bugün

her insanda bulunması gereken yegane özelliklerden bir tanesi. . . zira olmazsa karşındaki insanları anlayamazsın böylece nasıl davranacağınıda bilemezsin ve sonuç olarak istenmeyen insan olursun çünkü kimseyi anlamıyorsundur ve nasıl davranacağını bilmiyorsundur...
kendini karşındakinin yerine koymak anlamındadır.ve hemen hemen anlamını bilen herkes karşısındakine empati kur der fakat kendinde bunu uygulayıp empati kuramaz.
belki de karşındaki insanı anlamanın tek yolu.
bir çoğumuzun gerçek anlamıyla yapamadığı, eksik kalan yanımız.
uygulayan kişi sayısında yüzde 10 bile bir artış olsa ülkemizin daha yaşanabilir bir ülke olmasının kaçınılmaz olacağı davranış.
fazlası paranoyaya, azı da egoizme yol açar.
kendilerinden zerre hazzetmesem de şu anda fererbahçe taraftarına karşı yapma gereksinimi duyduğum özelliktir.

zira düşününce, eğer şampiyon olan fener olsaydı... küfür etmemek veya sinir krizi geçirmemek için sözlükten çıkmak zorunda kalan ben olacaktım. yazık lan, üzülüyorum onlara da.
insanlarımızın yapmadığı özellik.
sürekli yaptığınız an kendinizi yaşayamanızı engelleyen duygudur. bazen koyverin gitsin demek şarttır. bencilliğin tam aksidir empati.
herkesin yapması gereken ama bir türlü çoğu kısmın yapamadığı bir özelliktir.aslında kazanılması gereken ne güzel bir özelliktir.
ben nerde yanlış yaptım diyebilmektir ?ben onun yerinde olsam acaba napardım diyebilmektir..
insanlara anlayışlı olmayı öğreten,kendini karşındakinin yerine koyarak onun da haklı olabileğini düşünmeni sağlayan iletişim sanatı.
bu coğrafyanın, -ne yazık ki- az gelişmiş ülkesi.
kendisini karşısındakinin yerine koyma olayıdır.
hayatı daha yaşanılabilir kılmanın yollarından biri.
ülkemizde en az kullanılan psikolojik bir kuramdır. aslında dünyanın en basit işlerinden biri olup da kullanılmaması da ilginç yanlarından biridir. bu yöntemi kullandığında dünyanın daha güzel olacağı kesindir.
kendini karşısındaki kişinin yerine koyma sanatıdır. herkes beceremez zorlu bir süreçtir temel mantığında şu vardır;

"ben olmadan beni anlayamazsın."
kendini karşındakinin yerine koymak.. eğer insanlar empati kurmayı bilseydi kesinlikle dünya daha yaşanılabilir bir yer olurdu kanımca.

ayrıca, Adam Fawer'ın kitabı.. popüler kitaplar arasında ama bence beş para etmez.. hani popüler ya okudum demek için okuycaksanız orasını bilmem..
zor zanaat. herkeste olmayan. hele ki çevrende değer verdiğin insanlarda uygulama yetisi az ise eksikliğinin sonucu canlar yakabilen hissiyat.
insan ilişkilerinde en çok ihtiyac duyulan yetidir.
aslında kendimizi karşımızdakinin yerine koyarak hareket edebilseydik eğer hiç bu hallere düşmezdik...
anlaşmazlıklar , çatışmalar ayrılıklar bu kadar çok olmazdı mumla aramazdık uzun soluklu ilişkileri , ömür boyu süren evlilikleri , dostlukları...
herkes beceremez empati kurmayı coğunlukla da pek istemez bunu yapmayı.
ama emin olduğum bir şey varsa o da evdekises in bunu cok ıyı becerdiğidir.
kedilerin arka ayaklarına verilen isim.
olgun kişilerin işidir.
Empati veya eşduyum, bir başkasının duyguları, içinde bulunduğu durum ya da davranışlarındaki motivasyonu anlamak ve içselleştirmek demektir. Kendi duygularını başka nesnelere yansıtmak anlamında da kullanılır. Empatinin zıt anlamlısı antipatidir.

Bebekler üzerinde yapılan incelemelere göre, doğuştan empati yeteneğimiz yüksek olmakla birlikte, uygun şartlarda hızla kaybedilebilen bir yetenektir. Empati yeteneğini sonradan kazanabilmenin yolu: açık uçlu sorular sormak, yavaş hareket etmek ve yorumda bulunmak, hızlı yargılara varmaktan kaçınmak, kendi davranış ve düşüncelerimizi anlamaya çalışmak, geçmişten ders almak, olayları akışına bırakmak ve kendimiz ve karşımızdakilerin davranışları için belli sınırlar oluşturmaktır.

Olumlu amaçlar için kullanıldığında işbirliği, üretkenlik, refah ve mutluluğu arttıran bu yetenek, kötü amaçlar için kullanıldığında manipülasyonculuk şeklini alır.

Empati, bir insanın, kendisini karşısındaki insanın yerine koyarak onun duygularını ve düşüncelerini doğru olarak anlamasıdır. Empati sayesinde insan ilişkileri gelişir. insanlar arasındaki kavgalar azalır ve zamanla yok olur. Aile içi empati ise aile bireylerinin karşısındaki insanı kendi yerine koymasıdır. Bu sayede bireyler karşındakinin ne tepki vereceğini bilir ve ona göre davranır.

Empatinin tam olarak gerçekleşmesinin üç kuralı vardır;

1. Bir insanın kendisini karşısındaki kişinin yerine koyarak, olaylara onun bakış açısıyla bakmak,
2. Karşıdakinin duygu ve düşüncelerini doğru olarak anlamak ve hissetmek,
3. O kişiyi anladığını ona ifade etmek.

kaynakça:wikipedia
zannedildiği gibi duygudaşlıkla* aynı anlama gelmeyen, mesleğim gereği ileri düzeyde kullanabilme yetisine sahip olmam gereken bir danışmanlık becerisidir.
anti militarist, insancıl insanların sahip olabileceği yeti.