bugün

türk ordusundaki taarruz gücünün tam oluşmadığını gördüğümüz savaş.

yunan kuvvetleri umutlanmıştır.

mustafa kemal orduları sakarya nehri'nin doğusuna çekmiş ve başkomutanlık unvanını almıştır. 3 aylık yetki il daha sonra bu yetki süresiz verilmiştir.
ismet paşa, Afyon yönünden taarruz başlamasına rağmen bunu aldatmaca sandı... Güneyi boş bıraktı... Solda Deli Halit Paşa, onun sağında Albay Nazım'ın kuvvetleri vardı, hepsi kırıldı... Ancak 5 gün dayanabildiler. ismet yine de takviye güç göndermedi.

Halbuki Fevzi Çakmak MUSTAFA KEMAL'e ve ismet'e "saldırının Afyon üzerinden olacağını" söylemişti... Albay Nazım şehit düştü. HACI BAYRAM'a gömüldü... Nazım'ın sağında Çolak Kemal'in kuvvetleri de kırıldı. Kendisi zor kaçtı!..

Neden sonra ismet uyandı, ama gene bir hata yapıp birlikleri mağlubiyetin üzerine gönderdi, sanki onlar da yenilsin diye!... Halbuki saldıran Yunan'ın soluna yüklenmesi gerekirdi.

Gerçekte ALATAŞ muharabesinde 13 fırkamız hiç çarpışmamış, oradan oraya koşturup durmuştur!.. Yunan ordusu 5 fırka ile zafer kazanmıştır... Eğer ismet saldırıda ısrar etseydi, o ordu da yenilir, elimizde hiç kuvvet kalmazdı!.. Bereket bundan çabuk vazgeçip TOPYEKÜN ÇEKiLME emri vermiştir!.. (25.7.1921)

Savaşın başında strateji hatası yapan komutan felakettedir!. Çünkü bu hata savaş sonuna kadar sürer.

Bu savaşta askerlerimiz öyle bir kaçtılar ki, köprüleri demiryolunu bile imha edemediler... Oralardaki sığır ve koyun sürülerini sürüp getiremediler... Bu yüzden Sakarya Savaşı'nda Yunan hem kolay asker sevketti, hem de beslendi... Bu sürüler olmasa Sakarya'da 20 gün duramazlardı.

Oysa Yunanlar Sakarya'dan kaçarken, tren hattını hallaç pamuğu gibi atmışlardı da, aylarca tamir edememiştik.

Demekki, KOMUTAN her ihtimali gözönünde bulundurup, mutlaka bir RiCAT PLANI da yapmalıdır.

ismet'in bu savaştaki hatası Divan-ı Harp'lik, hatta idamlıktır!..Üstelik Sakarya'ya varınca, "gösterilen mevzide durmadılar" diye iki teğmeni idam etmiştir... Halbuki bütün ordu, bütün komutanlar kaçmıştı.

ismet'in bu mağlubiyeti üzerine hakkında bir araştırma komisyonu kurulmuş, ancak o "MUSTAFA KEMAL'in emirlerini uyguladığını" söyliyerek kurtulmuştur!.. Ne var ki, savaşta insiyatif komutandadır... Gerektiğinde emirlere karşı gelerek orduyu kurtarmakla görevlidir.

Kaldı ki, o dönemin kurmay subayı Tevfik Bıyıklıoğlu'na göre, ismet ancak MUSTAFA KEMAL'in direktifi ile ordusunu dağılmaktan kurtarabilmişti!..

Ayrıca Meclis'te ismet'i Divan-ı Harb'e sevketmek istiyenler olmuş, MUSTAFA KEMAL ismet'i korumak için kendini siper etmek zorunda kalmıştı... NUTUK'ta da bu mağlubiyeti geçiştirmiştir. Inkilab Tarihi kitaplarında falan "stratejik geri çekilme" diye yutturulmak istenir.

