bugün

tıp alanında sanırım en duyulmuş yayınevi..sobotta snell hep bunların halt yemesiyle basılmış..hollonda'lı bi ailenin kurduğunu okudum ne kadar doğru bilmem..ama haklarını yememek lazım , öğrencilerle muhattap oldukları için insaflılar..bok gibi para bayılınan kitabın promosyon olarak eklerini veriyorlar genelde..

http://www.elsevier.com/wps/find/homepage.cws_home bu sayfanın başındaki o ağaç da (türkçedeki selviyle bi alakası var mı sormadan edemedim kendime!) simgeleri olur..kitaplar üst üste koyulur harbi harbi ağaç gibi yükselir yükselir yükselir..
ispanya'dan bugün belçika'da kalan louvain kentine göç eden ve asıl soyadları olan elzeviri elsevier olarak değiştiren bir yahudi ailesine ait olan yayınevi. bilimsel yayınlarda bir numaradır. geçmişte yayınevinin fiyatlandırma politikasına tepki gösteren birçok editörün yayınevinin bastırdığı dergilerden istifa edip yeni bilimsel dergileri kurması, 1991'de satın aldığı the lancet tıbbi dergisinin eylül 2005 sayısında ağır biçimde silah ticareti yapmakla eleştirilmesi ve diğer tıbbi dergilerde akran denetiminden geçerek yayınlanmış makaleleri barındıran ve daha çok büyük ilaç devlerinin sponsorluğunda Australasian Journal of Bone and Joint Medicine Journal, Australasian Journal of General Practice, the Australasian Journal of Neurology, the Australasian Journal of Cardiology, the Australasian Journal of Clinical Pharmacy ve the Australasian Journal of Cardiovascular Medicine adlı sahte tıbbi dergileri 2000-2005 arasında bastırması ve yayınevinin çıkardığı Chaos, Solitons & Fractals dergisinin 1993-2009 arasında editörlüğünü yapan M. El Naschie'nin çalışmalarını akran denetiminden (peer review) geçirmeden yayınlaması gibi baş ağrıtıcı sorunlar yaşamıştır.

elsevier yayıneviyle ilgili kaynak: http://en.wikipedia.org/wiki/Elsevier
sadece tıp değil, bir sürü bilim dalında önde gelen yayınevidir.
tıp yayınları konusunda adeta tekel oluşturmuş, fabrikatör gibi yayınevi. bazı anlar oluyor, kapitalizmin soğukluğunu, acımasızlığını ve paragözlüğünü iliklerime kadar hissediyorum. en son malum korona virüs salgını ile birlikte özel firmaların maske stoklamasında hissetmiştim bunu; şimdi ise sabahın köründe makale ararken benden 4 sayfalık bir makaleye, bir pdf'ye 40 dolar -280 türk lirası- isteyen elsevier vesilesiyle bir kez daha hissettim.

emeğin değeri olmalı elbette ama bunun bir sınırı da olmalı amına koyim. dört sayfalık bir pdf için 40 dolar istemek emeğe değer biçmek değil, eski türk filmlerindeki fabrikatörlerin, para babalarının zalimliğine soyunmaktır. sokayım sizin yayın hakkınıza da telifinize de cart curtunuza da. sabahın 5'inde komünist ettiniz elazığlı adamı.

allahtan üniversitemin anlaşması varmış da para vermedim ibnetorlara.

ek: ayrıca 1880 yılında yahudi bir aile tarafından kurulduğunu öğrendim. hangi taşı kaldırsak altından bir yahudi çıkıyor amk nasıl iştir anlamadım. hollanda merkezli firma aq burada da mı siz be anam..
ayrıca ceo'su kumsal bayazıt adında bir türk'tür. yıllık 2,5 milyar dolarlık bir ticaret hacminin başında yani kendisi, boru değil. ama kendisi ile alakalı bir tane bile türkçe yayın/haber yok.
© copyright 2005 - 2026