bugün

kaf dağının arkasında yaşadığı sanılmaktadır.
seovi'ye aşık olur böyleleri.
kendine fazlasıyla güvenen ama eleştiriyi duyunca da dumura uğrayan kişidir.
şimdi eleştiri deyince ille de kötüye yormamak gerekiyor. yerin dibine sokmuyorsa hoşlanır elbet. doğal olan da bu değil mi annem?
derinlikli bir eleştirinin kendisine bir şeyler kattığına inanan insandır. eleştiriye yaklaşım tamamen olgunlukla ilgili bir husustur. eleştiri olmayan eleştiri görünümlü ifadeleri bile hoş görürsünüz, yeterki o seviyeye ulaşın.
"elestiri" ile "asagilama" arasındaki çizgiyi geçmediği sürece gerçekten bir sorun çıkmayacaktır, çünkü bir insanın gerçekten size saldırdığını mı yoksa tavsiyede bulunup sizin daha güzel birisi olmanızı mı istediğini biraz dikkatli olursanız anlayabilirsiniz. ayrıca elestiri sadece kötü anlamda olan birşey değildir sadece detaya iner, iyi taraf da kötü taraf da olabilir bu, gerçekten dost olduğunuz biri sizi "eleştirdiğinde" ona kızacak mısınız? yada söyle diyim gerçekten hata yapma olasılığınız yok mudur?
kendinden emin, egosal ıvır zıvırları accık geri de bırakabilmiş insandır. aynı zamanda azıcık mazoşist de olabilir.
* *
(bkz: pollyanna)
+tahsin abi iyisin hoşsun ama boşsun abi bence
-oda senin görüşün, saygı duyarım.
+abi o değilde cidden çok konuşuyon.
-eyvallah canım benim
+abi karakterini de beğenmiyorum pek.
-ohhh.....devam et..! çok iyi gidiyon!
+abi sapıksın sen ya!
-evet evet, çok iyi, çoook!
+abi s*ktir git! eleştirmeye gelmiyo seni de!
-yeeeaaaaahhhhhh....... ohhhhh!!!
+irençsin abi!
-tamam salih dadında bırakalım....*
şimdi bu konudaki kavram karmaşasını ortadan kaldırmak gerekir.

yukarıdaki entrylerden bazılarında da belirtilmiş. bir insan ya da bir konu hakkında eleştiri yapmak demek, illa o insana ya da o konuya ayar vermek demek değildir. onların hakkında iyi şeyler söylenirse de bu eleştiridir. yani bildiğimiz olay; iyi eleştiri vardır, kötü eleştiri vardır. bildiğimiz diyorum ama çoğu insan eleştiriyi kötüye yoruyor. misal bi yazar arkadaşıma 'şu şu numaralı başlıklarını çok beğendim. müsaden varsa eleştirmek istiyorum' dedim. adam manyak mısın kızım beğeniyosan niye eleştiriyosun diyo... haklı tabi. kavram karmaşası.

başlığın refere ettiği mana çift taraflı olsa da kast edilen mana sanırım 'kötü yönde eleştiriden hoşlanan insan'dır. böyle bi insan da yoktur sözlük. hakkaten yoktur. boşa arama. çoğu insan kötü yönde eleştiriden zevk aldığını, yok işte daha güçlü olduğunu, bu sayede olgunlaştığını falan söyler ama aslı astarı yoktur bu söylemlerin. ademoğlunu eleştirirseniz, en iyi ihtimalle 'hımmm... saygı duyuyorum' gibisinden bir tepki alırsınız. ama o mübarek bile anında size gıcık olur. eleştirinizi hayatta çıkarmaz aklından. mümkünse başka bi zaman başka bi ortamda eleştirdiğiniz konuda sizi çürütmeye çalışır. bozulduğunu belli eder... vesair.

eleştirilerini başımızla gözümüzle kabul ettiğimiz tek insan güruhu o esnada yanımızda yöremizde bulunmayan güruhtur. bi daha karşılaşma imkanımızın olmayacağı güruhtur. zaman zaman onların eleştirilerini düşünür, hak veririz. onu daha görmeyeceğimiz için de karşısında mahcup olma ihtimalimiz yoktur. bu insanlar ölmüş olabilir, tarafımızdan öldürülmüş olabilir, estonya ya taşınmış olabilir... her şey olabilir.

'iyi yönde eleştiriden hoşlanan insan' ise günümüz insanıdır. hoşlanmayan çeşidi yoktur bunun. uzakdoğu da bile üretilmez. ha... yağ çekilmesinden nefret edenleri vardır... bu sözlükte de rastlıyorum onlara. çok takdir ediyorum. çünkü çoğumuz kendimize yağ çekilmesinden de hoşlanırız. elimizde değildir. insanoğluna 'her nasıl olursa olsun takdir edilme amacı' daha portakalda vitaminkene aşılanmıştır. bu dürtüden kurtulmak herkese nasip olmaz.

sonuç itibariyle kafanız rahat yaşamınıza devam etmek istiyosanız hiç eleştirmeyin kardeşim. ne iyi ne kötü. 'bananesi amaaaann... bakarım kendi işime' deyin siz. çok güzel olucak bak vallahi. düşünce babında ıssız adada tatil yapmış gibi olursunuz. hem de lost kafilesi tepenizde olmadan. aralarından beğendiklerinizi yanınıza aldırırsınız üç beş ay sonra. şahane.

tanım: satırların arasında bi yerde gizlenmiş. tanımı bul. ödülleri kazan. mause pad verecem. üstünde ajdar ın resmi var.
midesi geniş, meshebi geniş insandır. "kendimle barışığım, netakıcam kafa eleştrin ulan" triplerine girer. böyle ağzının ortasına çakıp hakkın rahmetine kavuşturcaksın pezevengi.
olgun, yanlışını da doğrusunu da görmek isteyen, olması gereken kişidir. bu tip insanlardan kaç tane vardır işte orası da ayrı bir merak konusudur.
yapılan eleştirilerden hatalarını bulup, onları düzeltmeyi huy edinmiş kişi.
olumlu eleştiriden hoşlanması durumunda sıradan insandır.
Eleştiriden hoşlanan insan yoktur,eleştiren kişiyi takmayan vardır!
Çok iddialı olacak pardon ama: Allah'ın yarattığı insanda Allah'ın terennümüdür. *
mazoşistlikle veya hiciv düşkünlüğüyle alakası olmayan, insanın sadece eleştirilerden pay çıkarıp kendini geliştirmek istemesiyle alakalı olan durumdur.
Eleştiriye açık olan insan aydındır.Sadece kendi bildiğinin doğru olduğunu savunmaz.Başka görüşleride beyin süzgeçinden geçirerek karar verir.Böylece doğruyu bulma konusunda daha aydınlık bir yola sahip olur.
Gündemdeki Haberler
güncel Önemli Başlıklar