bugün

işletmelerin, birlikte çalıştıkları işletmeler ya da tedarikçileriyle iletişim kurmak için kullandıkları bilgi sistemleridir.
ekstranet bir işletmenin işletme dışındaki paydaşları ile veri ve enformasyon paylaşımı amacı ile teşkil ettiği bilgisayar ağıdır. ekstranetler yetkili paydaşlara şirket intranetinin belirli bölümlerine kurum dışından ve genellikle internet üzerinden erişim yetkisi verilerek oluşturulur. ekstranetler aracılığı ile kurumlar şubelerini merkezlerine ve birbirlerine bağlar. tedarikçileri ile başta planlama, sipariş verme, ve ödeme olmak üzere iş süreçlerini entegre etme olanağına kavuşur. ortakları ile birlikte gerçekleştirdikleri projeleri tek bir sistem üzerinden yönetir. müşterileri ile enformasyon ve belge paylaşır; ürün ve hizmet desteği sunar. aynı kurumun farklı amaçlara hizmet eden ve farklı paydaşlara açık, farklı ekstranetleri bulunabilir.
ekstranetler üzerinde veri güvenliği, erişim ve kimlik doğrulama protokolleri yolu ile sağlanmaktadır. kimlik doğrulama için kullanıcı adı ve şifresinin yanısıra bazen kullanıcının ip adresinden de yararlanılmaktadır. veri yolları üzerinde, veri ve enformasyon iletişimin gizliliği için açık ya da kapalı algoritmalar kullanılarak şifreleme yapılmaktadır. kapalı algoritmalar yolu ile internet üzerinde sanal veri tünelleri oluşturmak; internet'i sanki özel bir geniş alan ağı imişçesine kullanmak mümkündür. bu türden ekstranetlere sanal özel ağ denir. ekstranetlere erişim güvenliği için güvenlik kalkanları kullanılır.
özel bir intranet türüdür. intranetten farklı olarak, firma dışından da yetkili kullanıcılar sisteme girebilir.
internet üzerinden de hizmet verirken kendi prensiplerinden ödün vermeyen intranet ağıdır.

özel ağınızdaki iletişiminize ek olarak büyük örümcek ağından da faydalanmanızı sağlar.

örneğin kıtalar arası ofisleri olan bir şirketin internet üzerinden kullanmış olduğu güvenlikli ağ bir extranettir.