Sabahattin Selek bu hezimetin sonuçlarını şöyle anlatır:

"1921 Temmuz ayında TÜRK ordusu Kütahya-Eskişehir muharebelerini kaybederek SAKARYA gerisine çekilmiştir... Yunan birlikleri POLATLI'ya kadar gelmişti.
Kurtuluş mücadelemizde yenilgiye uğradığımız muharebelerdir. Tek yenilgimiz olduğundan ve sonrasında Sakarya muharebesi ile durumu toparlayıp, taarruza geçtiğimizden pek ağza alınmaz. Okullarda da üstünkörü anlatılır hep.
Başkentin kayseri'ye taşınması konusunu bile meclise getirmiş savaştır.
ismet paşa' nın askeri yeteneklerinin sorgulanmasına sebeb olan muharebe.
savaşta gaza gelmenin iyi bir şey olmadığı, her daim tedbirli olmayı gerektiren ve düşman kim olursa olsun küçümsenmemesini gösteren, ibretlik savaştır.
bozgundan sonra gazi cepheye giderek ismet paşa' ya moral verir ve orduyu sakarya' nın batısına çeker. ayrıca yunan kuvvetleri süratle türk ordusunu takip yeteneğine sahip olsaydı yok oluş mutlaktı. lakin sakarya muharebesine kadar arada 20-30 günlük bir süre vardır.
ismet inönü'nün hiç bir şey bilmemesinden yada mal oluşundan kaynaklanan bir yenilgidir. Öncelikle ikinci inönü savaşı sırasında Fevzi Paşa ismet Paşa'nın komuta eksikliğini keşfetmiş (inönü savaşı'na bu yüzden müdahale eder ve savaş böyle kazınılır) ve ismet inönü'yü düşmanın Afyon bölgesinden geleceğini bildirmişti. iyi bir komutan olmasan bile Fevzi Paşa'nın direktiflerini yerine getirirsin. Oda yok (bu yüzden mal). Hadi bunu da bıraktım savaşta yapabilecekleri çok olmasına rağmen bunların hiçbirini yapmamıştır (bu yüzden hem mal hemde iyi komutan değil, hayata sadece bir doğru yoktur). Bu yüzden de geri çekilmek zorunda kalınmıştır. Tabi Mustafa Kemal Paşa'nın sözlerine itaat eden tek komutan ismet Paşa olduğu için Nutuk'ta hiç eleştiri almaz. Ders kitapları da Nutuk'un özeti olduğu için bu savaşı bile olumluymuş gibi gösterirler. Örneğin "Sakarya Nehirini hızlıca geçerek arada büyük boşluk bırakan Türk askeri önemli bir avantaj kazanmış oldu" der. ismet inönü'nün hatıratlarında da savaş kazanılmış gibi anlatılır. Adamlar seni taaaa Polatlı'ya kadar kovalamış bunu başarı gibi anlatıyorsun buda ayrı mesele tabi.
şah fırat mevzusu sonrası geri çekilmeyle ilgili utanmadan atıf yapılacak nokta. umarım yüzüm kara çıkar da bu kadar iğrenç bir benzetme yapmazlar.
türk ordusunun taktiksel geri çekilmesiyle biten savaş.sakarya da gördük kim kimi dövdü.cephe yarıldığında general hacianesti nerdeyse ağlıyacaktı.*

edit:yunanlar eksilemiş.
hiç yaşanmamış muharebeler. resmi tarih değil resmi yalan.
ismet paşa'nın kaybettiği durumu büyük atatürk'ün toparlayıp orduyu düzenli şekilde ricat ettirdiği muharebelerdir...
Kütahyalı biri olarak inkar edenlerin dumlupınar şehitliğini görmelerini tavsiye ederim. Yazık günah be kardeşim.Okumuyorsun bari gezerek öğren tarihini.
türklerin tüm savaşları iman gücüyle kazandıklarını düşünenlerin niyeyse bir şey diyemedikleri muharebe.

madem imanlıydın, niye bu muharebede yenildin ? daha öncesinde niye gediz'de yenildin ?

demek ki neymiş, imandan önce taktik ve strateji gerekiyormuş. daha sonrasında başkomutan ünvanıyla taktik ve stratejiyi de veren kim ? mustafa kemal.

gerizekalıların o ufacık beyinlerine zorla sokulması gereken bilgidir bu.
Kurtuluş savaşı nda kaybettiğimiz tek savaştır.
yunan ordusu;
toplam 120 bin asker, 1000'den fazla makineli tüfek, 450 top bataryası, 27 uçak ve yüzlerce kamyon...

