 1. ve 2. inönü Savaşlarında Sakarya Savaşında görev aldı. 1921de tümgeneralliğe (bkz: mirlivalık)yükseltildi ve Süvari Grup Komutanı oldu. Kurtuluş Savaşının son yıllarında Uşak, Afyon, Alaşehir çevresindeki çarpışmalarda süvarileri büyük hizmet gördü. Kaçan Yunan ordusunu kovalayarak izmire giren ilk süvari birlikleri Altayın komutasındaydı. Bu başarılardan sonra korgeneralliğe (bkz: feriklik) yükseltildi.

izmir'in kurtarılmasından sonra emrindeki Süvari Kolordusu ile Çanakkale Boğazı üzerinden istanbul'a yöneldi. Bunun üzerine ingiltere, Fransa ve Kanada'da siyasi etkileri olan Çanakkale Krizi oluştu.

I. dönem TBMMde Mersin milletvekili olarak bulunuyordu ama devamlı cephede görev yapmaktaydı. II. Dönem TBMMde gene izmir milletvekili olarak yer aldı. Askerlik ve milletvekilliğini birlikte yürütmesi mümkün olmayınca Atatürkün isteğine uyarak meclisten ayrıldı ve orduda kaldı.

1933te 1. Ordu Komutanlığına getirildi. Aynı yıl iran ve Afganistan arasındaki sınır anlaşmazlığında hakemlik yaptı. Hazırladığı rapor anlaşmazlığın çözümlenmesinde yararlı oldu.

1945'te, Yüksek Askeri Şüra üyeliği sırasında yaş haddinden emekliye ayrıldı.

1946-1950 yılları arasında CHP'den Burdur milletvekilliği yaptı. 1950den sonra siyasi hayattan da çekilerek istanbul'a yerleşti. 25 Ekim 1974de hayatını kaybetti. Mezarı, Ankara'daki Devlet Mezarlığı'ndadır
(bkz: seyfettin altaylı)
efsane medine müdafası kahramanı.
kurtuluş savaşının cesur figürlerinden birisi. atına bindimi hedefine varana kadar inmeyenlerden. tabiri caizse yaşı, fiziki durumu önemli değil. o tam bir süvaridir. belki de dünya tarihinin son süvarilerindendir. bu gayet mümkün. izmir'e girişi ise destanlara konu olmalıdır kanımca.

düşünsenize, işgal altındaki topraklarda yaşayan ailenizin evine kurtarıcı kumandan olarak dönüyorsunuz ve annenize, ailenize koşuyorsunuz savaş hala devam ederken. fahrettin paşa da evine koşarken eminim bir çocuktan farksızdı.

altay soyadına gelince. altay soyadı, atatürk tarafından ona verilmiştir. altay'ın maçını izlemişlerdir beraber ve altay kazanmıştır. fahrettin paşaya telgrafla tebliğ edilmiştir bu soyad. atatürk tarafından. bu soyada sahip olduğunu öğrendiğindeki sevinci de çocuktan farksızdır netekim.
kurtuluş savaşı'nın cesur komutanlarından. izmir'e giren ilk komutanlardan. soyadını "altay spor kulübü"'nden alır, ve bu soyadını kendisine altay'ın azınlık takımlarına karşı başarılarından dolayı bizzat atatürk vermiştir.
12 Ocak 1880'de o dönem Osmanlı toprağı olan Arnavut'luğa bağlı işkodra'da dünyaya gelmiş, 25 Ekim 1974'de istanbul Emirgan'da hayata gözlerini yummuş olan Türk Asker'i ve Siyasetçi'dir. izmir'e giren ilk Türk Süvarileri'nin Komutanı'dır. istiklal Madalyası sahibidir.
refet bele tarafından ''gel konuşalım'' diye haber gönderilip tren ile ankara' ya kaçırılarak milli mücadele saflarına çekilen süvari kolordu komutanı.
balçova belediyespor'un 2 yıl önceki adını veren balçova'nın bir mahallesi.
izmir ili karabağlar ilçesine bağlı bir mahalle.
milli mücadelede en etkileyici muharip sınıf olan süvarilerin komutanı. Altay tankı ismini fahrettin altay paşa'dan alır.
Simdi o yesillerde bina otopark falan var. Bir tek ortadaki yesil duruyor onada secimlerde bayrak falan asiyolar.
değerli komutanın kaleme aldığı "on yıl savaşı ve öncesi 1912-1922" isimli hatıratı, tarihe tanıklığı açısından mutlaka okunmalıdır.
Sultan alaadinin kemiklerini mezardan çıkarıp köpeklere atan köpek
izmir metro son durağın adı.
büyük kahramanlarımızdandır.

hizmetleri saymakla bitmez.

fakat büyük taarruz sırasında ahır dağını dolaşmakta yavaş kalınca yunan ordusunun bir kısmı kaçmayı başardı. kaçanlar ağır silahlarını bırakmıştı. sorun şu ki yunan hükümeti kaçanları ve acil toplanan askerleri doğru trakya'ya gönderdi. böylece silah, eğitim ve moral durumu iyi olmasa da trakya'da 80.000 kişilik bir yunan kuvveti toplandı. lozan'da işimizi zorlaştıran faktörlerden biri de bu kuvvetti.

ahır dağı geçişinde zamanlamanın tutmaması kendi kusurundan mıdır bilmiyorum. fakat savaşta olur böyle şeyler. hiçbir şey planlandığı gibi gitmez.
istiklal savaşında büyük başarıyla
savaşan süvari kolordusunun komutanı.
arnavut asıllıdır .
allah rahmet eylesin .
görsel

Fahrettin Altay Paşa ve kurmayları, Kurtuluş Savaşı sırasında harekât planı üzerinde çalışırken. (Örses Arşivi).