ısı değiştiricisi. bir ortamdan diğer bir ortama konveksiyonla ısı geçişini sağlayan cihaz.
halk arasında buhardan envayi çeşit enerji üretilmesi olayına denir. mesela kuleli askeri lisesinde esanjör dairesi hem yemekleri pişirir hemde mekanı ısıtır.
(bkz: heat exchanger)
bunların bir kaynaklı bir de contalı olanları mevcuttur. kaynaklı ısı eşanjörlerinin en küçük boylarından birini evinizdeki kombide görebilirsiniz. contalı olanlara örnek olarak ise pastörizatör verilebilir.,
fransızcadan gelme bir kelimedie. aslı "ısı değiştiricidir"
içerisindeki sıvı veya gazın birbiri ile karışmadan, ısı transferini gerçekleştiren devre elemanıdır. bu transfer "z" şeklindeki yataklarla sağlanır.
Boru tipi ve plakalı olmak üzere iki ana gruba ayrılır.
her türlü ısı alış verişinde kullanılan ve yerine göre özel üretile bilen tesisat ürünü.
tanıdığınız bir makine mühendisi varsa ondan, çok daha detaylı bilgi sömüre bilirsiniz.
eğer, 'bilmiyorum'... derlerse inanmayın, onlardan daha iyi kimse bilemez. * **
ismi exchanger kelimesinden türemiştir. son yıllarda boru tip eşanjörler demode olmuş, yerinin hızla plakalı ısı değiştiricileri (plate type heat exchangers) almıştır. temel mantık, iki akışkanı birbirine karıştırmadan ısı transferine maruz bırakmaktır.

mesela bir üretim tesisinde işçilerin duş alması için kullanım sıcak suyu (duş)elde etmek istiyorsunuz ve hali hazırda herhangi bir kaynaktan gelen sıcak suyunuz var (diyelim ki 90 C). işte bu sıcak suyu eşanjörün girişine sokarsınız. girişten kasıt primer devredir. kullanım suyunun çıkışı 70C hesaplanır. yani sıcak suyumuz çıkış (sekonder) devresine 20C delta T lik bir enerji bırakmış oluyor.

Şimdi gelelim duş suyuna. Şebeke suyu yaklaşık olarak 10C dir ve ideal duş suyunun da 60C sıcaklıkta olması gerekir. sekonder devredeki delta T 50C lik fark primerin bıraktığı delta T 20C den sağlanır ve akışkanlar karışmadan ısı transferi sağlanmış olur.

eşanjör sirkülasyon pompası seçilirken sekonder devrenin basınç kaybı göz önünde bulundurmalıdır. esasen hem primer hem de sekonder devrenin basınç kayıpları bilinmelidir.

Eşanjör seçiminde: ya eşanjör kapasitesi (kw, kca/h,..) primer sekonder debileri (m3/h), ya da eşanjör kapasitesi ve primer sekonder giriş çıkış sıcaklıklar bilinmelidir. basınç kayıpları ön görülmüşse bunlar da işleme katılabilir, yoksa çok sorun değildir.

Primer (ısıtıcı devre) her zaman sıcak su değildir. buhar da olabilir. Buhar kısmında basınç kaybı hesaplanmaz. Eğer primer devre buhar denirse müşteriden kapasite, sekonder devre sıcaklıkları ve buharın basıncı öğrenilmelidir.

aynı mantıkla soğutma eşanjörü de yapılmaktadır. (Örneğin pres yağı soğutma eşanjörü)
Ulan iyi güzel reklam yapıyosunuz da eşanjörün ne olduğunu bilen yok burda.
eşanjör ; sıcak bir akışkanı kullanaran ya da buharı başka bir akışkanı ısıtan cihaz ( birbirlerine karıştırmadan).
iki akışkan arasında ısı değişimi sağlayan bir araç. genellikle endüstriyel alanlarda kullanılır. iki tip eşanjör vardır. eski tip olan borulu eşanjördür. diğer eşanjör tipi ise plaka tipidir.
ısı transferi dersleriyle tasarımına girizgah yapılan başlıca ekipmanlardan önde geleni.
Borulu Eşanjör Üretimi Konusunda Kapsamlı Bilgi için Buraya da Bakabilirsiniz
https://acesprocess.com/urunler/borulu-esanjor/