türk ordusu;
90 bin asker, 450 makineli tüfek, 175 top ve sadece 3 uçak...

türk ordusunda bunların haricinde, askerlerimizin yarısında tüfek yok, askerlerin yüzde 15'i savaş meydanından kaçmış, uçaklarımızın sadece 1'i 3 defa keşif uçuşu yapabilmiş, diğerleri arızalı. ordumuzun topları çok eski...

bunun dışında, koçgiri ayaklanması henüz yeni bastırılmış, bu bölgedeki kuvvetler batı cephesine yetişememiş. aynı zamanda güney cephesinde fransız ve ermeniler ile çatışmalar devam ediyor.

diğer yandan istanbul yönetimi "ingiliz ve yunan orduları halifenin ordusudur" şeklinde ferman yayınlamış...

işte bu şartlar altında yapılan muharebelerdir kütahya-eskişehir muharebeleri.

mağlup, olmuşuz, yenilmişiz. doğrudur.
1643 şehit verdik bu muharebelerde, yunan tarafı ise 1500 ölü verdi.

kayıplarımız yine de birbirine denk.

eskişehir'i, afyon'u kaybettik ve sakarya'nın doğusuna çekildik.

evet, biz bu muharebeleri kaybettik.

ama kaybettiğimiz muharebeler sonunda yunan palikaryasını sakarya'nın doğusuna taarruz etmek zorunda bırakarak, sadece 2 ay sonra düşmanı kutsal vatanın harim-i ismetinde boğduk.

bu sebeple kütahya-eskişehir muharebeleri bir mağlubiyet, bir hezimet değil, bir taktik geri çekilmedir.

o şartlar altında sakarya'nın doğusuna çekilmeyip tekalifi milliye tedbirlerini almadan yunan'ın karşısında durmaya çalışsaydık bugün bir vatanımız olmayabilirdi.

-------

not:
--- spoiler ---
uçaklarımızın sadece 1'i 3 defa keşif uçuşu yapabilmiş, diğerleri arızalı...
--- spoiler ---

bakın bu kısmı özellikle yazdım, zira, yunan ordusu bir batıdan, bir de güneydoğudan afyon üzerinden taarruz ediyordu.
biz ise kütahya'nın doğusunda yumruçal'ı tutmuştuk, yunanlar, bursa üzerinden 1 kolorduyu yürütmeye başladılar, buna dair bir istihbarat alamadık.

bursa üzerinden kütahya'nın doğusuna yürüyüşe geçen yunan kolordusu, yumruçal'da yarbay nazım bey'in kuvvetlerini dağıttı, yarbay nazım bey burada şehit düştü.

böylece kuzeyden gelen yunan kolordusu, batıdan taarruz eden yunan ordusu ile birleşti ve eskişehir düştü.

bunları hep bilmek, yerinde incelemek, o günün o imkansızlıklarını iyi kavramak gerekir.
belki sahip olduğumuz 3 uçağın 3'ünü de uçurabilseydik, bursa üzerinden yürüyen yunan kolordusunun farkına varabilirdik.

bu imkansızlıklar bize 1 seneye maloldu, imkansızlıklar yüzünden cepheyi 150 kilometre derinleştirip anca toparlanabildik.
Cevap versenize. Kes fetöcü,sus fesli deli,konuşma bunak.
Taktik yeniçeri taktiği,söyletmen vurun. Konuşursa doğruyu söyler. Sonra cevap veremezler.
işin doğrusu ismet inönü büyük bir komutan değildir .
türkler olarak anadoluyu kaybettiğimiz için yakında bu tartışmalar bitecek .
Bir muharebe kaybedilmiştir ama koca bir savaş kazanılmıştır nihayetinde.
Fransızların ateşkes teklifini askıya aldığı italyanların ise Anadolu’daki birliklerini çekmekten vazgeçtiği savaş.

izmir’in işgalini, Osman gazinin mezarının Yunan çizmeleriyle tekmelenmesini, batı Anadolu’nun yakılıp yıkılmasını geçtim. Elimizde kalan son toprak parçası olan Ankara’da artık Yunan toplarının sesinin duyulduğu savaş.

Boğaza dayanmış bir bıçak gibi, nasıl dayandık!